37.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialDrogul preferat al europenilor este canabisul. Pe locul doi - ecstasy

Drogul preferat al europenilor este canabisul. Pe locul doi – ecstasy

Canabisul este cel mai consumat drog din Europa, însă se remarcă şi o revenire în prim-plan a consumului de ecstasy precum şi o dezvoltare a pieţei online de vânzare a drogurilor, conform concluziilor raportului pe 2016 întocmit de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (agenţie a UE) şi publicat marţi, la Lisabona, informează AFP, preluată de Agerpres

Peste 88 de milioane de adulţi, adică mai mult de un sfert dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat deja droguri ilegale, conform raportului. 

„Europa se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave legate de consumul de droguri. Atât cererea cât şi oferta de noi substanţe psihoactive, de substanţe stimulante, de heroină şi de alte opiacee continuă să crească, fapt ce va avea consecinţe majore asupra sistemului de sănătate publică”, susţine Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, citat în cadrul raportului. 

Piaţa drogurilor ilegale din UE era estimată la 24,3 miliarde de euro în anul 2013. Canabisului (importat sau produs local) îi revine o felie de 38%, reprezentând cea mai mare parte din tranzacţiile încheiate pe această piaţă, iar producţia de canabis a devenit „un important mod de genera bani pentru crima organizată”, conform OEDT. Locul doi este ocupat de heroină, cu 28% din piaţă, cocaină, cu 24%, amfetaminele cu 8% şi respectiv ecstasy cu 3%. 

De asemenea, canabisul reprezintă trei sferturi din capturile de droguri realizate de autorităţi în Europa (50% sub formă de frunze şi muguri şi respectiv 24% sub formă de răşină), în timp ce cocaina şi crack-ul reprezintă 9% din drogurile capturate, amfetamina 5%, heroina 4% şi ecstasy 2%. 

Conform raportului, aproximativ 1% dintre cetăţenii europeni adulţi consumă zilnic sau aproape zilnic canabis. 

Chiar în condiţiile în care canabisul rămâne cel mai consumat drog din Europa – 51,4 milioane de bărbaţi şi 32,4 milioane de femei susţin că au consumat acest drog cel puţin o dată – OEDT notează în raport că piaţa europeană a drogurilor rămâne una diversificată din punct de vedere al ofertei şi constată o „revenire” pentru ecstasy odată cu noua generaţie de tineri consumatori. 

De asemenea, raportul remarcă o serie de disparităţi regionale ale pieţei drogurilor în ceea ce priveşte substanţele stimulante, consumul de cocaină fiind mai crescut în ţările Europei de vest şi de sud, în timp ce în est şi în nord se înregistrează un consum mai crescut al amfetaminelor. În ultima perioadă de timp s-a remarcat de asemenea o creştere a purităţii acestor droguri, iar preţurile au rămas stabile. 

OEDT avertizează că „potenţialul de extindere a ofertei de droguri online este considerabil”, tranzacţiile desfăşurându-se în mediul „Darknet” (un tip de reţea suprapusă ce face parte din reţeaua globală de internet şi care poate fi accesată numai cu software şi configuraţii specifice sau cu autorizaţie). Aceste tranzacţii sunt favorizate de diferite metode de criptare a informaţiei şi de modalităţi de plată care sunt dificil de urmărit de către autorităţi, aşa cum sunt tranzacţiile făcute prin intermediul monedei electronice bitcoin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă