13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV: Mădălina Manole, ucisă de sibutramină?

EXCLUSIV: Mădălina Manole, ucisă de sibutramină?

Surse judiciare au declarat pentru RL că la autopsia de astăzi vor fi căutate în corpul cântăreţei urme de sibutramină, substanţă conţinută de pastilele pe care vedeta le lua pentru slăbit. Aceasta poate determina, ca efect secundar, stări depresive acute, fiind contraindicată celor care au probleme nervoase sau gânduri suicidare. În România, sibutramina a fost prima dată menţionată în legătură cu numele fotbalistului Adrian Mutu, suspendat după ce în sângele său a fost depistată această substanţă. În apărarea sa, Mutu a explicat că sibutramina provine din capsulele de slăbit pe care le lua. O investigaţie a RL a demonstrat că sibutramina este prezentă în unele medicamente de slăbit fără a fi menţionată în prospect.

Potrivit procurorului Bogdan Staicu de la Parchetul  de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Mir­cea Magdalena – cunoscută publicului drept Mădălina Manole – a fost găsită decedată în locuinţa sa din oraşul Otopeni, în dimineaţa zilei de 14 iulie, ziua ei de naştere. Din primele cercetări, reiese că Mădălina Manole a înghiţit un pesticid foarte puternic (Furadon). Surse judiciare susţin că apoi Mădălina s-ar fi îndreptat spre dormitor dar a căzut pe hol, iar în cădere s-a lovit la cap. Criminaliştii au identificat locul în care s-a lovit la cap, excluzându-se astfel ipoteza existenţei unei loviri de către o altă persoană.

SMS-ul de adio a fost găsit pe propriul telefon mobil

Mădălina Manole a fost marţi seară cu soţul ei (de profesie inginer de sunet) la studioul de înregistrări, de unde s-au întors împreună acasă după ora 22,00, a declarat în exclusivitate pentru RL doamna Mircea (soacra Mădălinei) la ieşirea de la Parchet. De asemenea, criminaliştii au găsit explicaţia suicidului  într-un SMS pe care Mădălina Manole l-a scris în jurul orei 2.30 dimineaţa trimiţându-l pe propriul număr, pentru a fi găsit a doua zi. Potrivit surselor judiciare, în mesaj se spunea că nu e nimeni vinovat de gestul final, că a decis să-l facă pentru că nu mai este frumoasă; că-i roagă pe membrii familiei să o ierte şi că îi iubeşte pe toţi. Corpul rece al Mădălinei a fost descoperit a doua zi de către soţul său.

Sibutramina declanşează aritmii cardiace şi anxietate

Din primele declaraţii luate rudelor cântăreţei la faţa locului, respectiv soţului şi socrilor, ar fi rezultat că Mădălina Manole ar fi avut o tentativă de suicid şi pe 17 iunie, când a fost internată la un spital din Capitală. Criminaliştii au solicitat spitalului foia de observaţie de la acea internare. Atunci, Mădălina Manole ar fi declarat presei că are probleme cardiace, simptome care pot apărea şi datorită înghiţirii unor substanţe toxice. Care ar putea fi acelea, atunci?

Sursele judiciare citate au mai declarat, în exclusivitate pentru RL, că în timpul autopsiei şi la examenele toxicologice, în corpul Mădălinei se va căuta sibutramina, substanţă conţinută de pastilele pe care cântăreaţa le lua pentru slăbit. Această substanţă poate determina, ca efect secundar, nu doar aritmii cardiace ci şi stări depresive acute şi anxietate: „Rareori au fost descrise cazuri de depresie, tentative de suicid sau chiar suicid printre pacienţii trataţi cu sibutramină. Este ne­ce­sară o monitorizare aten­tă a pacienţilor”, scrie într-un prospect. Un altul face re­co­man­dări şi mai directe: „În caz de depresie şi gânduri suicidare, întrerupeţi administrarea capsulelor”. În cazul Mădălinei Manole, e posibil ca stările anxioase acute să fii acţionat ca un factor declanşator al nefastei decizii, pe fondul unei depresii deja instalate.

Moarte ei ridică prin urmare cel puţin două semne de în­trebare: cât de lucidă era Mădălina Manole când a ingerat pesticidul şi cum a fost ajutată de familie şi de medici după prima tentativă de suicid: „Din cunoştinţele personale (am terminat Psihologia), sunt convinsă că problemele ei erau mult mai adânci şi că, probabil, cei din jur n-au avut timp sau ochi să observe la momentul respectiv. Odată ce a avut o tentativă de sinucidere, era evident că vor urma o a doua şi o a treia. Trebuia pusă sub supraveghere”, observă Luminiţa Anghel.

Roxana Popescu: „Se hrănea cu frunze”

Depresia Mădălinei Manole, susţine Roxana Popescu, textiera ultimului album al cântăreţei, este una foarte veche: „a muncit ca un câine toată viaţa. Nu şi-a luat menajeră, făcea singură treaba în casă. Se hrănea cu «frunze» şi, înainte de orice apariţie tv, nu mânca trei zile înainte; asta o făcea instabilă, izbucnea în plâns din orice. Oboseala, stresul, curele nesfârşite i-au dat peste cap organismul.” Alexandru Arşinel observă că după despărţirea de Şerban Gerogescu a început să se izoleze, „a devenit mult mai retrasă.”

Izolarea s-a accentuat mult în ultima perioadă, afirmă Maria Dragomiroiu, bună prietenă a Mădălinei: „în ultima vreme cântăreaţa de muzică uşoară se schimbase foarte mult şi devenise foarte retrasă; ultima oară când am văzut-o părea foarte tristă”. Nu mai răspundea la telefoane, nu a chemat-o la lansarea ei şi pentru prima dată în lunga lor prietenie, a uitat să o sune pe Maria Dragomiroiu de ziua ei. „Voiam să-i telefonez să o felicit eu la aniversarea ei şi să o şi muştruluiesc puţin că şi-a uitat prietenii. Nu-mi pot închipui cum a avut atâta putere să-şi ia viaţa când la doar câţiva metri de ea era camera copilului pe care şi-a dorit 15 ani să-l aibă.” Nimic din frământările artistei nu transpare în interviuri – până şi în ultimul său interviu, dat cu o zi înainte de sinucidere, şi-a păstrat optimismul de faţadă, declarând: „Sunt o artistă împlinită, o mamă şi o femeie fericită. Am fost cea mai fericită mămică de pe pământ în clipa în care mi-am strâns puiul în braţe.”

Ultimul album a fost refuzat de mai multe case de discuri

Autoizolarea ultimilor ani s-a suprapus conului de umbră în care a intrat; vedetă incontestabilă la începutul anilor 90, artista nu a reuşit să se reinventeze în anii 2000, iar imaginea ei a rămas legată de pop-ul desuet al acelor ani; o realitate greu de acceptat pentru o fiinţă ambiţioasă, care a muncit enorm pentru a-şi construi o carieră. Chiar dacă „mergea la orice emisiune, cu rating cât de mic” (Roxana Popescu), apariţiile ei tv erau tot mai rare. Pe ultimul album, „09 Mădălina Manole”, artista a încercat să se reinventeze – însă impresarul ei, Bebe Mihu (soţul Mariei Dragomiroiu), afirmă că albumul a fost refuzat de mai multe case de discuri, pe motiv că nu mai e la modă şi nu se mai vinde; ultima oară când impresarul s-a întâlnit cu ea, a fost la un concert ţinut în oraşului Ţicleni din judeţul Gorj. Lansarea albumului, programată pe 14 mai, s-a amânat, artista acuzând o stare de rău care ar necesita spitalizare; oricum, lansarea, dacă a mai avut loc, nu a lăsat urme în presă. Pe 17 iunie, Mădălina Manole are prima tentativă de sinucidere. A doua încercare se dovedeşte fatală. 

Cei care se sinucid de ziua lor vor să pedepsească pe cineva

Psihiatrii afirmă că cei care-şi pun capăt zilelor suferă cel mai probabil de depresie şi vor să demonstreze ceva celor din jur. „Există depresia festivă în care o persoană se sinucide ca să demonstreze un lucru pedepsind pe cineva şi atunci alege un moment semnificativ: de sărbători, de ziua ei sau la aniversarea căsătoriei”, afirmă Dan Prelipceanu, medic psihiatru la Spitalul Obregia din Bucureşti. Depresia poate să apară în urma unui şoc sau să se instaleze din senin, dacă există o predispoziţie. Astfel, o persoană optimistă şi lup­tătoare se poate transforma, din cauza depresiei, într-una care se vede inutilă şi care nu mai are energie nici pentru cele mai mărunte lucruri.

Riscul de recidivă după o tentativă de suicid este de 40%

Persoanele care au o tentativă de sinucidere la un moment dat au un risc de aproape 40% de a încerca să se sinucidă din nou în perioada următoare. Ruşinea faţă de ceilalţi îi face pe depresivi să-şi ascundă suferinţa, spun specialiştii. Aşa se explică de ce cântăreaţa spunea în toate interviurile date presei că este fericită. „Nu este o surpriză că ce prezintă un artist în interviuri nu este realitatea din viaţa lui. Problema este dacă avea oameni de încredere lângă ea. În plus, dacă o persoană ca Mădălina Manole are o încercare de suicid, nu primeşte îngrijiri şi are o altă tentativă, aceasta înseamnă că este o problemă în sistemul psihiatric din România”, spune Eugen Hriscu.

În caz de depresie şi gânduri suicidare, întrerupeţi administrarea capsulelor de sibutramină.

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă