13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDomeniul .eu dupa un an

Domeniul .eu dupa un an

La numai un an de la lansarea domeniului .eu peste 2,5 milioane de cetateni europeni si companii au inregistrat domenii de Internet cu extensia .eu. Specialistii estimeaza ca in urmatorul an se vor vinde cu 300% mai multe astfel de domenii.

Inregistrarea domeniilor avand extensia .eu a fost posibila de la 7 decembrie 2005, dar numai pentru firmele care aveau sediul in una din tarile Uniunii Europene, aceasta masura fiind luata de European Registry of Internet Domain Names (EurID) pentru a evita achizitionarea unor denumiri de companii sau produse de catre persoane fizice. Patru luni mai tarziu, mai precis din 7 aprilie 2006 toti cetatenii Uniunii au putut cumpara domenii purtand noua extensie. Acum, faptul ca .eu are peste 2,5 milioane de adepti face ca simbolul UE in lumea online sa ocupe locul trei in topul celor mai inregistrate din Europa, dupa britanicul .co.uk si germanul .de, depasind astfel mult veteranele .com, .net sau .org.
Cele mai multe solicitari pentru denumiri web cu aceasta extenise au venit din Germania (31%), Marea Britanie (17%) si Olanda (12%). "Dupa numai un an, .eu a devenit o parte importanta a cyberspatiului european", a declarat comisarul UE responsabil cu Societatea Informationala si Mass-Media, Viviane Reding. Reding apreciaza ca aproximativ 80 la suta din domeniile inregistrate sunt functionale si aproximativ 5 la suta dintre acestea redirectioneaza utilizatorul catre o alta adresa web. Conform EURid in momentul de fata sunt aproximativ 7.500 de domenii au fost inregistrate de cetateni romani, acestia avand acces la inregistrare doar de la 1 ianuarie 2007, cand tara noastra a devenit membru al Uniunii Europene.
"Numarul este semnificativ in conditiile in care romanii pot inregistra domenii .eu de nici patru luni", a declarat Sorin Matei,
Companii precum AirFrance, KLM, Vodafone, grupul financiar franco-belgian Dexia sau casa de moda Versace sunt numai o parte din firmele care au deja active site-urile cu noile denumiri.

INREGISTRARE
Taxa anuala Intre
6 si 45 euro
Pretul pentru inregistrarea unui nume de pagina web avand extensia .eu se plateste anual si poate ajunge chiar si la 45 de euro daca solicitantul acestui domeniu este entitate publica sau marca inregistrata. Persoanele fizice pot plati intre 6 si 25 de euro pe an pentru denumiri care sunt excluse celor doua categorii de mai sus. Pentru o comparatie a preturilor se recomanda verificarea mai multor site-uri.

REVANZAREA NU ESTE POSIBILa
In ilegalitate
70.000 de domenii purtatoare a extensiei .eu au fost achizitionate si inregistrate de trei companii cipriote (Ovidio Ltd., Fausto Ltd. si Gabino Ltd.) cu scopul de fi distribuite catre firme sau persoane fizice care nu pot inregistra un domeniu, neavand sediul sau domiciliul intr-unul din cele 27 de state membre.
Penalizari
In urma unei decizii
a Curtii Europene de Justitie
cei trei membri isi pierd
drepturile asupra domeniilor si trebuie sa plateasca o amenda de 25.000 euro pentru fiecare ora din momentul inregistrarii
domeniilor si pana la
suspendarea lor.

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă