11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDonald Trump le-a spus ruşilor că demiterea „nebunului” de Comey a atenuat...

Donald Trump le-a spus ruşilor că demiterea „nebunului” de Comey a atenuat presiunea investigaţiei

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-ar fi transmis oficialilor ruşi prezenţi la Casa Albă că demiterea directorului FBI, James Comey, a atenuat „presiunea imensă” asupra sa cauzată de investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială, potrivit The New York Times.

Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe Serghei Kislyak, ambasadorul Rusiei în SUA. New York Times ar fi intrat în posesia unui document care rezumă întâlnirea, scrie Mediafax.

„Tocmai l-am demis pe directorul FBI. Era nebun, un adevărat nebun. M-am confruntat cu o mare presiune din cauza Rusiei. Acum aceasta a fost înlăturată. Eu nu mai sunt investigat”, a declarat Trump, potrivit documentului oferit de către un oficial american.

Pe de altă parte, James Comey, directorul FBI concediat de Donald Trump, a fost de acord să apară în faţa Senatului, în cadrul unei „sesiuni deschise”, pentru a răspunde întrebărilor referitoare la investigaţia asupra ingerinţelor Rusiei în campania electorală prezidenţială din anul 2016, scrie publicația The Independent.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey întrucât ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de e-mail privat utilizat de Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, însă demiterea a intervenit în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din SUA. Departamentul Justiţiei a motivat că James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton, candidat la preşedinţia SUA.

Ideea, sugerează oficialul citat, era să creeze un sentiment de obligaţie către oficialii ruşi şi să obţină astfel concesii de la Lavrov – cu privire la Siria, Ucraina şi alte probleme -, spunând că amestecul Rusiei în alegerile de anul trecut i-a creat probleme politice imense.

Joi, actuali şi foşti oficiali americani citaţi de Reuters au dezvăluit că Michael Flynn şi alţi consilieri ai lui Donald Trump ar fi avut cel puţin 18 contacte nedivulgate cu oficiali ruşi şi alte persoane cu legături la Kremlin, în ultimele şapte luni ale campaniei prezidenţiale americane din 2016.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă