13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEcumenism cu bani publici

Ecumenism cu bani publici

Autorităţile au alocat 300.000 de lei de la bugetul local bisericilor din Bistriţa. Protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, a declarat că banii au fost solicitaţi de fiecare parohie care lucrează la biserici.  „Banii sunt puţini. Nu poţi plăti mare lucru cu 10.000 de lei. Toate parohiile au nevoie de bani, mai ales cele din sate cu populaţia îmbătrânită în care sunt oameni puţini ce nu au capacitatea financiară să suporte contravaloarea acestor lucrări. Pentru fiecare leu cerut s-a prezentat deviz de lucrări. Nu a fost favorizat sau defavorizat vreun cult sau vreo parohie. Cel puţin nu din ştiinţa noastră”, a declarat Vidican.

Primăria Bistriţa va aloca 300.000 de lei unui număr de 11 parohii şi culte din municipiu care au, în lucru, diverse lucrări de construcţii. Şase din ele sunt ortodoxe, una greco-catolică, una romano-catolică, alta reformată, una penticostală, iar alta este o sinagogă evreiască.
Fiecare parohie sau cult a primit din partea municipalităţii o invitaţie să anunţe dacă şi de câţi bani are nevoie pentru lucrările începute la lăcaşurile de cult.
Cultele au trebuit să anexeze, totodată, devizul de lucrări la preţuri actualizate, copii după autorizaţiile de construire şi avizul Comisiei monumentelor istorice în cazul în care lucrarea are loc la o astfel de clădire.

Cei mai mulţi bani i-a cerut Biserica Ortodoxă „Sfântul Ilie”, 200.000 de lei, bani de care preotul paroh Constantin Mileşan a spus că ar avea nevoie să amenajeze şi o casă parohială.
Comunitatea Evreilor din Bistriţa a solicitat, la rândul, ei 100.000 de lei pentru amenajarea în exterior a Sinagogii, transformată în Centru Multicultural, iar Cultul Penticostal a solicitat 60.000 de lei pentru construcţia unei biserici noi în cartierul Sărata. Parohia greco-catolică Buna-Vestire a cerut 50.000 de lei pentru continuarea lucrărilor pentru biserică, iar celelalte culte au lăsat la lati¬tudinea autorităţilor să le dea câţi bani au la dispoziţie. Ca urmare, Primăria Bistriţa a propus ca fiecare cult să primească 27.000 de lei. Majoritatea banilor urmează să fie folosiţi pentru continuarea unor lucrări începute deja. De asemenea, prin Hotărârea nr. 417 care a apărut în Monitorul Oficial la începutul lunii mai, un număr de 72 de parohii şi mănăstiri din Bistriţa-Năsăud au primit, în total, peste un milion de lei, pentru diverse lucrări. Cele mai mari sume alocate au fost de 40.000 de lei în favoarea parohiilor ortodoxe din Ilva Mare, Lunca Ilvei şi Telciu, iar cea mai mică de 4.000 de lei Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din cartierul bistriţean Viişoara.

 

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă