11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialDouă oferte pentru listarea Hidroelectrica

Două oferte pentru listarea Hidroelectrica

Statul a selectat deja intermediarii pentru ofertele de vânzare de acţiuni la Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi Tarom. Oferta publică iniţială de vânzare a 10% din Nuclearelectrica are ca termen de finalizare luna octombrie.

 

Hidroelectrica a primit două oferte pentru intermedierea ofertei primare de vânzare a 10% din acţiuni în vederea listării la Bursă, de la consorţiul format Citibank – Societe Generale-BRD – Intercapital Invest şi de la sindicatul Goldman Sachs – Erste – BCR – UniCredit CA-IB – BT Securities.

Termenul de depunere a ofertelor a fost joi, 1 martie, ora 10, o oră mai târziu acestea au fost deschise pentru a fi verificată prezenţa tuturor actelor depuse de brokeri.

Evaluare maximală de 4 miliarde de euro

Ofertele au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii. Hidroelectrica este evaluată între 2,8 miliarde euro şi 3,9 miliarde euro, astfel că oferta prin care compania va vinde pe bursă 10% din acţiuni ar fi cuprinsă între 280 milioane euro şi 390 milioane euro, potrivit Mediafax.

Goldman Sachs, Erste şi BCR se ocupă în prezent, alături de Raiffeiesen Capital& Investment, şi de pregătirea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, pentru listarea companiei la BVB.

În acelaşi timp, BCR, Erste şi Intercapital Invest sunt im­plicaţi şi în oferta secundară de vânzare a 15% din titlurile Tran­selectrica.

Totodată, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz împreună cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) şi firma cehă de brokeraj Wood& Co.

Listarea producătorului de electricitate Hidroelectrica a fost decisă de acţionarii companiei la finalul lunii ianuarie, în AGA, după ce Guvernul a avizat începerea procedurilor de cotare la Bursă a companiei. Executivul a decis în ianurie iniţierea demersurilor pentru vânzarea câte unui pachet de 10% din acţiunile Hidroelectrica, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Procedura de listare va fi încheiată în octombrie

Autorităţile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Hidroelectrica va emite un pachet de 12,49% din acţiuni, din care 2,49% pot fi subscrise de Fondul Proprietatea, iar restul de 10% vor fi vândute la bursă.

Fondul Proprietatea deţine în prezent 19,94% din acţiunile Hidroelectrica. Producătorul de electricitate are un capital social de 4,474 miliarde lei.

Profitul net al Hidroelectrica a scăzut drastic anul trecut la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei în 2010, în principal din cauza secetei. Totodată, cifra de afaceri a coborât cu 8,4%, ajungând la 2,998 miliarde lei, de la 3,273 miliarde lei în 2010.

Directorul general al companiei, Dragoş Zachia, a afirmat marţi că cifra de afaceri ar putea stagna în acest an, la circa
3 miliarde lei, iar profitul bugetat se apropie de 100 milioane lei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

Statul a selectat deja intermediarii pentru ofertele de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi Tarom.

Anunţul de selectare a intermediarului la Nuclearelectrica

Oferta publică iniţială de vânzare a 10% din Nuclearelectrica are ca termen de finalizare luna octombrie, iar caietul de sarcini pentru selectarea intermediarului operaţiunii va fi publicat în „scurt timp”, potrivit şefului OPSPI, Florin Laurenţiu Vlădan.

„Ofertele de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au termene de finalizare octombrie 2012. La Nuclearelectrica suntem în faza de a finaliza caietul de sarcini şi în scurt timp va apărea şi anunţul de selectare a intermediarului”, a declarat joi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), prezent la seminarul „Finanţarea prin Bursă. Un impuls pentru economia naţio­nală”, organizat de Ziarul Financiar, BVB şi Depozitarul Central. Vlădan a menţionat că luni va începe road-show-ul pentru oferta secundară prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transelectrica. Road-show-ul se va derula în Varşovia, Frankfurt, Stockholm, Tallinn şi Londra.

Investitorii pot subscrie din luna martie

Totodată, el a spus că investitorii vor putea subscrie la oferta de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica la jumătatea lunii martie.Oferta secundară de la Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comercială Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.

Şeful OPSPI a adăugat că oferta de vânzare a 15% din titlurile Transgaz va începe la finele lunii aprilie. Consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities şi firma cehă de brokeraj Wood& Co. se va ocupa de această
ofertă.

Vlădan a amintit că statul vrea să vândă şi 15% din Romgaz şi să reia vânzarea unui pachet de 9,84% OMV Petrom, după ce o primă încercare a eşuat în luna iulie anul trecut din cauza subscrierilor sub aşteptări.

Consorţiul Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment (RCI) va intermedia oferta prin care Romgaz va fi listată la BVB.

BERD recomandă privatizarea în sectorul energetic

Problema principală a sectorului energetic românesc este vechimea echipamentelor, iar cel mai simplu mod de a le moderniza este vânzarea către companii private, consideră Louis Borgo, Senior Banker în Departamentul Power and Energy al BERD.

„Cel mai simplu de făcut este prin vânzarea către sectorul privat. Este important ca ţara să se concentreze să aducă investiţii în sector, să privatizeze şi să fac loc investiţiilor private. (…)

Pe termen lung este important să privatizaţi, pentru ca sectorul să fie mai sănătos şi mai competitiv. La privatizări preţul nu ar trebui să fie elementul principal”, a afirmat Borgo, prezent la seminarul ZF Power Summit,  organizat de Ziarul Financiar.El a adăugat că România trebuie să continue să privatizeze sectorul producţiei de electricitate, controlat predominant de stat, fie prin parteneriate public-private, fie prin listarea la bursă. Guvernul a anunţat deja un program de privatizări pentru acest an, luând în calcul atât parteneriatele public-private, cât şi plasarea pe piaţa de capital a unor pachete minoritare de acţiuni ale unor companii de stat.  

Cele mai citite

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă