16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDupa sapte ani de tergiversari, Miki spaga, urmarit penal

Dupa sapte ani de tergiversari, Miki spaga, urmarit penal

Plenul Senatului a avizat favorabil cererea de incepere a urmaririi penale a senatorului PSD serban Mihailescu pentru fapte de coruptie .

Procurorii au demarat ancheta inca din anul 2002, cand s-a autodenuntat Fanel Pavalache, consilierul personal al lui serban Mihailescu, cel care pe atunci era seful Secretariatului General al Guvernului si avea rang de ministru. Pavalache a sustinut in autodenuntul sau ca in perioada 2001-2002 a cumparat pentru serban Mihailescu noua arme de vanatoare in valoare de 200 milioane lei vechi. Mihailescu i-ar fi spus ca armele urmau a-i fi daruite fostului premier Adrian Nastase ca rasplata pentru numirea lui Pavalache in functia de consilier.
Initial dosarul lui serban Mihailescu de la DNA a avut un parcurs normal, fiind finalizat in 2006 si trimis, prin rechizitoriu, spre judecare. Pe langa infractiunea de primire de foloase necuvenite, Mihailescu era incriminat si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, deoarece ar fi avut in posesie mai multe luni cele noua arme primite de la Pavalache. Ulterior trimiterii lui Mihailescu in judecata, Curtea Constitutionala a decis ca fostii ministri nu pot fi cercetati penal fara un aviz special dat fie de Presedintie, fie de una dintre Camerele Parlamentului, motiv pentru care judecatorii au returnat dosarul la DNA. In iulie 2008, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut Senatului avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de senatorul PSD serban Mihailescu.
 
"Mikey Bakshish"
Serban Mihailescu, supranumit in presa romana "Miki spaga", iar in cea franceza "Mickey Bakshish", a fost subiectul mai multor scandaluri de coruptie, dintre care doua au fost foarte mediatizate. Primul caz este cel al consilierului sau Fanel Pavalache, prins in flagrant in timp ce a primit 20.000 dolari pentru a interveni pe langa judecatorii Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti cu scopul de a opri falimentarea Bancii Internationale a Religiilor. Suma pretinsa initial a fost de 4.000.000 dolari. Pavalache a fost trimis in judecata si condamnat la sase ani de inchisoare pentru coruptie, dar in 2006 a fost eliberat conditionat pentru buna purtare. In primele declaratii Pavalache le-ar fi spus procurorilor ca, la solicitarea lui serban Mihailescu, a dus o geanta cu un miliard de lei in biroul lui Adrian Nastase (fost premier). Suma ar fi fost oferita drept sponsorizare pentru PSD.

 

Pavalache a mai sustinut ca, prin Mihailescu, i-ar fi daruit lui Nastase tablouri de valoare, statuete si alte obiecte de colectie in schimbul ocuparii unui post in guvern. Aceste dosare au fost inchise din lipsa de probe suficiente. In prezent, Pavalache nu-si mai sustine declaratiile. Cel de-al doilea consilier guvernamental care l-a denuntat pe serban Mihailescu a fost Virgil Teodorescu, acuzat in 2003 de luare de mita. Teodorescu a cerut o spaga de 2.000.000 dolari (din care a primit 100.000 dolari) de la omul de afaceri Octavian Ionescu. Banii ar fi fost pretinsi pentru sefii sai, respectiv serban Mihailescu (sef al SGG) si Ionel Blanculescu (pe atunci sef al Corpului de Control al premierului Nastase). Omul de afaceri urma sa obtina sprijin pentru derularea unui proiect de investitii in turism. In acest dosar Mihailescu a avut doar calitatea de martor, deoarece procurorii nu au gasit probe de inculpare.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă