12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialDosarul „grupul Euroavipo”: Fiscul a identificat o fraudă de peste 613 milioane...

Dosarul „grupul Euroavipo”: Fiscul a identificat o fraudă de peste 613 milioane de lei, la firme specializate pe producția și comercializarea de băuturi alcoolice

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o fraudă de peste 613 milioane de lei, în dosarul „grupul Euravipo”, instrumentat de procurorii anticorupție ca urmare a unor verificări care au avut loc, în urmă cu doi ani, la 38 de firme specializate pe producția și/sau comercializarea de băuturi alcoolice.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacței, DGAF a sesizat DNA, după ce inspectorii fiscali au efectut verificări la 38 de firme specializate pe comercializarea și producerea de băuturi alcoolice. 

„În data de 10.09.2014, structura centrală a DNA a fost sesizată cu privire la fapte ce sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale unor fapte sancționate de legea penală în cazul dosarului ;;grupul Euroavipo>>, în urma analizelor de risc și a acțiunilor operative desfășurate de inspectorii antifraudă”, precizează ANAF.

În acțiunile de control au fost implicați peste 180 de inspectori, care au verificat antepozitele fiscale din cadrul „grupului Euroavipo”. Astfel, a fost identificată o schemă complexă de fraudare a bugetului general consolidat, prin intermediul căreia s-a cauzat un prejudiciu total de 613,48 milioane de lei'.

În cadrul sesizării penale înaintate Direcției Naționale Anticorupție se precizează că funcționar din cadrul ANAF ar fi favorizat activitatea infracțională, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

„Speculând prevederile Legii nr. 85/2006 privind suspendarea tuturor măsurilor de executare silită în cadrul procedurii de insolvență și ca urmare a inacțiunii structurilor fiscale competente, grupul <<Euroavipo>> a produs și comercializat pe piața internă alcool și băuturi alcoolice declarând, fără însă a achita obligațiile fiscale aferente, creându-se astfel un mecanism fraudulos de menținere a autorizațiilor de funcționare și de protejare aparent legală de orice măsură de executare întreprinsă de organele fiscale. Sunt desfășurate, succesiv, atât diverse tranzacții artificiale, cât și operațiuni privind structura companiilor (fuziuni în procedura de insolvență), toate aprobate de administratorul special și realizate sub supravegherea administratorului judiciar. Societățile membre ale 'grupului Euroavipo' au Comitete ale Creditorilor formate din societăți afiliate, de asemenea aflate în insolvență, ca urmare a unor creanțe generate intra-grup. Au existat, de asemenea, numeroase cesiuni de creanță către societăți <<offshore>>, în scopul evitării compensărilor bilaterale și înscrierii acestora la masa credală", au precizat reprezentanții ANAF.

În ceea ce privește tranzacțiile efectuate între Euroavipo S.A. și Oana Management SRL, ANAF precizează că, între lunile iunie și august 2014, firma Euroavipo ar fi înregistrat facturi de avans mărfuri având ca furnizor Oana Management SRL. În acest caz, există suspiciunea rezonabilă că facturile de avans respective ar avea la bază operațiuni artificiale care nu au un conținut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea și a obține avantaje fiscale, constând în deducerea taxei pe valoarea adăugată (Euroavopo S.A. a solicitat rambursarea soldului sumei negative a TVA).

Potrivit ANAF, acestea ar fi fost fost folosite pentru evitarea plății datoriilor la bugetul statului. „De exemplu, Euroavipo S.A. a înregistrat o factură de circa un miliard de lei, reprezentând 'contravaloare avans' pentru achiziția unor bunuri, fără a preciza termenele de livrare ale produselor. În plus, beneficiarul nu poate justifica din punct de vedere economic utilizarea acelor bunuri. Totodată, analizând termenele de scadență a biletelor la ordin care ajungeau până în 2021, s-a conturat suspiciunea rezonabilă că Euroavopo S.A. are către Oana Management SRL o datorie pe termen lung, dar contribuabilul asimilează o scadență pe termen scurt de recuperat de la bugetul de stat, cu intenția de a obține un avantaj fiscal în favoarea sa în relația cu statul",mai precizează ANAF.

În perioada decembrie 2013 – septembrie 2016, inspectorii DGAF au efecutat 1.443 de controale antifraudă la firmele care activează în domeniul producerii/comercializării băuturilor alcoolice, creând un prejudiciu de 845,94 milioane de lei.

Cele mai citite

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă