14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEroii români de pe Discovery

Eroii români de pe Discovery

În ciuda crizei mondiale, mai există încă şi în România oameni care aleg să trăiască pasionant. Astfel de personaje se găsesc chiar lângă noi. Eroilor noştri locali le dedică, începând din 27 septembrie, canalul Discovery şapte filme de scurtmetraj.

Eroii filmelor sunt un scufundător, un constructor de motociclete, un călător, un medic stomatolog, un creator de aeromodele, un maratonist şi un căţărător. Cu foarte puţini bani, aceşti oameni au reuşit totuşi să-şi ducă hobby-urile la nivel de profesie şi chiar mai departe, pasiunea ajungând pentru unii dintre ei chiar un stil de viaţă. Fiecărui personaj Discovery i-a dedicat câte un film de trei minute în care bărbatul în cauză (nu se află nici o femeie printre ei, deocamdată cel puţin) îşi exprimă crezul.

Dentistul din junglă

Roland Hermann, de pildă, din Mediaş este de profesie stomatolog. Până aici, nimic interesant.  Numai că, după ce a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în 2003,  bărbatul, acum în vârstă de 32 de ani, a decis să-şi exercite meseria în mijlocul celor mai săraci oameni din ţări ca Nepal, Ciad, Rwanda sau Brazilia. Pentru că acei oameni nu-şi puteau permite un stomatolog, românul a venit cu instrumente medicale şi cu medicamente pe care le cumpărase cu banii lui pentru a îngriji dantura populaţiei defavorizate din acele ţări aflate la capătul pământului. Şi pentru a fi medic în junglă (asta e deja o aventură în sine) Roland Hermann şi-a mai însuşit câteva tehnici, ca să poată ajunge mai uşor la „serviciu”:  paraşutism, rafting, alpinism şi parapantă.

Cel mai tânăr dintre eroii români prezentaţi la Discovery este un adolescent de 18 ani pasionat de aeromodele. Florin Căpitănoiu a început să construiască modele de avioane şi elicoptere încă de pe când avea 13 ani. El este deja campion naţional la acrobaţie cu modele clasa indoor, iar visul lui este să devină pilot adevărat. Marian Chiriac, cel de-al treilea personaj al seriei  „Descoperă eroul din tine”, este  de „profesie” maratonist. El aleargă de peste 20 de ani în probe lungi şi epuizante în locuri dintre cele mai provocatoare. A participat de exemplu la o cursă în Himalaya, la peste 5000 de metri altitudine, dar şi la un maraton organizat pe dunele din Sahara. Pentru că nu-i place să alerge de unul singur, a început să pregătească voluntari care urmează să participe la Maratonul Bucureştiului, ce va avea loc în luna octombrie.

Florin Mârza, un tânăr din Galaţi, are o pasiune greu de explicat şi chiar şi mai greu de practicat. El este săritor, dar şi căţărător în acelaşi timp, fiind unul dintre cei mai buni practicanţi ai unui sport nou: Parkour.  Pentru el orice zid, orice copac, bancă sau gard devin practic tot atâtea obstacole peste care trebuie să treacă. Acest sport l-a învăţat răbdarea şi perseverenţa, să nu se lase bătut cu una, cu două şi, drept urmare, consideră că Parkour reprezintă o bună pregătire pentru viaţă. Ce mai înseamnă un necaz acolo sau o deziluzie în amor faţă de zidurile înalte de câţiva metri peste care a reuşit să treacă de atâtea ori la propriu?

Szabo Jeno, din Valea Crişului, judeţul Covasna, este scufundător profesionist. El a avut chiar şansa de a face scufundări în Delta Dunării în compania faimosului Jacques-Yves Cousteau care a fost atât de impresionat de performanţele tânărului din Covasna încât i-a dăruit costumul său de scafandru. În căutare de noi aventuri, el a devenit căutător de comori.  Mai mult chiar, nu s-a lăsat până nu a găsit niscaiva comori ascunse în apele Africii de Sud. De anul trecut, Szabo Jeno a iniţiat un proiect special pentru a-i ajuta pe surdo-muţi să comunice sub apă, folosind aceeaşi tehnică din cazul comunicării cu delfinii, şi anume propagarea sunetului în apă sub formă de unde.

Din Petrila în Mongolia, pe motocicletă

Fotoreporterul Mihai Barbu, nimeni altul decât fiul caricaturitului Ion Barbu, şi-a  încălecat într-o zi motocicleta în Petrila natală şi nu s-a mai oprit decât în Mongolia. Deşi călătoria fusese planificată vreme de doi ani, nu a reuşit să strângă toţi banii necesari. Dar i-a venit o idee strălucită, şi anume să „vândă” călătoria sa la bucată: câte 500 de kilometri pentru 50 de euro. Cumpărătorul primea în schimb povestea celor 500 de kilometri parcurşi şi fotografiile aferente respectivei bucăţi de drum. Toţi investitorii în proiectul Mongolia.ro au căpătat şi câte un abţibild cu numele lor, pe care Mihai l-a lipit pe motocicleta sa. 

Sebastian Codreanu, de 23 de ani, este nu numai un „biker supărat” („are şi barbă, are şi plete, are şi mister abstract”, vorba cântecului lui Alexandru Andrieş), ci şi un pasionat constructor de motociclete. El creează „motoare” unicat, fiind proiectantul şi executantul fiecărui model. Ultima sa realizare, motocicleta Rising, a fost premiată la cel mai mare salon moto din Europa, ce are loc la Padova. Ca premiu, lui Sebastian i s-a oferit şansa de a expune acea motocicletă în cadrul celei mai prestigioase expoziţii moto din lume, „Daytona Rat’s Hole”, în SUA.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă