15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialExtraordinarul Spielberg. Un regizor neobosit, cu mai multe proiecte ca niciodată

Extraordinarul Spielberg. Un regizor neobosit, cu mai multe proiecte ca niciodată

Steven Spielberg este un cineast extrem de ocupat. Când nu este regizor își ia rolul de producător în serios, iar când vrea o pauză de la marele ecran se apucă de seriale TV.

În 2016, după ce a trecut pe la Oscaruri cu „Bridge of Spies / Podul spionilor“ – care a și luat o statuetă pentru rolul secundar interpretat de Mark Rylance -, Spielberg se pregătește de Cannes ca regizor al unei pelicule care poate deveni cel mai mare succes comercial al său din ultimul sfert de secol.

8 ani mai târziu

Spielberg se întoarce cu o premieră la Cannes, pelicula „The BFG“ urmând să aibă câteva proiecții, fără a intra însă în competiția oficială. Scenariul se bazează pe romanul pentru copii cu același nume al scriitorului britanic Roald Dahl și spune povestea micuței Sophie, care într-o noapte îl întâlnește pe Marele Uriaș Prietenos (BGF – „Big Friendly Giant“), urmând să pornească împreună într-o mare aventură, încercând să-i oprească pe uriașii mâncători de oameni.

Evenimentul este foarte important pentru celebrul regizor, petrecându-se la opt ani după ultima sa premieră pe Croazetă, cea a filmului „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull/Indiana Jones și regatul craniului de cristal“ (2008).

În plus, criticii estimează că filmul va fi un adevărat hit la box-office, revista Variety considerându-l încă de pe acum „cel mai mare succes comercial al lui Spielberg de la «Jurassic Park» (1993) încoace“.

Al doilea job: producător

În ultimii doi-trei ani, celebrul regizor și-a atribuit rolul de producător executiv al mai multor seriale de succes –  „Under the Dome“, „Falling Skies“ și „Extant“ sunt trei producții SF care au ajuns la final. Însă, o dată cu încheierea acestora în 2015, Spielberg s-a apucat din nou de treabă, „Minority Report“ (SF) și „Public Morals“ (acțiune) rulând și în prezent pe micile ecrane.

Nici când vine vorba de marele ecran, regizorul, care împlinește anul acesta 70 de ani, nu ia o pauză. Are în pregătire mai multe „sequels“ (continuări) ale unor pelicule consacrate. La 32 de ani după premiera comediei horror „Gremlins“ (1984) și la 26 de ani după „Gremlins 2“ (1990), micile animăluțe extraterestre apar într-un nou scenariu, pregătindu-se să cucerească marele ecran. Momentan se lucrează la noul scenariu, iar Spielberg urmează să fie, ca și în cazul primelor două filme, producător executiv. Momentan nu s-a anunțat cine va regiza filmul, însă pe la colțurile străzilor din Hollywood se aude că se dorește cooptarea celui care a regizat și primele două pelicule din serie – Joe Dante.

Nu renunță la TinTin

„Aventurile lui TinTin: Secretul Licornului“ (2011) a fost prima producție cinematografică bazată pe celebrele și îndrăgitele personaje create de către desenatorul belgian Hergé și regizată de Spielberg. Filmul urmărește aventurile unui tânăr și îndrăzneț reporter pe nume TinTin (interpretat de Jamie Bell) și ale credinciosului său câine Snowy. Din clipa în care TinTin devine posesorul unei machete de vapor care ascunde un secret bine păstrat de secole, Ivan Ivanovitch Sakharine – un individ ticălos și diabolic – pornește pe urmele lui.

În ciuda faptului că a fost așteptat cu sufletul la gură de fanii benzilor desenate ale lui Hergé și de cinefili, dar și de critică, filmul nu a reușit să atragă simpatia celor din urmă. Criticii l-au considerat prea modern în comparație cu ceea ce benzile desenate încercau să transmită celor care le citeau.

Cu toate acestea, Spielberg nu vrea să renunțe la această producție, și două noi lungmetraje cu TinTin sunt în pregătire. „The Adventures of TinTin: Prisoners of the Sun“ va avea premiera anul acesta și deși nici o dată de apariție nu a fost făcută publică de producători, filmul va intra în cinematografe fie în jurul Zilei Recunoștinței (final de noiembrie) sau înainte de Crăciun. Spielberg și-a păstrat rolul de producător, însă a predat regia lui Peter Jackson. Și, chiar dacă al doilea film cu personajul lui Hergé nu a ieșit la rampă, casa de producție a anunțat că se lucrează deja la scenariul pentru cel de-al treilea film al seriei.   

Planuri: Alte două continuări

Spielberg a anunțat deja că pelicula „Jurassic World“ pe care a produs-o și lansat-o pe piață în 2015, va avea o continuare care va ajunge pe marile ecrane în 2018. Zvonurile îl dau ca regizor al filmului pe spaniolul J.A. Bayona („The Orphanage“/ 2007; „The Impossible“/2012).

Pentru o altă continuare a unei serii celebre, Steven Spielberg şi Harrison Ford îşi vor uni forţele încă o dată. Aceștia vor filma împreună al cincilea episod al celebrei serii de aventuri „Indiana Jones“, care va ajunge pe marile ecrane la 19 iulie 2019. Filmele anterioare din această serie epică au fost „Raiders of the Lost Ark“ (1981), „Indiana Jones and the Temple of Doom“ (1984), „Indiana Jones and the Last Crusade“ (1989) şi „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull“ (2008).

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă