13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialE oficial: inteligenţa artificială a câștigat meciul cu omul

E oficial: inteligenţa artificială a câștigat meciul cu omul

Este oficial: inteligenţa artificială a câștigat meciul de go cu omul. Programul informatic conceput de Google a câștigat trei partide din cinci ale unui meci de go contra campionul mondial Lee Sedol, informează Wired.

La conferinta de presa de dupa meci, campionul Lee Sedol a inceput cerandu-si scuze ca nu a fost la inaltimea asteptarilor si ca nu a jucat atat de bine cum sperau fanii sai.

El a povestit si cum s-a simțit în timpul partidelor împotriva calculatorului. În primul meci l-a subestimat pe AlphaGo, in al doilea meci a avut ocazii de a castiga, dar le-a ratat, iar in al treilea meci a simtit o presiune enorma, cum nu s-a intamplat nicioata.

"Este un program puternic, dar nu perfect, nu este ca si cand ar fi un Zeu. Are slabiciuni si le-am simtit in primul si al doilea meci. Infrangerea de astazi a fost a mea, Lee Sedol, nu una a intregii omeniri", a tinut sa precizeze Lee.

Regulile jocului Go, originar din China, sunt în principiu simple: cei doi jucători încearcă să cucerească spaţii pe tabla construită sub forma unui caroiaj de 19 linii şi 19 coloane, folosind piese albe şi negre care se aşează la intersecţiile dintre linii şi coloane. 

Programl AlphaGo a fost produs de divizia DeepMind AI aparţinând Google şi este conceput să prevadă cele mai probabile mutări ale oponentului uman şi să reacţioneze în consecinţă. În luna octombrie acest program a câştigat un meci de cinci partide împotriva lui Fan Hui, un jucător european de top care este însă poziţionat mult sub Lee Se-dol în ierarhia internaţională. 

Cele cinci partide ale meciului dintre Lee Sedol şi AlphaGo se desfăşoară în perioada 9 – 15 martie, la Seul şi sunt transmise live pe un stream de YouTube.

Cele mai citite

Doi minori ar fi vandalizat cel puțin 11 mașini, potrivit polițiștilor

Poliţiştii din Galaţi fac cercetări pentru identificarea a două persoane necunoscute, posibil minori, care au vandalizat cel puţin 11 maşini, în noaptea de vineri...
00:00:21

VIDEO. Orașul Khan Younis din Gaza, lovit din nou

Exploziile de deasupra părții de est a orașului Khan Younis au putut fi văzute și auzite la primele ore ale zilei de sâmbătă (2...

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...
Ultima oră
Pe aceeași temă