11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialExclusiv. Ladislau Bölöni cere condiţii mai bune în închisoare pentru Jean Pădureanu

Exclusiv. Ladislau Bölöni cere condiţii mai bune în închisoare pentru Jean Pădureanu

Deşi în prezent antrenează o echipă din Qatar, fostul mare jucător Ladislau Bölöni este conectat la situaţia din fotbalul românesc, zguduit după condamnările din cunoscutul “dosar al transferurilor”.

Antrenorul a fost impresionat de situaţia ex-preşedintelui clubului Gloria Bisitriţa, Jean Pădureanu, care, la cei 78 de ani ai săi, a fost transferat în penitenciar direct din spitalul bucureştean Elias, unde se afla internat la momentul pronunţării sentinţei. “Tata Jean”, cum era cunoscut în lumea fotbalului, a fost condamnat la începutul lui martie la trei ani şi patru luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Ladislau Bölöni a decis să intervină în favoarea bătrânului Pădureanu şi a trimis, săptămâna aceasta, potrivit surselor noastre, o scrisoare ministrului Justiţiei, în care cere condiţii mai bune în detenţie pentru fostul şef de la Bistriţa, în concordanţă cu vârsta şi starea acestuia de sănătate.

Neavând cunoştinţe suficiente în domeniul juridic, aş dori să vă întreb: în cadrul sistemului penitenciar, există posibilitatea unui regim de detenţie mai lejer? Dacă da, Jean Pădureanu, pentru meritele sale din umbra echipei naţionale, ar putea beneficia de el? Mă gândesc la Jean Pădureanu, ca la un om in vârstă, aflat într-o mare derivă. M-aş bucura dacă s-ar găsi condiţii de detentie mai umane, în cazul său”, scrie Ladislau Bölöni în scrisoarea obţinută în exclusivitate de România liberă.

Tehnicianul nu doreşte să fie comparat cu cei care, anterior, au cerut graţierea lui Gigă Popescu, solicitare care  a atras nemulţumirea unei părţi a opiniei publice, şi tocmai de aceea nu cere o eventuală graţiere a lui Jean Pădureanu. “Ştiu că acest om (Jean Pădureanu – n.r.) se află acum în închisoare, judecat şi condamnat. A greşit şi trebuie să plătească. Sunt de acord că, pentru sănătatea unui naţiuni, legile trebuie respectate. Departe deci de mine gândul de a cere gratierea sa ori reducerea pedepsei. Intenţia scrisorii mele este mult-mult mai modestă”, arată fosta glorie a Naţionalei României.

Ladislau Bölöni explică în epsitolă ce l-a determinat totuşi să apeleze la ministrul Justiţiei.  “Mă întorc la anii 1978-1988, când, ca jucător, eram permanent prezent în echipa de fotbal al României. Perioadă foarte dificilă pentru ţara noastră, ani de privaţiuni crâncene, frig, frică, tristeţe şi derută. Ansamblul de lipsuri care se manifesta în societate, se resimţea şi la nivelul echipei reprezentative. Dacă ar fi să folosesc un joc de cuvinte subtil, aş spune că abia atunci echipa de fotbal a României se putea numi cu adevărat «echipa reprezentativă». Pentru că – la o altă scară, desigur – suferinţele întregii ţări erau resimţite şi de noi, jucătorii. În asemenea condiţii, factorii de conducere ai echipei naţionale au căutat soluţii. Pentru a “fenta” cât de cât restricţiile, cantonamentele înaintea meciurilor importante au început să fie organizate în provincie, unde mâna lungă a partidului comunist parcă nu putea controla chiar totul. Aşa am ajuns la Sibiu, la Braşov, la Cluj, la Bistriţa… Tot mai des la Bistriţa.

Aici l-am cunoscut pe omul locului, Jean Pădureanu. Afirm cu toată responsabilitatea că acest ins modest, mereu cu pălăria în mână, a fost singurul care a sprijinit concret echipa naţională. Numai prin aportul lui am putut profita de condiţii de antrenament şi refacere, de hrană şi odihnă cum o echipă naţională avea şi are nevoie”, motivează tehnicianul decizia de a se interveni în favoarea fostului preşedinte al Gloriei Bistriţa.

“Tata Jean” a cerut întreruperea pedepsei

Jean Pădureanu a fost condamnat la începutul lui martie la 3 ani şi patru luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Deoarece starea sa de sănătate era proastă încă din momentul încarcerării, avocaţii  au făcut  deja cerere pentru întreruperea executării pedepsei, potrivit Agerpres. “Afecţiunea cardiacă este foarte gravă, deoarece inima este susţinută de un pacemaker. Are şi o afecţiune neurologică degenerativă gravă, vorbim de Alzheimer. Eu am luat legătura cu medicii de la spitalul Penitenciar Jilava, unde este atent îngrijit, i se face insulină de trei ori pe zi, pentru că este insulinodependent. Dar afecţiunile de care suferă necesită o abordare interdisciplinară, are mai multe categorii de afecţiuni, până acum am enumerat trei chestiuni diferite, ar trebui tratat într-un spital universitar”, a afirmat apărătorul Ioan Cazacu.

Jean Pădureanu este închis, în prezent, la Penitenciarul Jilava.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă