14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialEducaţie rutieră, la biserică

Educaţie rutieră, la biserică

Preoţii ar putea să facă, la biserică, şi educaţie rutieră, anunţă Mediafax. Un proiect aflat în lucru la Direcflia Polifliei Rutiere urmæreøte sæ implice preoflii øi primarii din mediul rural în programele de educaflie rutieræ a pietonilor, în aøa fel încât numærul accidentelor rutiere produse din vina acestora sæ fie redus, informeazæ surse din Poliflie.

Direcflia Polifliei Rutiere urmeazæ sæ ia legætura cu preoflii øi primarii din afara oraøelor pentru ca, în timpul slujbelor de duminicæ ori cu diverse ocazii când au loc adunæri populare, sæ dea oamenilor sfaturi care sæ-i ajute sæ nu devinæ victimele unor accidente de circulaflie, mai ales cæ, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse în afara localitæflii, pe øosea, au urmæri extrem de grave.

Pentru cæ educaflia rutieræ în rândul adulflilor este dificil de fæcut în mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentanflii Direcfliei Polifliei Rutiere urmæresc sæ-øi transmitæ programele preventive prin intermediul preoflilor øi al primarilor, aceøtia fiind persoanele în care oamenii de la flaræ au cea mai mare încredere øi care au toate øansele sæ fie luafli în serios.

Referitor la tragediile rutiere produse în afara oraøelor, în care au fost implicafli pietoni, comisarul-øef Lucian Diniflæ declara, într-o conferinflæ de presæ, cæ multe dintre accidente se produc din cauza inconøtienflei pietonilor. Mai mult, 5,5 la sutæ din numærul total al pietonilor lovifli de maøini erau befli, unii dintre ei având în sânge o alcoolemie de pânæ la trei la mie, ceea de înseamnæ cæ aceøtia erau în pragul comei alcoolice.

“Un exemplu incredibil de inconøtienflæ a unui pieton, este cazul unei persoane care îøi mâna pe øosea cele douæ vaci. O vacæ mergea pe un sens, una pe celælalt sens. Ca nu se piardæ una de alta, stæpânul le legase cu sfoaræ, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animelele sæ nu se îndepærteze. Øoferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele douæ vaci, iar animalele øi stæpânul lor au murit pe loc”, a explicat Diniflæ.

Ca mæsuri preventive, preoflii le vor transmite enoriaøilor sæ evite consumul excesiv de alcool atunci când urmeazæ sæ circule pe marginea øoselei, sæ traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, sæ foloseascæ pasarelele. În plus, atunci când circulæ noaptea, pe lângæ øosea, pietonii vor fi sfætuifli sæ poarte numai haine deschise la culoare, iar dacæ este posibil, chiar veste reflectorizante.

Un caz extrem de grav înregistrat de Poliflia Rutieræ øi care a avut drept victimæ un pieton beat, aflat în comæ alcoolicæ, a fost înregistrat la data de 11 august, pe raza comunei botoøænene Vlædeni. Incidentul s-a produs în jurtul orei 23.00, când un øofer în vârstæ de 31 de ani, care conducea un Audi A4, a spulberat un bærbat de 60 de ani care dormea pe øosea. Bærbatul accidentat alea o alcoolemie de 2,15 la mie.

O tragedie asemænætoare s-a produs, spun polifliøtii, øi lângæ localitatea bæcæuanæ Helegiu. Victima, un bærbat în vârstæ de 47 de an,i mergea pe marginea drumului øi s-a dezechilibrat, în mod fatal, în momentul în care pe lângæ el a trecut o autoutilitaræ cu remorcæ, ce se îndrepta cætre Oneøti. Dupæ necropsierea cadavrului, medicii au gæsit în sângele bærbatului o alcoolemie de nu mai puflin de trei la mie.

Cele mai citite

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...
Ultima oră
Pe aceeași temă