9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialDragnea, nu arunca țara în criză!

Dragnea, nu arunca țara în criză!

Există trei mari explicații pentru vehemența cu care președintele PSD, Liviu Dragnea, apără cauza veteranilor până la limita introducerii moțiunea de cenzură.

Prima, și cea mai plauzibilă, având în vedere caracterul congenital clientelar al PSD, este că Dragnea vorbește în numele unei clientele puternice care ar face orice pentru a-și păstra privilegiile nelegitime, inclusiv să doboare guvernul în prag de alegeri dacă le sunt lezate interesele. A doua este că PSD nu stă chiar așa roz în sondaje cum vrea să ne convingă propaganda de partid iar Dragnea încearcă să facă dintr-un guvern onorabil cum este guvernul Cioloș un „om de paie”, o victimă a indignării publice contrafăcute pentru a-și maximiza șansele de a obține un scor mare la alegeri pe valul nobilei misiuni de a prezerva beneficiile sociale binemeritate de veterani. În sfârșit, cea de-a treia explicație este o combinație dintre cele două, adică un amestec între clientelism și corupție de fond și o mistificare publică, cinic construită astfel încât PSD să beneficieze politic. În fond, este ceea ce PSD știe cel mai bine să facă.

Potrivit Codului Fiscal Ponta-Teodorovici, nu se datorează impozite și taxe pentru clădirile, terenurile și mașinile (numai una) „aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor necăsătorite ale veteranilor de război”. Hotărârea Guvernului Cioloș incriminată de Dragnea susține că scutirea de impozit pe clădiri și terenuri se acordă „corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate asupra clădirii sau terenului”. Dragnea pretinde că HG-ul introduce impozitarea coproprietarilor în mod ilicit, adaugă la o lege organică din dorința de a smulge impozite și taxe de la veterani, ceea ce ar fi meschin și imoral și, mai ales, neconstituțional și amenință cu moțiunea de cenzură. Pe scurt, ceea ce susține Dragnea este că dacă un veteran are în coproprietate cu soția, de exemplu, o clădire sau un teren, potrivit hotărârii de guvern, soția ar fi obligată să plătească impozite și taxe, ceea ce ar fi, evident, nedrept și imoral. Dar aici nu este vorba despre soțiile veteranilor și nici despre veterani.

Vă propunem o situație ipotetică în care un mare și foarte greu magnat imobiliar cu investiții de sute de milioane de euro în clădiri de valoare și terenuri are la dispoziție o listă cu veterani, văduve de război și văduve necăsătorite, cărora le oferă o cotă minoră din proprietățile sale exprimată concret într-o sumă consistentă virată lunar în conturile familiei. Puteți să-i spuneți patriotism, spirit civic, compasiune sau respect pentru eroii națiunii, dar puteți să-i mai spuneți și schemă de evaziune fiscală pe scară largă. Dacă privim prevederile Codului Fiscal Ponta-Teodorovici, este suficient ca un speculator imobiliar să ofere unui veteran 0,1% din proprietățile sale ca să devină în mod legal coproprietar și astfel să obțină scutiri de impozite și taxe pe restul de 99,99%. Dacă această ipoteză este corectă, ea explică în bună măsură de ce Guvernul a optat pentru o scutire „corespunzătoare cotei părți deținute” și de ce premierul Cioloș a acuza „minele” plasate de PSD în legislația fiscală. Ea explică, totodată și furia lui Dragnea, întemeiată pe nemulțumirea veteranilor. Faptul că veteranii care au făcut astfel de aranjamente sunt nemulțumiți este de înțeles. În fond, pierd o sursă de venit. Dar ceea ce trebuie să înțeleagă este că lui Dragnea și PSD nu le pasă de ei, proprietari fictivi ai celor 0,1% ci de deținătorii celor 99.99%, care constituie clientela partidului și care nu vrea să plătească impozit. Și pentru că nu vrea să plătească impozit, plătește pentru răsturnarea guvernului Cioloș.

PSD nu are cum să câștige politic din această poveste. Chestiunea pare prea „tehnică” pentru alegătorul comun ca să-și bată capul cu ea și să producă un impact social masiv, așa cum speră Dragnea. Pe de altă parte, chiar dacă răstoarnă guvernul Cioloș, singurul motiv pentru care o face este ca să împiedice guvernul interimar, ce va avea puteri restrânse, să ia măsuri împotriva clientelei PSD, pentru că nimeni nu își imaginează că președintele Iohannis va încredința PSD guvernarea în prag de alegeri. PSD a mai aruncat țara în criză politică în octombrie 2009 ca să piardă la alegerile din noiembrie. Prin introducerea și adoptarea unei moțiuni de cenzură, PSD nu va face altceva decât să-și consolideze statutul de partid al penalilor, aflat în slujba grupurilor de interese mafiote. Dacă Dragnea vrea să păstreze aparențele că PSD lucrează sau măcar va încerca de acum încolo să lucreze în interesul public atunci ar trebui să aibă suficient simț politic, dacă nu bun simț și să nu arunce țara într-o criză politică atunci când nu este absolut deloc nevoie de una.

Cele mai citite
00:00:35

VIDEO. Haos în Gaza! Oamenii se calcă în picioare după ce un camion cu ajutoare a intrat în oraș

Sute de oameni s-au urcat pe un camion de ajutoare care transporta saci cu făină în orașul Gaza sâmbătă (2 martie). Mai mult de...

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...

Fostul șef al SRI despre candidații-șampon din politică „Nu au nimic de pierdut”

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, semnalează criza de politicieni autentici în rândul partidelor din România, chiar în acest an, în care vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă