15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDosarul Fraudelor Bancare: O parte din creditele obţinute ilegal în 2008-2009...

Dosarul Fraudelor Bancare: O parte din creditele obţinute ilegal în 2008-2009 ar fi ajuns la senatorul PSD Cătălin Voicu (general în rezervă), prin intermediul lui Locic, care le-ar fi primit de la Vasile Creştin

UPDATE: Judecatoarea Luciana  Mera a refuzat cererea de arestare preventiva  a lui Marius Locic, mituitorul senatorului PSD Catalin Voicu, alaturi de care a fost condamnat intr-un alt dosar. De asemenea, in acel dosar al senatorului PSD a fost condamnat si judecatorul Florin Costiniu, fost sef de sectie de la Inalta Curte.

Luciana Mera este prietena judecatoarei Viorica Costiniu ( fapt notoriu, confirmat de altfel de multi magistrati de la Curtea de apel Bucuresti), sotia judecatorului Florin Costiniu, condamnat pentru mita in lotul senatorului PSD Catalin voicu.

In actualul dosar cu fraude bancare, in referatul de solicitare a arestarii, procurorii au mentionat ca o parte din creditele frauduloase obtinute de Vasile Crestin (unul dintre initiatorii grupului infractional, care se sustrage cercetarii, spun procurorii) au ajuns , prin diverse inginerii comerciale, la firma Locic Imobiliare, iar de aici in buzunarul senatorului Catalin Voicu .

In privinta lui Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanta a amânat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, pentru a fi indeplinite  “procedurile de citare a învinuiţilor”.

De precizat ca  Vasile Crestin este considerat unul dintre  initiatorii grupului organizat care a prejudiciat bancile BRD, Volksbank , dar si ATE BAnk ( totalul prejudiciilor depasind 85 de milioane de euro), iar fratele sau Ioan , care a aderat la grup, incatusat de procurori pentru 24 de ore, a fost, de asemenea eliberat de  judecatoarea Mera. Simple coincidente?

Mai amintim ca vineri noaptea, la circa doua ore dupa ce un alt complet de judecata a dispus arestarea preventiva a tuturor membrilor primului lot format din 7 in inculpati, retinuti de procurori pentru ca au aderat la grupul infractional,  judecatoarea Mera, care judeca al doilea lot format din 13 inculpati, a dispus suspendarea judecarii pentru odihna.

Sambata a reluat judecarea, dar a amanat pentru duminica solutia , probabil pentru a avea timp de gandire, iar duminica i-a eliberat , intre altii , pe Marius Locic si Ioan Crestin.

Alti cercetati in libertate din dispozitia judecatoarei Mera sunt: Elena Blaga ( director comercial adjunct  BRD Unirea), Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Niculae Sandu, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Liliana Liuba Alexandrescu (notar) şi Camilia Damiela Pop (notar).

Mai precis, judecatoarea  a dispus cercetarea lor in stare de libertate, insa ei erau deja liberi de sambata dimineata, cand le-au expirat mandatele de retinere pe 24 de ore, date joi seara si noaptea de procurori.

In schimb, doamna Mera  a emis mandate de arestare   pentru  Adrian Martiş, director de banca, initiator al grupului organizat alaturi de un alt coleg, tot director, Andrei Nanu, arestat si el preventiv.

De asemenea, a emis mandate de arestare pentru Claudia Maria Peter, consilier de clientela la BRD, executanta  ordinelor directorului  Adrian Martis si a omului de afaceri de care era apropiata, Vasile Crestin (initiatorul grupului alaturi de cei doi directori BRD si de Sava Tipaa, arestat in primul lotde u alte magistrat). A mai fost arestat Andrei Suditu, care a aderat la grupul organizat.

Cei arestati de magistratul care a judecat primul lot sunt :Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa ( om de afacei, aflat printre initatorii grupului infractional), Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.

Sase dintre ei au aderat la grupul care a fraudat bancile cu 85 de milioane de euro, grup organizat, potrivit procurorilor, de Vasile Crestin si Tipa Sava , precum si de directorii BRD Adrian Martis si Andrei Nanu.

Procurorii DIICOT, ca si inculpatii, pot ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie deciziile celor doi magistrati care au judecat cele doua loturi de inculpati.

Reamintim ca in acest dosar mai sunt cercetati in libertate alti 21 de invinuiti, intre care cinci directori de banci, doi notari, evaluatori de bunuri imobiliare, administratori sau directori la cele 35 de firme implicate in fraude, aflate, cele mai multe , sub controlul lui Vasile Crestin. Din grupare a facut parte si Marius Locic cu firmele sale.

———-

UPDATE: O parte din banii obtinuti din credite frauduloase luate de la BRD cu complicitatea directorilor, ajungeau, prin Locic si Vasile Crestin , la senatorul PSD, generalul (r) CATALIN VOICU. Banii, sustin procurorii, au fost plimbati prin firme, motiv pentru care inculpatii sunt acuzati si de  spalare de bani.

Spre exemplu, Vasile Crestin, prin firma firma Agrocereal (implicata intr-o suveica de alte firme, care derulau activitati comerciale fictive, spun procurorii) a alimentat cu bani firma Locic Imobiliare, iar 25.000 de euro dintr-o astfel de tranzactie ar fi  ajuns de la Locic la Catalin Voicu ca mita pentru a “rezolva” niste dosare penale.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti (reprezentata de judecatoarea Luciana Mera) a reluat  sambata judecarea mandatelor de arestare pentru  al doilea lot de 13 acuzati din dosarul fraudelor bancare , cu prejudiciul de 85 de milioane de euro, dupa ce in noaptea de vineri spre sambata o suspendase din cauza oboselii.

Sambata, insa, judecatoarea Mera a amanat din nou pronuntarea pentru duminica, ora 10,00 asa ca toti membrii lotului al doilea, retinuti joi de procurorii DIICOT, au plecat acasa.

Precizam ca in faza de judecare a arestului preventiv,  amanarea nu este o practica in justitie  deoarece inculpatii sunt deja incatusati de procurori, iar ordonantele lor  de retinere sunt valabile doar 24 de ore.Motivul principal al retinerilor il reprezinta de obicei pericolul social pe care il reprezinta inculpatii sau faptul ca, lasati in libertate, pot face presiuni asupra martorilor sau asupra altor invinuiti, prejudiciind astfel ancheta.

Reamintim ca membrii primului lot de 7 inculpati din acelasi dosar,  judecati de un alt magistrat de la Curtea de Apel Bucuresti,  au primit, in noaptea de vineri, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Acestia au fost: Sandu Daniel, Gireadă Diana Mihaela (evaluator), Tipa Sava (om de afaceri,fost ministru comunist), Repede Ioan , Ploscaru Alexandru, Dinu Bogdan Florin, Bobu Livia. Ei se afla acum in arestul preventiv.

Fraudele bancare  au fost savarsite in perioada ianuarie 2008-decembrie 2011 de cei 20 de inculpati (retinuti de procurori  si apoi separati in doua loturi pentru a fi judecati inainte de expirarea ordonantelor de retinere), alaturi de alti 21 de invinuiti cercetati in libertate.

O mare parte din aceasta perioada, in care suspectii au luat fraudulos credite bancare, coincide cu perioada in care senatorul PSD generalul Catalin Voicu a fost acuzat ca ar fi primit mita de la Marius Locic pentru a-i rezolva dosare penale.

Procurorii sustin ca o parte din creditele bancare care au ajuns la  Locic de la Vasile Crestin, in cadrul unor contracte comerciale suspecte, ar fi fost data apoi  ca mita lui Catalin Voicu.

Reamintim ca in dosarul senatorului PSD Voicu, Marius Locic a fost condamnat de prima instanta la patru ani inchisoare, iar senatorul Voicu – la cinci ani.

Amanarile judecarii si apoi a pronuntarii arestarii preventive s-au datorat legaturilor judecatorei Mera cu unul dintre inculpati sau e o simpla coincidenta?

Tot in acest dosar  al senatorului PSD Voicu a fost condamnat si judecatorul Florin Costiniu , fost sef de sectie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sotul judecatoarei Viorica Costiniu, colega si prietena judecatoarei Luciana Mera, care acum judeca cererea de arestare a lotului din care face parte Locic si care a amanat o data judecarea din cauza oboselii, iar apoi a amanat  si pronuntarea.

Poate fi doar o simpla coincidenta legatura dintre Locic-Florin Costiniu-Luciana Mera. Desi destul de rar judecatorii suspenda judecarea unei arestari preventive si apoi amana si pronuntarea, pentru a fi obiectivi, precizam ca  este posibil ca  in acest caz  judecatoarea Mera  sa aiba nevoie de timp pentru a evalua bine probele procurorilor.

Locic, fratii Crestin, directorii de banci, din nou liberi, cel putin pana maine

Membrii celui de-al doilea lot retinuti joi de procurorii DIICOT, dar eliberati deoarece le-a expirat mandatul de retinere sunt: Martiş Adrian (director banca), Nanu Mihail Andrei (director banca), Blaga Elena, Ghiorghe Orlando Ionuţ (evaluator), Suditu Andrei, Sandu Niculae, Creştin Ioan (influent om de afaceri), Benga Dumitru, Barbu Vrânceanu Jenica, Locic Marius (influent om de afaceri), Alexandrescu Liuba Liliana (notar), Peter Claudia Maria, Pop Damiela Camilia (notar), Creştin Vasile (influent om de afaceri, pentru care asta-noapte procurorii au cerut mandat de arestare in lipsa), Militaru Constantin Irinel, Ruşitoru Mihăiţă Cătălin.

Locic a declarat presei ca este nevinovat in toate dosarele penale, inclusiv in cel in care a fost condamnat la patru ani inchisoare cu executare, alaturi de Catalin Voicu ( 5 ani cu executare) si judecatorul Florin Costiniu ( doi ani cu suspendare)

 

———— 

Capii fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, Marius Locic, Ioan  Crestin ( oameni de afaceri), Andrei Nanu ( director BRD Dorobanti), Adrian Martis (director executiv BRD Unirea) au plecat acasa deoarece le-ar fi  expirat mandatele de retinere sambata dimineata, la ora 2,00 , cand instanta  Curtii de Apel Bucuresti, din cauza oboselii, a hotarat amanarea judecarii arestarii lor pentru sambata, ora 10,00, spun surse judiciare.

Un alt cap al fraudelor, Vasile Crestin, a fost dat disparut, iar procurorii au cerut mandat de arestare in lipsa, pe care insa nu l-au primit deocamdata.

Locic, Ioan Crestin, directorii Martis si Nanu au fost retinuti joi noaptea, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT , care au cerut arestarea lor preventiva pentru savarsirea infractiunilor  de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, aderare şi sprijinire de grup infracţional şi spălare de bani. Mandatele lor au expirat sambata, la prima ora.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: 20 de retinuti,intre care 3 directori de banci, 2 notari, 2 evaluatori, oamenii de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin

Alaturi de ei, au mai scapat deocamdata de catuse, tot din cauza expirarii mandatelor de retinere,   Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar). Judecarea arestarii lor va continua insa sambata, la ora 10,00.

Doua loturi de retinuti in acelasi dosar, doua instante de judecata; un lot arestat, altul amanat

In dosarul de fraudare a bancilor cu 85 de milioane de euro, joi  noaptea au fost retinute, pentru 24 de ore, 20 de persoane pentru care procurorii au cerut mandate de restare pe o perioada de  29 de zile. Judecarea arestarii preventive a inceput vineri, dupa amiaza, la Curtea de Apel Bucuresti. 

Pentru a nu dura prea mult judecarea si pronuntarea, grupul de 20 de retinuti a fost impartit in doua loturi : un lot de 7 retinuti, judecati de o instanta, iar un alt lot, de 13 retinuti, judecati de o alta instanta.

Prima instanta, care i-a judecat pe cei 7 retinuti , respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu, a hotarat arestarea lor pentru 29 de zile in jurul orei 24,00. Cei 7 au fost dusi inapoi la arest.

Cea de-a doua instanta, care judeca simultan lotul de 13 retinuti, in jurul orei 2,00 a intrerupt judecarea din cauza oboselii si a anuntat reluarea judecarii  la ora 10,00. Inculpatii din acest lot, intre care Marius Locic si Ioan Crestin,  precum si directori Nanu si Martis  ar fi plecat acasa deoarece le-ar fi expirat mandatele de retinere, spun surse judiciare.

Procurorii au cerut mandate de arestare in lipsa pentru Vasile Crestin  si alti doi inculpati disparuti

In cazul inculpatilor Vasile Creştin ( initiatorul fraudelor-surse), Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanţa a amânat pronuntarea, cerand   citarea  “corecta” a învinuiţilor, spun surse judiciare.

———

Reamintim ca in acest dosar cu fraude bancare au fost retinute joi noaptea 20 de persoane , iar alte 21 sunt cercetate in libertate , dar au interdictia de a nu parasi tara. Acuzatiile au fost de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, aderare şi sprijinire de grup infracţional şi spălare de bani, fals si uz de fals, fapte savarsite in perioada ianuarie 2008-decembrie 2011.

Initial au fost puse sub invinuire 58 de persoane, insa, dupa audieri au mai ramas doar 41 de invinuiti, restul avand probabil calitatea de martori. Procurorii au considerat, se pare. ca acestia nu ar fi stiut  ca ar fi vorba de inselaciuni si falsificari de acte.

Intre cei 21 de invinuiti cercetati in libertate se afla Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank si fost director BRD, Dana Băjescu, director BRD- filiala  Dorobanţi din Bucureşti, şi notarul Paula Rosenberg, soţia lui senatorului PSD Damian Drăghici, fost consilier al premierului Victor Ponta.

Metoda de inselare a bancilor

Potrivit procurorilor, spun surse judiciare, Marius Locic si fratii Crestin, controversati oameni de faceri,  alaturi de directorii BRD Adrian Martis si Andrei Nanu, ar fi fost initiatorii metodelor de fraudare a bancilor, cu complicitatea altor directori si a 6 ofiteri de conturi de la bancile implicate si cu ajutorul unor evaluatori de bunuri imbiliare si a patru notari, spun surse judiciare.

Procurorii sustin in actele de inculpare faptul ca inducerea in eroare pentru obtinerea ilegala a creditelor s-a facut prin folosirea unor documente contabile si contracte comerciale false, prin semnarea contractelor de credit în calitate de împuternicit al adevăraţilor proprietari despre ale căror imobile cunoşteau că sunt supraevaluate, prin semnarea contractelor de credit în calitate de fidejusor, garant ipotecar sau de administrator al unor societăţi comerciale, prin intocmirea de facturi fictive, borderouri de achiziţii cereale, pentru a putea efectua retrageri de numerar în vederea reintroducerii sumelor de bani în circuitul legal, dându-le astfel aparenţa de legalitate.

Mai simplu exprimat: se vindeau bunuri imobiliare unor firme (au fost implicate 35 de firme) cu preturi mult mai mari decat pretul pietei, cu ajutorul unor notari. Apoi, firmele cereau credite de la banci pentru diverse proiecte comerciale si puneau drept garantie bunurile imobiliare supraevaluate. Urmau apoi evaluatorii acreditati ai bancilor care fie inchideau ochii la supraevaluari, fie mai ridicau si ei valoarea bunurilor, iar in baza acestor evaluari  se obtineau credite de milioane de euro, cu complicitatea directorilor bancilor. Metoda a fost dezvaluita anchetatorilor de un denuntator condamnat pentru inselaciuni. In acest dosar au existat si autodenuntari, au explicat sursele noastre pentru cititorii  Romaniei Libere.

Aceleasi surse mai sustin ca unul dintre fratii Crestin ar fi avut informatii ca urmeaza sa fie arestat asa ca ar fi disparut de la domiciliu. Initial s-a vehiculat numele lui Dumitru Crestin, care insa a dezmintit ca ar fi implicat in acest dosar, indicandu-i (implicit) printr-un comunicat de presa, pe fratii sai Vasile si Ioan. Ulterior s-a aflat ca ar fi fost vorba de Vasile Crestin.

N-ar fi prima data cand fratii Crestin beneficiaza de informatii secrete care i-ar avantaja. In anul 2004, beneficind de informatii (de la ofiteri din serviciile secrete- surse) potrivit carora urmau sa fie arestati pentru fraude cu produse petroliere, fratii Crestin s-au autodenuntat si au scapat de inculpare deoarece nu incepuse inca urmarirea penala impotriva lor in acel dosar. Intre cei denuntati de fratii Crestin  au fost seful SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si subordonatul acestuia , Daniel Bucur, ambii condamnati definitiv intre timp.

Reamintim ca joi dimineata s-au facut  perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Satu-Mare si Valcea, iar dupa-amiaza au fost duse la sediul DIICOT Bucuresti circa 90 de persoane, dintre care 58 aveau initial calitatea de invinuiti pentru fraude bancare, iar celelalte – de faptuitori si martori, preciza DIICOT.

 


 

 

Cele mai citite

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el precizând că sunt alegeri într-un singur...

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...
Ultima oră
Pe aceeași temă