19.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialDupă excluderea lui Nechita, urmează Pâslaru

După excluderea lui Nechita, urmează Pâslaru

La Galaţi ar putea fi organizate alegeri anticipate în două colegii pentru Camera Deputaţilor. După ce, astăzi, plenul Camerei Deputaţilor va vota excluderea deputatului PSD din Colegiul 9 Galaţi, Aurel Nechita, declarat incompatibil prin sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), urmează să revină pe tapet şi cazul deputatului PSD din Colegiul 5 Galaţi, Florin Pâslaru.

Acesta a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în noiembrie 2011, pentru că îşi angajase fiul ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând prevederile Legii nr 161/2003. Fiul deputatului încasase salarii de 21.662 de lei. Pâslaru nu a contestat decizia ANI şi în noiembrie 2012 urma ca plenul să îl excludă din Camera Deputaţilor. Nu s-a întâmplat pentru că era campanie electorală şi nu a mai fost întrunit cvorumul. Pe 9 decembrie, incompatibilul Pâslaru a candidat pentru un nou mandat şi a fost ales deputat în acelaşi colegiu.

ANI a contestat noul mandat al lui Pâslaru, pentru că, potrivit primei sentinţe definitive a ICCJ, acesta nu poate deţine, timp de 3 ani, funcţii publice dobândite prin alegeri sau numire. Deşi nu contestase raportul ANI în termenul prevăzut de lege, mai târziu deputatul PSD a contestat decizia în instanţă. Fiind făcută în afara termenului legal, acţiunea sa nu ar trebui să aibă valoare juridică. Dosarul 478/44/2012 a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău.

În dosar, avocatul lui Pâslaru a cerut un termen „pentru ca apărătorul reclamantului să depună dovezi în susţinerea excepţiei de conexare pe care a invocat-o la acest termen şi cu privire la existenţa dosarului 911/44/2011”. Situaţie stranie, pentru că avocatul lui Pâslaru invocă dosarul 911/44/2011, care de fapt este dosarul în care deputatul Aurel Nechita se judeca cu ANI şi a pierdut la ICCJ. Curtea de Apel Bacău a dat dreptate ANI, dar deputatul Pâslaru a făcut recurs. După ce iniţial ICCJ fixase termen pe 13 martie, deputatul a obţinut un nou termen, pe 28.02.2014.

Dar Pâslaru se mai judecă cu ANI şi în dosarul 518/44/2012, aflat tot pe rolul ICCJ. În acest dosar, ICCJ se va pronunţa pe 25.06.2013 şi această sentinţă a ANI i-ar putea fi fatală, ducând la excluderea sa din Camera Deputaţilor. Oficial, versiunea deputatului Florin Pâslaru este că a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Bacău!? La cazul lui Pâslaru se face referire şi în Raportul MCV când se spune că parlamentari declaraţi incompatibili îşi exercită mandatele în continuare.

Cele mai citite

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă