17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialDoi senatori vor ca SUA să ia din fondurile lui Gaddafi pentru...

Doi senatori vor ca SUA să ia din fondurile lui Gaddafi pentru a despăgubi victimele terorismului

Doi senatori americani au cerut joi Departamentului de Stat să confişte o parte din fondurile blocate ale regimului lui Muammar Gaddafi pentru a despăgubi în Statele Unite victimele actelor teroriste susţinute de fostul regim libian, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Senatorul democrat Charles Schumer şi colegul său republican Johnny Isakson i-au scris secretarului de Stat, Hillary Clinton, pentru a-i cere să ia “o mică parte” din cele 32 de miliarde de dolari ale regimului Gaddafi blocate în SUA, pentru a redistribui fondurile victimelor şi familiilor victimelor atentatelor.

Cei doi congresmeni citează atentatul de la Lockberbie din 1988, atentatul de la Lod Airport din Israel, din 1972, şi pe cel de pe aeroportul din Roma, din 1985, în care au murit cetăţeni americani.

Senatorii au explicat că un acord cu regimul Gaddafi a permis degajarea unui fond de 1,5 miliarde de dolari pentru victime şi familiile lor, în schimbul absenţei acţiunilor judiciare.

Dar “acum este clar că suma iniţială negociată cu Gaddafi” va fi insuficientă pentru a despăgubi pe fiecare, precizează senatorii.

Congresmenii au adăugat că, dacă Hillary Clinton crede că Departamentul de Stat şi preşedintele Barack Obama nu au autoritatea necesară pentru a lua din fondurile blocate, Congresul poate remedia situaţia printr-o “posibilă nouă legislaţie”.

Cele mai citite

Ana Bogdan, în turul secund la Roma! Se va duela cu o câștigătoare de Grand Slam

Ana Bogdan a avansat în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce a învins-o marți pe canadianca Leylah Fernandez,...

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget, ceea ce duce la o neacoperire...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă