15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialDupa sapte ani, America isi comemoreaza victimele atentatelor de la 9/11

Dupa sapte ani, America isi comemoreaza victimele atentatelor de la 9/11

Americanii si-au amintit de victimele atentatelor de acum 7 ani, cele mai sangeroase din istoria Statelor Unite. Locuitorii metropolei new-yorkeze au tinut  patru minute de tacere in memoria celor care au pierit dupa ce avioanele deturnate au lovit turnurile gemene de la World Trade Center, de la Pentagon si din Pennsylvania, atentate soldate cu aproape 3.000 de morti. La ceremoniile organizate la Ground Zero participa si candidatii pentru cursa prezidentiala democratul Barack Obama si republicanul John McCain.

Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a criticat aspru ritmul lucrarilor de reconstruire a zonei Ground Zero, acuzand in special tergiversarea demersurilor administrative ale numeroaselor organisme insarcinate cu amenajarea unui memorial pe locul unde se gaseau cele doua turnuri gemene ale complexului The World Trade Center, distruse in urma cu 7 ani.

Bloomberg a cerut agentiei proprietare a Ground Zero – Port Authority of New York and New Jersey, PANYNJ – sa se angajeze sa inaugureze un memorial la implinirea a zece ani de la atacuri, respectiv la 11 septembrie 2011.

Presedintele american George W. Bush inaugureaza joi un parc in memoria celor 184 de victime ale atentatului in care un avion deturnat de cinci kamikaze ai Al-Qaida s-a prabusit la 11 septembrie 2001 asupra sediului Pentagonului. In acea dimineata, la Ministerul american al Apararii, Patrick Smith se apropia de un televizor pentru afla noutati in legatura cu ceea ce se intampla la World Trade Center din New York, unde doua avioane cu pasageri pilotate de membri ai Al-Qaida au intrat in cele doua turnuri gemene, cand a auzit un zgomot asurzitor.

"Zidul din fata mea s-a deformat catre interior. Bucati din plafon si firele electrice au inceput sa cada, apoi totul a plonjat in intuneric si o minge gigantica de foc a intrat prin perete", a povestit Patrick Smith.

Astfel de scene vor reveni cu siguranta in mintile supravietuitorilor care, la fel ca si Patrick Smith, vor asista joi la inaugurarea memorialului, realizat de doi designeri new-yorkezi, Julie Beckman si Keith Kaseman. Potrivit Agerpres, memorialul este un parc unde sunt plantati artari, felinare si banci dedicate fiecareia dintre victime: 59 de pasageri si membri ai echipajului si 125 de angajati ai Pentagonului.

Cele mai citite

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă