11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEDITORIAL: Din nou proiecte

EDITORIAL: Din nou proiecte

Vacanţele şi concediile ne-au oferit nenumărate idei de amenajare şi decorare a casei, privite nu numai prin prisma accentului pus cu obiecte entice aduse din peregrinări. Dar am văzut şi studiat case, modern sau tradiţionale, din diverse regiuni, inclusiv din România, şi am constatat că multe idei pot fi preluate cu mult folos.

Pe de altă parte, venirea acasă ne-a făcut să constatăm că o grămadă de lucruri, reparaţii sau îmbunătăţiri mai pot fi făcute la casele noastre. Avem în faţă noi proiecte, iar la ordinea zilei este în continuare izolarea termică.

Şi asta nu numai datorită faptului că energia s-a scumpit (şi continuă să se scumpească) ci şi din cauză că, de la 19 iulie, certificatul energetic este obligatoriu atât la vânzarea cât şi la închirierea locuinţei, indiferent dacă este vorba de o casă sau un apartament, dacă este una foarte veche sau una construită recent.

Desigur că acest lucru înseamnă o mică bătaie de cap, dar costurile nu sunt mari, evaluatori energetic sunt destui, întocmirea este şi ea destul de rapidă (maxim o lună de zile). Iar rezultatul este că ştim cât valorează cu adevărat proprietatea noastră şi, în acelaşi timp, ce avem de făcut pentru a avea facturi de întreţinere mai mici sau pentru a obţine un preţ mai bun la închiriere sau vânzare.

Odată cu întocmirea certificatului energetic, evaluatorul ne oferă şi recomandările şi soluţiile pentru o clasificare într-o categorie energetică mai bună. Legat de aceasta, bineînţeles că în centrul atenţiei trebuie să stea atât sistemul de izolare termică, cât şi cel de încălzire (rămânem cu aceeaşi centrală?, ne decuplăm de la sistemul centralizat?, trecem pe lemn?) şi cel al ferestrelor.

Desigur, lista proiectelor poate fi lungă, toamna fiind o bună perioadă pentru amenajări şi renovări. Poate fi vorba de bucătărie sau de dormitor. De ce nu şi de living? Toamna grădina are nevoie de o altfel de îngrijire, frunzele încep să se adune. În sfârşit, se apropie începerea şcolii şi cel mic are alte nevoi…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă