19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEfectul "Lehman Brothers" loveste si bursele europene

Efectul “Lehman Brothers” loveste si bursele europene

Actiunile bancare au fost cele mai afectate miercuri pe bursele europene dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers a raportat pierderi trimestriale de 3,9 miliarde de dolari , in timp ce obligatiunile guvernamentale si yenul au fost cotate in crestere. Lehman Brothers, afectata serios de criza de pe piata creditelor, a raportat pierderi trimestriale preliminare de 5,92 dolari pe actiune, cu mult peste estimarile Reuters, de 3,43 dolari pe actiune.

Credit Agricole , cea mai mare banca franceza de retail, a anuntat ca va reduce cu 500 numarul de posturi la Calyon, unitatea sa de investitii care a fost crunt lovita de criza creditelor. Actiunile Credit Agricole au cazut cu 4,8 %, Dexia a pierdut 3,7  %, Royal Bank of Scotland a scazut cu 3,6 %, iar Barclays cu 5,3 %.

Institutiile bancare au avut de suferit pe burse, Lloyds TSB, Barclays, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered au pierdut miercuri intre 2,8 si 5,3 %.

Cea de-a treia institutie bancara din Marea Britanie ar pute fi interesata sa cumpere filiala din NY a Lehman Brothers Holdings. Pe de alta parte si companiile din retail au suferit de asemenea scaderi, astfel ca retailerul britanic Next a scazut cu 2,0 %, dupa ce a afisat o scadere de 12 % a profitului brut in prima jumatate a anului, iar rivalul sau  Marks & Spencer a pierdut 4,0 %.

Indicele FTSEurofirst 300, care include actiunile celor mai mari companii europene, a scazut cu 0,64%, la 1.148,23 de puncte. Bursa londoneza a inchis, miercuri, in scadere cu 0,91%, indicele principal FTSE -100 ajungand la valoarea de 5.366 puncte. Indicele principal CAC 40 a pierdut 0,23% ajungand la valoarea de 4.483,66 puncte. Indicele vedeta DAX al bursei de la Frankfurt a scazut doar cu 0,37% ajungand la valoarea de 6.210,32 puncte.

Bursa de la Milano a inchis sedinta de miercuri, in scadere usoara, cu 0,64%, indicele general Mibtel ajungand la valoarea de 21.499 puncte, iar indicele general SMI (Swiss Market Index) a pierdut 0,95% ajungand la valoarea de 7.121,43 puncte.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă