11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFabrica de campioni

Fabrica de campioni

Atleţii de la CSS1 Constanţa au câştigat, în ultimii ani, opt medalii la mai multe campionate mondiale.

Lenuţa Dragomir este antrenor la Clubul Sportiv Şcolar 1 Constanţa din 1998, încă de la înfiinţarea secţiei de atletism din cadrul unităţii de învăţământ. Rezultatele muncii depuse au început să se vadă începând cu 2002, când mai mulţi juniori ai CSS1 Constanţa au participat la diverse campionate, Dintre aceştia s-a remarcat Cristina Spătaru, devenită campioană mondială la lungime şi triplu-salt. Următorul an a fost unul şi mai fructuos, pe măsură ce numărul reprezentanţilor sportului constănţean la aceeaşi competiţie sportivă a crescut şi încă o dată Cristina Spătaru şi-a demonstrat valoarea.

Rezultatele au venit apoi an de an. Până în anul 2009 s-au câştigat opt medalii la Mondialele de juniori 2 şi 1 şi, implicit, la Europenele de Juniori 1, cu sportivele Cristina Spătaru şi Cristina Bujin. Un alt vârf al acestei secţii a fost Cristina Toma, care a ocupat locul 5 la CM de Atletism din 2008. „Cele trei Cristine”, aşa cum le numea antrenorul Dragomir, au trecut la nivel de seniori şi au ales să nu se retragă din atletism. În 2009, la Campionatul Mondial la nivel de seniori, Cristina Bujin a ocupat locul 7. Secţia de Atletism a Clubului se ocupă, în prezent, de formarea altor viitori atleţi ai României. Se încearcă reconstruirea secţiei prin eforturile a nouă juniori şi a trei antrenori – Oltean Ioan, Ganera Cătălin şi Lenuţa Dragomir.

„La această căruţă trebuie să tragă doi cai”

Există, în cadrul secţiei de atletism a CSS1, probe de viteză, de sprint şi garduri, de sărituri, de aruncări, semifond şi fond. „Primordial este talentul, dublat de capacitatea de a munci. Se spune că mai mult îşi doreşte antrenorul decât sportivul. La această căruţă trebuie să tragă doi cai. Până a ajunge să facem mare performanţă este bine ca noi, românii, ca şi popor, să învăţăm sportul şi să nu rămânem sedentari. Părinţii trebuie să înţeleagă, dacă ţin la copii, să îi îndrume pentru a face mişcare şi a nu-i abandona în faţa calculatorului sau a televizorului”, a menţionat Lenuţa Dragomir. 

Viitori campioni, în pregătire

Lenuţa Dragomir îşi antrenează şi fiul, în vârstă de 13 ani. Vlad Dragomir este unul dintre juniorii care promite la proba de sărituri. Potrivit acesteia, nu este uşor să îşi antreneze copilul, mai ales în momentele în care acesta confundă ideea că „mama este şi la antrenament”. Încă de mic îşi însoţea mama pe stadionul Farul, motiv pentru care nu a reprezentat o surpriză când a decis să se apuce de atletism. „Am plecat de la ideea că sportul îţi dezvoltă corpul şi este sănătos, şi nu că trebuie să facă performanţă. Sper ca antrenor, şi mai ales ca mamă, să îl aduc la acelaşi nivel ca al celor trei Cristine”, a mărturisit Lenuţa Dragomir. Alături de Vlad mai sunt şi alţi juniori dornici de performanţă. Şi dacă material uman este, antrenori sunt, problemele apar la nivel material. Secţia este nevoită să îşi restrângă drastic din activitate în perioada noiembrie-martie, din cauza condiţiilor meteorologice şi a lipsei unei săli de sport adecvate. Totuşi, chiar şi în ciuda acestor probleme, antrenorii şi sportivii au demonstrat că, dacă se vrea performanţă, se poate.  

Cursuri gratuite

La nivel de juniori II, se fac 6 antrenamente pe săptămână timp de 2 ore, iar la juniori I, nu se depăşeşte nouă antrenamente pe săptămână. În cadrul clubului, cursurile sunt gratuite, nu se plăteşte antrenorul şi, aşa cum subliniază antrenorul, pentru a începe activitatea de atlet nu trebuie decât o ţinută sportivă şi încălţăminte adecvată.

Atletismul stă la baza tuturor sporturilor

„Toată lumea confundă atletismul cu fuga lungă. Atletismul este vast şi stă la baza tuturor sporturilor. Nu de puţine ori, părinţii care au dorit să-şi lase copiii la secţia de atletism au cerut ca aceştia să fie formaţi pe o probă în care «să nu se alerge mult». Nu trebuie uitat însă faptul că România s-a făcut cunoscută în atletism datorită probelor de semifond şi fond. Însă, uşor-uşor, copiii nu mai sunt interesaţi de aceste probe, iar mai atractive pentru ei sunt probele de sărituri şi de sprint, garduri”. Lenuţa Dragomir, antrenor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă