21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDouă călăuze arestate după naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi clandestini către România

Două călăuze arestate după naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi clandestini către România

Poliția turcă a arestat două călăuze iar încă una este dată în urmărire, după naufragiul în largul Istanbului a unei ambarcaţiuni, cu imigranţi clandestini la bord, care se îndrepta către România.

Potrivit Mediafax, cei doi suspecţi, a căror identitate şi naţionalitate nu au fost precizate, au fost arestaţi marţi la Istanbul. Ei sunt acuzaţi de trafic de persoane şi omor involuntar şi urmau să fie prezentaţi miercuri într-un tribunal din oraşul turc, precizează agenţia. Un complice este căutat, adaugă aceeaşi sursă.

Cel puţin 24 de imigranţi care încercau să ajungă în mod clandestin pe teritoriul Uniunii Europene (UE) au murit în naufragiul micii ambarcaţiuni de agrement, la confluenţa Bosforului cu Marea Neagră.

Şase dintre cei 43 de pasageri, în principal cetăţeni afgani care încercau să ajungă în România, au fost recuperaţi teferi de către salvatori. Alte 13 persoane sunt date dispărute în continuare.

Turcia este o axă importantă a emigraţiei clandestine din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu către Europa. Imigranţi sunt arestaţi cu regularitate în această ţară, iar naufragii au loc frecvent pe mare.

În total, 12 copii şi şapte femei se aflau la bord, iar în afară de afgani unii pasageri erau sirieni şi turkmeni, potrivit presei turce.

Începând din 2011, războiul civil din Siria a amplificat numărul imigranţilor care încearcă să ajungă în UE prin Turcia, mai scrie Mediafax.

Mulţi dintre ei traversează Marea Mediterană către Grecia, care a fost nevoită să-şi consolideze misiunile de patrulare maritimă. Insulele din Marea Egee au redevenit, în 2013, ruta privilegiată a călăuzelor, după consolidarea controalelor la frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia.

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă