23.2 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăSpecialEXCLUSIV RL 197 de transportoare blindate destinate Armatei Române vor fi...

EXCLUSIV RL 197 de transportoare blindate destinate Armatei Române vor fi produse la București

197 de transportoare blindate model 8 x 8, destinate Armatei Române, vor fi produse la București, menționează un set de documente elaborat de Ministerul Apărării Naționale.

Documentele urmează a fi înaintate Guvernului, pentru a fi analizate și aprobate sub forma unei Hotărâri de Guvern.

Transportoarele vor fi produse de o societate mixtă în care vor fi parteneri Uzina Mecanică București (cu experiență în domeniul tancurilor) și compania General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Uzina Mecanică București este filială a Companiei Naţionale ROMARM.

Transportoarele vor fi model Piranha 5. Lotul cumpărat de MApN, pentru Forțele Terestre ale României, este de 227 de vehicule. Dintre acestea, primele 30 vor fi produse integral de firma străină iar o serie de angajați români se vor instrui în străinătate pe parcursul producerii acestora.

Ulterior se prevede "integrarea şi producerea în România a 197 de transportoare 8×8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, precum şi fabricarea în România a următoarelor subsisteme: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică,  aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori".

Noile transportoare Piranha 5 trebuie să fie interoperabile cu cele 31 de transportoare Piranha III C, deja intrate în dotarea Armatei Române și aflate în dotarea Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est  (MND-SE). Prin intrarea în dotare și a transportoarelor Piranha 5, brigada multinațională va fi complet operaționalizată.

Societatea mixtă care se va înființa la București trebuie să fie în măsură să producă transportoare  8 x 8 model Piranha 5, să modernizeze transportoarele Piranha III C deja aflate în dotare și să producă, ulterior, transportoare blindate 4 x 4.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Un cadavru descoperit într-un apartament din Capitală, dovedit a fi al unei minore. Mama fetei, reținută în Spania

UPDATE, ora 12:20: Mama fetei ucise a fost reținută, în această dimineață, de autoritățile spaniole. Principalul suspect pentru săvârșirea crimei, concubinul femeii, nu a fost...

Regele și Saltimbancul

La vechii romani, pe timpul Solstițiului de vară, Regele dădea cheile împărăției unui saltimbanc, care n-avea voie să schimbe regulile domnești, ci doar să...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 468: Barajul de lângă Herson, aruncat în aer

UPDATE, ora 09:42: Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Ministerul ucrainean de Interne a...
Ultima oră
Pe aceeași temă