23.4 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăSpecialDrama balerinei Alina Cojocaru

Drama balerinei Alina Cojocaru

» In timpul unei repetitii, balerina a suferit un traumatism cervical care a necesitat o interventie chirurgicala.

» Dupa o absenta de un an, ea s-a reintors vineri la Covent Garden cu "Giselle", cel mai bun spectacol al ei, noteaza presa britanica.

Dansatoarea a lipsit de pe scena aproape un an si in tot acest timp au aparut zvonuri ca si-ar fi rupt gatul. In realitate, un traumatism cervical pe care l-a suferit in timpul unei repetitii a fost factorul care ameninta sa-i puna punct carierei. In timpul ultimelor sale aparitii pe scena din primavara trecuta, dansatoarea de origine romana si-a ascuns panica: "Durerea era agonizanta si peste tot. Era dureros chiar si sa respir. Nu mai puteam dormi, nu mai puteam rade, nu ma mai puteam misca si nu mai puteam tine nimic in mana… In ultimii zece ani am facut o multime de lucruri si tot timpul intrebarea era: «Ce mai urmeaza?»; si, deodata, nu a mai fost nimic, doar sa stai intr-un scaun cu un «fular» de gips in jurul gatului, in ceata cu ce s-ar mai putea face.

 

Am calatorit foarte mult pentru a intalni tot felul de doctori, am incercat tot felul de modalitati de tratament, masaj, acupunctura, ace in gat si in cap, dar nimic nu a functionat. Cel mai rau a fost cand Johan (Kobborg, iubitul si partenerul de scena de la Royal Ballet – n. red.) a plecat in turneu cu trupa si m-am trezit ca nu mai am pe nimeni langa mine. Era deja un dezastru. As fi putut sa-i chem pe ai mei, dar n-am vrut sa-i aduc din Bucuresti sa aiba grija de mine, intrucat nu ar fi putut face nimic in plus. Sincer, daca mama ar fi venit aici si m-ar fi vazut, ar fi plans mai mult decat mine si chiar nu vroiam sa ramana cu o asa amintire de la mine. Pe scurt, a fost o perioada in care m-am simtit foarte singura", a declarat balerina pentru cotidianul Evening Standard.

"Macar nu o sa fiu o grasana cand o sa pun punct carierei"
In 2003, Alina Cojocaru a mai avut doua accidente: si-a fisurat barbia si a facut o intindere la un picior. "A fost o perioada neagra. Am inceput sa invat sa fiu mai putin perfectionista si pur si simplu sa ma bucur de ce fac. Or, cand gatul a inceput sa ma supere din nou, am intrat in panica si am simtit ca, o, nu, nu sunt pregatita sa mai trec din nou prin asta!" Operatia la un disc de la coloana a fost sugerata de mai multi doctori. "Dumnezeule, cineva poate innebuni de la asta, de la aceleasi ganduri framantate iarasi si iarasi in cap. Mult timp nu am vrut sa aud cuvantul operatie. Insa cand m-a consultat medicul Hans Obermüller din München, deodata m-am simtit OK cu gandul operatiei, iar in septembrie, anul trecut am suferit interventia chirurgicala. A fost minim invaziva, doar s-a razuit putin in jurul vertebrei bolnave. Deodata, m-am simtit sanatoasa."

Oricum, inactivitatea si-a spus cuvantul in pierderea masei musculare si in cateva kilograme in plus la cantar. "Dar nu multe. M-am gandit ca e OK, cool. Macar nu o sa fiu o grasana cand o sa pun punct carierei de dansatoare." Acest an este cel de-al zecelea pe care Alina Cojocaru il petrece la Covent Garden, in urma unei cariere stralucitoare.

"Am doar 27 de ani si mai am jumatate de cariera in fata"
Alina Cojocaru afirma ca e mai inteleapta acum. "De multe ori am facut lucruri pe care n-ar fi trebuit sa le fac, doar fortand limite fizice. Baletul e, de fapt, mult mai greu decat cred oamenii. Ei spun despre mine, de pilda: «Ea e facuta pentru asta». Insa ce inseamna «e facuta pentru asta»? Eu doar m-am gandit sa fiu din ce in ce mai buna in ce fac. Chiar si acum am stiut ca, oricat de mult timp mi-ar lua, ma voi intoarce pe scena. In acelasi timp, am realizat ca o sa fie bine si cand nu o sa mai dansez, pentru ca sunt atat de multe alte lucruri in afara – a merge la teatru, a citi, a gati, a-mi vizita pe indelete familia, restabilind vechi legaturi. Iubesc sa fac toate astea." In "Giselle", balerina a performat alaturi de partenerul sau Johan Kobborg (36 de ani), starul danez care i-a fost alaturi in perioada neagra in care nu a dansat.

 

Pentru a-i ridica moralul, acesta a facut un site, alinacojocaru.com, in care a pus si o fotografie care o arata pe Alina in spital, zambind din spatele unui tricou pe care scrie "Sunt bine". "Sunt altfel acum: e ca si cum deodata ai vedea sfarsitul unei calatorii si inceputul alteia mult mai frumoase. Nu exista nimic sa-mi mai doresc pentru mine acum. Am doar 27 de ani si mai am jumatate de cariera in fata. si sunt atat de fericita ca m-am intors… Plang pentru primul pas pe care il fac pe scena si in acelasi timp imi vine sa rad ca o nebuna."

» Record de interpretari la Covent Garden
S-a nascut in mai 1981, in Bucuresti, fiind cel mai mic copil al unui bacan. In 1991 a fost admisa la prestigioasa scoala de Balet din Kiev, iar in 1998 a obtinut "Prix de Lausane", concretizat intr-o bursa de sase luni la scoala Regala de Balet din Londra. Refuza oferta Companiei Regale de a intra in corpul de balet, devenind pentru un an balerina principala a companiei de balet din Kiev, la numai 17 ani. In 1999 se alatura, in fine, Companiei Regale din Londra, pentru ca in 2001 sa-si faca un debut stralucitor – intai in "Romeo si Julieta", apoi in "Giselle" –, in urma caruia devine prim-solista prestigioasei companii. Intre 2001 si 2002 a avut peste de 50 de interpretari la Covent Garden, mai mult decat orice alta balerina.

Din 2003 a activat pe scene internationale ca American Ballet Theatre, Opera din Paris, Teatrul Balsoi, Compania Regala Daneza, La Scala etc. In 2002 a fost rasplatita, la Bucuresti, cu Ordinul National de Merit in Grad de Cavaler, iar in 2004, la Paris, cu Premiul "Nijinski si Benois".

Cele mai citite

Premierul francez Gabriel Attal, pas înapoi: își va da demisia luni dimineață

Președintele Emmanuel Macron va avea pe masă demisia lui Attal, luni dimineață Premierul Attal a anunțat că își va exercita atribuțiile în continuare, atât cât...

Participare istorică: Ministrul de Externe al Israelului vine la Summitul NATO de la Washington

Șeful diplomației israeliene va participa la două evenimente în cadrul Summitului, unul găzduit de preşedintele Joe Biden şi celălalt organizat de omologul său american,...

Numărul investitorilor români din piața imobiliară din Dubai, în creștere cu 40%, în ultimii trei ani

Dubai, cunoscut pentru cea mai înaltă clădire din lume, dar și pentru construcțiile sale grandioase și cosmopolite, era, până nu de mult, o destinție...
Ultima oră
Pe aceeași temă