25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialANALIZĂ. După „antirăzboinica” Administrație Obama, State Unite ale Americii revin militar în...

ANALIZĂ. După „antirăzboinica” Administrație Obama, State Unite ale Americii revin militar în arena internațională. Administrația Trump face mișcări ostentative în fața Chinei. Cum speculează Rusia situația

Vicepreședintele american Mike Pence se află la Bruxelles pentru a asigura Uniunea Europeană că SUA își respectă vechile angajamente. Pence i-a spus șefei diplomației europene, Federica Mogherini, că Administrația Trump „caută mijloace de consolidare a relației” cu UE.

În timp ce se caută astfel de mijloace, liderii europeni sunt încă îngrijorați de declarațiile președintelui Donald Trump, ce a felicitat Marea Britanie pentru decizia de a părăsi Uniunea, ceea ce, implicit, demonstrează că și-a păstrat aversiunea pentru blocul comunitar.

Mai mult, Trump și-a manifestat speranța că și alte state vor urma exemplul britanic! Mike Pence a avut o sarcină grea, să reasigure UE și NATO de sprijinul SUA. Pence s-a întâlnit cu Mogherini la sediul Misiunii SUA la UE.

Ultimul ambasador american la UE, care a fost demis de Trump imediat ce acesta a ajuns președinte, a atras atenția noii administrații să nu submineze deceniile de după război în care SUA au încurajat integrarea europeană. La începutul lunii februarie, mulți europeni au fost indignați de declarațiile lui Ted Malloch, prezentat ca posibil viitor ambasador american la UE, care a comparat blocul european cu Uniunea Sovietică și a vorbit despre euro ca despre „o experiență eșuată”.

Pence a reafirmat angajamentele SUA față de NATO, încercând să calmeze îngrijorările europene, subliniind de mai multe ori că se exprimă în numele președintelui Trump.

Desfășurare de trupe în apele internaționale

Administrația Trump a făcut două mari mișcări militare de la debutul mandatului. Una este un semnal puternic pentru China. SUA au trimis portavionul USS Carl Vinson și suita de nave de război în Marea Chinei de Sud., printre care crucișătorul USS Lake Champlain, și distrugătoarele USS Michael Murphy și USS Wayne E.Meyer, dotate cu rachete ghidate.

Beijingul tocmai declarase că prezența militară a americanilor în zonă va fi privită ca o violare a suveranității Chinei. SUA le transmit astfel că nu există nicio suveranitate pe insulele aflate în dispută între China și Japonia, aliatul SUA. Totodată, prezența militară a SUA în zonă transmite și Coreei de Nord mesajul că trebuie să înceteze testarea rachetelor balistice.

În același timp, la Washington se fac pregătiri pentru a aduce înalți oficiali nord-coreeni la Washington, pentru discuții. Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a acceptat această ofertă, dorind să comunice cu noua Administrație Trump. Departamentul american de Stat nu a aprobat încă vizele pentru nord-coreenii implicați în discuții.

Ceea ce îngrijorează Administrația Trump este cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Iran și posibilitatea ca specialiștii de la Pyongyang să dea Teheranului sistemul de propulsie a rachetelor, cel testat ultima oară, ce dă posibilitatea ca rachetele să fie lansate de pe un submarin.

Pentagonul a transferat trupe importante ale Marinei în Golful Aden și Marea Roșie, asigurând rutele de transport petrolier prin Strâmtoarea Ormuz și Strâmtoarea Mandeb. Un contingent de 4.500 de soldați ai Marinei americane, elicoptere de atac, nave amfibii, nave de asalt, desfășurate în apele internaționale strategice, forțe ce pot atinge simultan ținte iraniene și din Coreea de Nord, toate acestea sunt considerate acțiuni ce marchează revenirea militară a SUA pe arena globală. 

Lavrov vede „o eră post occidentală”

Între 17 și 19 februarie s-au întrunit la München cei mai importanți lideri mondiali, la a 53-a Conferință de Securitate. În centrul agendei discuțiilor din acest an au stat viitorul relațiilor transatlantice și al NATO în „era Trump“, cooperarea în politica de siguranță și apărare a statelor membre ale UE, relațiile cu Rusia, războiul din Siria, situațiile conflictuale din Asia de Est și războiul informatic.

Conferința a avut loc la hotelul Bayrischer Hof din München și a fost prezidată de ambasadorul Wolfgang Ischinger. Printre participanți, s-au numărat cancelarul german, Angela Merkel, vicepreședintele american, Mike Pence, ministrul Apărării al SUA, James Mattis, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum și 12 membri ai Congresului american. În discursul rostit la Munchen, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat la instaurarea unei „ordini mondiale post+occidentale”!.

„Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi a unei ordini mondiale democratice şi corecte. Dacă vreţi, numiţi-o post occidentală”, a subliniat Lavrov.

Potrivit acestuia, în noua ordine, fiecare stat suveran va căuta „echilibrul între interesele sale şi cele ale partenerilor săi”.

 

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...
Ultima oră
Pe aceeași temă