19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialEchipa născută dintr-o miuţă

Echipa născută dintr-o miuţă

Someşul-Rondo Apahida reprezintă plăcerea pură a fotbalului şi, chiar dacă evoluează în divizia judeţeană, pe stadionul ei s-ar putea juca meciuri chiar şi de ligă secundă.

 

Apahida este una dintre cele mai vechi comune din România, iar sportul nu putea lipsi din viaţa de zi cu zi a comunităţii clujene. Chiar dacă în comună există şi un club de Taekwondo, fotbalul rămâne totuşi principalul mod de distracţie. Someşul-Rondo Apahida este echipa-fanion a comunei, evoluează în campionatul judeţean, s-a născut în urma unei simple miuţe în urmă cu vreo 12 ani, iar acum dispune de o bază sportivă modernă. Jucătorii principalei echipe de fotbal din Apahida se strâng în fiecare duminică pentru mişcarea săptămânală şi, indiferent de rezultat, obiectivul este întotdeauna îndeplinit. Echipa de tradiţie a Apahidei a dispărut după Revoluţie, dar localnicii au ţinut să o reînfiinţeze.

„Fotbalul în Apahida este o adevărată tradiţie, pentru că pensionarii de acum încă mai vorbesc de perioada în care ei erau jucători. Eu pot să vorbesc doar de perioada 1998-1999, atunci când am început să mă ocup de această echipă. În fiecare duminică mă întâlneam cu nişte prieteni la fotbal şi, la un moment dat, ne-am gândit noi că ce ar fi dacă am juca în mod organizat? În Apahida fotbalul a dispărut după Revoluţie pentru că nu mai exista baza sportivă. Terenul a fost retrocedat şi nu mai era loc pentru desfăşurarea meciurilor, astfel că echipa a încetat să mai existe. Am zis că o asemenea comună nu poate să mai rămână fără fotbal şi primul pas a fost înfiinţarea unui club sportiv cu personalitate juridică afiliat Federaţiei Române de Fotbal”, şi-a amintit Ştefan Cserei, „Pişti”, cum îi spun prietenii, actualul jucător al echipei din Apahida.

Plăcerea fotbalului

Odată făcut acest pas, a venit după puţin timp şi o sponsorizare cu firma Rondocarton, iar noua formaţie din comuna clujeană a devenit Someşul-Rondo Apahida, denumire care se păstrează şi astăzi. Mai apoi, cu ajutorul primăriei a fost ridicată o bază sportivă de care localnicii sunt mândri şi pe care ar putea juca, cu o mică derogare, chiar şi meciuri de ligă secundă. “După anul 2000 a fost construită o bază sportivă frumoasă, unde se pot juca acum, fără probleme, partide de liga a treia. Singura sursă de finanţare o avem de la Primăria comunei, însă acei bani merg la Asociaţia Judeţeană de Fotbal, pentru acoperirea baremurilor de arbitraj.

Alte costuri le suportăm noi, cum ar fi deplasările cu maşinile proprii, apa de la meciuri sau cumpărarea echipamentelor. E destul atât, pentru că nu avem nevoie de cheltuieli uriaşe”, a mai spus jucătorul Someşului. Când vine vorba de obiectivul formaţiei clujene, totul este foarte clar şi simplu. Dacă partida se termină într-o atmosferă plăcută, la un suc sau la o bere, atunci obiectivul este atins la fiecare meci. Plăcerea fotbalului este sintagma care domină în lotul Someşului. „La fiecare meci noi vrem să jucăm fotbal.

Obiectivul nostru este sportul, un obiectiv important. Nu este cazul de vreo pregătire, pentru că toată lumea încearcă zi de zi să-şi câştige existenţa, iar duminică ne întâlnim pur şi simplu la o mişcare. Jucăm de plăcere, asta e ideea de bază, pentru că e păcat că într-o aşa comună mare să nu ai posibilitatea să joci fotbal. Toţi din echipă suntem oameni care apreciem fotbalul. Mai mergem la Cojocna sau la Cluj în timpul săptămânii pentru un meci pe sintetic, dar doar atât, nu se pune problema de alt gen de pregătire. Nu este altceva la echipă decât hiperamatorism. Când aduni la stadion 200 de oameni şi un grup de tineri cu care te duci şi joci fotbal, te bucuri de victorie, iar apoi mergi la un suc sau la o bere, obiectivul este atins”, a mai declarat Ştefan Cserei, 45 de ani, cel care “taie şi spânzură” la formaţia clujeană, din care mai fac parte jucători şi de 46 de ani, dar şi de vârsta majoratului. După şase etape din acest sezon, Someşul-Rondo este pe locul patru în clasament, cu 12 puncte. 

Duelul orgoliilor

Pe lângă Someşul-Rondo, în aceeaşi divizie mai există şi Someşul Apahida, iar când cele două se întâlnesc tensiunea şi orgoliile ies la suprafaţă, dar în mod controlat. “Vai, mamă, ce orgolii sunt la acest derby, dar niciodată acestea nu sunt duse la extrem. Nu poate fi vorba de scandal şi incidente pentru că la noi în echipă joacă şi trei poliţişti, deci nimeni nu îşi permite prea multe”, a declarat, cu umor, Ştefan Cserei.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Toni Greblă, AEP: Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, tipărite şi distribuite pentru alegerile din 9 iunie

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat marţi că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din...

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă