11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialEvaziune fiscală de 10,5 milioane de lei

Evaziune fiscală de 10,5 milioane de lei

Un control la o firmă care comercializează componente de calculatoare arădeană a scos la lumină o afacere cu facturi pentru deducerea TVA-ului de către clienţii acestei societăţi comerciale. Firma funcţiona doar în acte, pentru că inspectorii fiscali arădeni în urma unui control încrucişat au constatat că activitatea se derula doar pe hârtie, pentru deducerea unor sume uriaşe de TVA. Evaziunea fiscală constatată se organele de control ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad se ridică la 10,5 milioane de lei.


Facturi pentru TVA

Inspectorii fiscali din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad au efectuat un control de rutină la o societate comercială care comercializează componente de calculator. Ei au constatat că firma nu funcţionează la adresa sediului social declarat, nu deţine spaţii de depozitare la sediul social declarat şi au avut suspiciuni în ceea ce priveşte realitatea operaţiunilor economice desfăşurate de către societatea comercială. Nu au avut acces la actele contabile, pentru că administratorul a refuzat să le prezinte.

„Întrucât agentul economic s-a sustras de la efectuarea verificărilor prin neprezentarea documentelor financiar-contabile ale societăţii, organele de inspecţie au emis o sesizare penală pe numele administratorului societăţii”, a declarat Marius Drăgănescu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad. Organele de inspecţie au extins cercetările şi au verificat activitatea societăţii de la înfiinţare. Ei au constatat că firma verificată a înregistrat tranzacţii cu componente de calculator cu alte societăţi comerciale din ţară.

Controale încrucişate

Inspectorii arădeni au solicitat efectuarea unor controale încrucişate în vederea certificării relaţiilor comerciale în ceea ce priveşte achiziţiile şi livrările de componente electronice. Ei au constatat că firma de la care agentul economic controlat a cumpărat în anul 2007 materiale de construcţii, electrocasnice şi cu preponderenţă componente de calculator nu confirmă livrarea acestor bunuri, pentru că este o societate comercială fără activitate. În acest caz, organele de inspecţie au considerat că mărfurile nu au fost livrate, iar operaţiunile contabile sunt fictive.

La fel s-a întâmplat şi cu societatea comercială de la care agentul economic controlat a achiziţionat în anii 2009 şi 2010 componente de calculator. Inspectorii arădeni au verificat transporturile de mărfuri declarate, însă nu au găsit acte justificative care să ateste existenţa lor reală. În acte, societatea comercială verificată a înregistrat prestări de servicii ce reprezentau un studiu de piaţă pentru produse PC de la o firmă din Bucureşti, însă aceasta pare a fi o firmă fantomă care nu a depus nici un fel de declaraţii de la înfiinţarea sa din anul 2008 şi până în prezent.

Firme fantomă

Pentru că societăţile comerciale care au emis facturi către agentul economic verificat sunt firme care nu pot justifica nici achiziţiile, nici livrările şi nici prestările de servicii, organele de inspecţie au considerat că toate operaţiunile înregistrate în evidenţa contabilă aferente facturilor reprezentând achiziţii de marfă şi prestări de servicii sunt fictive şi au fost întocmite în scopul deducerii TVA de către clienţii societăţii. Ei au constatat o evaziune fiscală de 10,5 milioane de lei şi au sesizat Direcţia Naţională Anticoruptie.

Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă