12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialExplicaţiile crizei de apă de la Năvodari

Explicaţiile crizei de apă de la Năvodari

Pentru a informa corect cei câteva zeci de mii de locuitori care au rămas în ultimele zile fără apă, conducerea SC RAJA SA a organizat ieri o conferinţă de presă, în care a explicat cum s-a ajuns la această situaţie şi care au fost măsurile luate. Chiar în timpul conferinţei de presă, directorul general Felix Stroe a anunţat că toată lumea din Năvodari, oraşul cel mai afectat de avarie, are apă potabilă la robinete.

Aşa cum vă informam şi în ziarul de ieri, concernul Astaldi lucrează la o porţiune din autostrada Soarelui. Firma avea obligaţia să devieze traseele de utilităţi. “Concernul a obţinut autorizaţia de construcţie necesară. Li s-a acordat asistenţă tehnică. La Ovidiu s-a făcut o lucrare de calitate”, a spus Felix Stroe. După ce au mutat conducta, italienii de la Astaldi nu au astupat-o, pentru că procedura prevede că trebuie să aştepte câteva zile, pentru a observa dacă nu sunt pierderi. Între timp a plouat torenţial şi sute de tone de mâl au lovit conducta. Cu o greutate de o tonă la fiecare sută de metri, aceasta a cedat.

O intervenţie complicată

După trei zile în care echipele RAJA au muncit non-stop, a mai intervenit o problemă: s-a furat o bucată dintr-o conductă de la marginea oraşului Năvodari, profitând de faptul că nu curgea apă prin ea. Au încercat să fure şi două vane. Le-au spart, dar nu au reuşit să le care. Alte câteva străzi au rămas fără apă. “Oraşul Năvodari în majoritatea sa a avut apă după trei zile. A apărut o complicaţie pentru câteva străzi, din cauza acestui furt”, a mai spus Felix Stroe. “S-a lucrat zi şi noapte”, spune Felix Stroe. El a precizat că intervenţia a fost dificilă tehnic. Conducta care s-a spart la Ovidiu vine de la Constanţa şi are aproape 20 de kilometri. “Numai ca să o umpli îţi ia zece ore”, a precizat acesta. Presiunea este de patru atmosfere. Vanele sunt mari şi grele, nu pot fi manevrate decât cu macaraua. Prejudiciul de la Ovidiu se ridică la 350.000 de lei. El va fi suportat de concernul care construieşte autostrada.

“Ne exprimăm regretul sincer şi ne cerem scuze onest faţă de locuitorii oraşului Năvodari, dar această situaţie extrem de neplăcută nu se datorează în niciun fel proastei activităţi a companiei RAJA”, a mai spus Felix Stroe. De fapt, datoria de a interveni pentru remedierea situaţiei era a Astaldi, dar RAJA a intervenit pentru a grăbi rezolvarea situaţiei.

Victimă a furturilor

Felix Stroe a mai spus că societatea se confruntă cu furturi mari din sistemul de apă şi canal la Năvodari, probabil şi pentru că populaţia din această zonă este mai săracă. Cel mai recent este cel despre care vorbeam mai sus, unde s-a furat o bucată de conductă cu o greutate de circa 200 de kg. “Prejudiciul produs prin acest furt se ridică la 200.000 de lei”, a precizat Aurel Presură, director tehnic RAJA SA. Un furt bizar a avut însă cu câteva zile înainte, pe 16 mai. Este vorba despre un generator de curent electric, pe care societatea l-a predat gratuit, pe 7 mai, Primăriei Năvodari, pentru ca aceasta să poată pune în funcţiune staţia de pompare apă, care nu era încă racordată la reţeaua electrică. “Cu toată paza care s-a asigurat de Poliţia Locală, a fost furat generatorul. Este un generator cât un container. Generatorul acela furniza curent, era în funcţiune, trebuie să te duci cu meseriaşi, nu poate să intervină orice electrician. Nu te duci pur şi simplu şi o iei la fugă. Îţi trebuie o macara să-l ridici”, a precizat Felix Stroe. Generatorul a costat aproape 60.000 de lei. Ambele furturi au fost declarate la Poliţie. Directorul RAJA a spus că societatea gestionează circa 3.500 de conducte de mare diametru.

Misterul conductei de 400 mm

Primarul din Năvodari a acuzat conducerea RAJA că nu a dorit să pompeze apă printr-o conductă secundară de 400 mm. Felix Stroe a explicat ieri că această conductă deserveşte Mamaia, Mamaia Sat, Petromidia. În ciuda faptului că riscă un proces, a decis să lase Petromidia fără apă şi a redirecţionat apa din această conductă spre oraş. Acest lucru însă nu a reuşit să alimenteze decât două străzi şi jumătate.

Proiecte europene de 273 milioane euro

Operatorul de apă are în prezent investiţii de 273 milioane euro, realizate din fonduri europene. Departamentul de specialitate din cadrul societăţii a scris proiecte de 449 milioane euro, aprobate de la Bruxelles, dar statul român a dat verde numai la 273 milioane. O parte din bani, circa 30-32 milioane euro, vor fi folosiţi şi pentru Năvodari: va fi înlocuită în totalitate conducta care s-a spart acum, dar va fi construită şi una nouă, de 600 mm. Lucrarea începe după 15 septembrie, a spus Aurel Presură, şi va dura circa opt luni. Circa 61 milioane € vor fi folosiţi pentru municipiul Constanţa.

Un pachet de ţigări = trei tone de apă

Directorul general SC RAJA SA a mai spus că apa furnizată în judeţ provine din surse subterane, ceea ce face ca preţul să fie mai mare (din cauza curentului electric folosit) decât pentru apa care provine de la munte. Cu toate acestea, spune Felix Stroe, preţul apei în Constanţa, de 3 lei fără TVA, este al 61-lea în ţară, într-un clasament al furnizorilor de apă. Practic, a exemplificat el, un pachet de ţigări înseamnă echivalentul a trei tone de apă urcate la etajul zece.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă