15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Lukoil, trimis în JUDECATĂ. Sechestrul în acest dosar este de 2...

Dosarul Lukoil, trimis în JUDECATĂ. Sechestrul în acest dosar este de 2 miliarde de euro

Dosarul în care Lukoil şi reprezentanţi ai săi sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii a fost trimis în judecată, printre inculpaţi fiind Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Holdings Bvatrium, dar şi români şi ruşi din conducerea rafinăriei din Ploieşti.

Citește și: Lukoil CERE intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România

Printre inculpaţi, se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acesta fiind acuzat de infracţiunile de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru spălare de bani şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Totodată, în acelaşi dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetăţeni români, ruşi şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul Petrotel Lukoil PLoieşti.

Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că în perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă( ţiţei) precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale. Astfel, s-au  gemerat pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.

De asemenea, în aceeaşi perioadă inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL. Astfel, aceștia au dispus, efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.  

Totodată, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în aceeaşi perioadă cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea credinţă a creditului societăţii,.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 EUR.

În vederea recuperării prejudiciului în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra:  

  • unui număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei:
  • primelor de emisiune deţinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei.
  • conturilor deţinute de inc. PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum  şi a sumelor  ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
  • conturilor deţinute de terţul acţionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Anterior, procurorii DNA au instituit un sechestru record de peste 2,007 miliarde euro pe bunurile și conturile SC Petrotel Lukoil SA din România, Olanda și Marea Britanie. La cele peste două miliarde euro se adaugă și prejudiciul de 230 milioane euro stabilit în octombrie, sumă evazionată și apoi spălată și exportată.

Miliarde de euro au fost exportate de-a lungul anilor prin metode des folosite de experți în fraude financiare, a arătat România Liberă anterior. 

Citește și: Schema prin care Lukoil scoate din România miliarde de euro

Primul pas era împrumutarea fictivă, de-a lungul anilor, a SC Petrotel Lukoil SA Ploiești cu sume  de ordinul miliardelor de euro și de dolari de către acționarul majoritar, respectiv de către  Lukoil Europe Holdings BV Olanda.

Citește și: Schema prin care Lukoil scoate din România miliarde de euro

Sumele care au fost date cu împrumut firmei românești depășeau cu mult capitalul firmei-„mamă“ din Olanda, după cum au stabilit procurorii în urma colaborării judiciare intracomunitare.

Al doilea pas era majorarea de capital a Lukoil Ploiești de către firma-mamă Lukoil Europe Holdings BV Olanda cu sume imense, însă și aceste sume depășeau capitalul social al “investitorului“.

Al treilea pas era ca, a doua zi după ce  se făcea majorarea de capital fictivă, să se ramburseze împrumuturile fictive cu bani reali, care ajungeau în conturile firmei-mamă Lukoil din Olanda și Marea Britanie.

Citește și: Președintele Lukoil a solicitat audiență la Cotroceni, după sechestrul record dispus de DNA. Iohannis nu are voie să ofere astfel de audiențe

Așa s-au scos din țară peste 2.007.000.000 euro. 

 

 

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă