1.8 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialDonald Trump a discutat cu liderii Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite,...

Donald Trump a discutat cu liderii Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, în cadrul unor convorbiri telefonice

Președintele american Donald Trump a purtat discuții telefonice cu omologii săi din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, potrivit publicației online Haaretz, citat de Mediafax.

Potrivit Casei Albe, conversaţia lui Donald Trump cu regele saudit Salman s-ar fi concentrat pe situaţia din Siria şi Yemen, aceştia căzând de acord asupra cooperării creării „zonelor sigure” pentru refugiaţii sirieni şi yemeniţi, o idee vehiculată de preşedintele american încă din timpul campaniei electorale, dar care a întâmpinat opoziţia Pentagonului, în momentul în care a fost propusă de Administraţia Barack Obama.

Cei doi lideri au căzut de acord asupra importanţei aplicării programului nuclear iranian şi asigurării că Iranul se va supune angajamentelor sale. Anterior, Trump a promis că va anula acordul cu Iranul după punerea sa în funcţie, însă conversaţia cu regele saudit a sugerat o abordare mai nuanţată a preşedintelui american.

Casa Albă a comunicat că cei doi lideri au discutat de asemenea despre importanţa „adresării activităţilor destabilizatoare ale Iranului în regiune”. În final, aceştia au discutat despre invitaţia regelui Salman adusă lui Trump de a coopera în lupta împotriva terorismului şi creării unui nou viitor.

La scurt timp după conversaţia cu regele saudit, Trump a avut de asemenea o convorbire telefonică cu prinţul încoronat din Abu Dhabi, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Casa Albă a comunicat că discuţia celor doi s-a rezumat la crearea zonelor sigure pentru refugiaţi, prinţul Emiratelor Arabe Unite susţinând iniţiativa preşedintelui american.

Potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg, companii ce aparţin familiei Trump au interese de afaceri în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite, ambele state cu o populaţie majoritară musulmană nefiind însă incluse pe lista ţărilor ai căror cetăţeni au interdicţie de a intra în SUA.

Cele mai citite

Dezastru previzibil al turcilor de la Alsim Alarko pe Centura Capitalei

CNAIR ezită să avanseze un nou termen de finalizare a celor două loturi de pe A0 pe care Alsim Alarko le lucrează, pentru...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...

Ciolacu, despre Kissinger

Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat regretul la moartea lui Henry Kissinger, subliniind că acest mare om de stat lasă ca moştenire inspiratoare pentru viitoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă