11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDoi albanezi, ucisi de gloantele romanilor

Doi albanezi, ucisi de gloantele romanilor

Fortele ONU din Kosovo au declansat o ancheta interna privind uciderea, pe 10 februarie, a doi manifestanti albanezi dintre cei 4.000 care au incercat sa intre in Palatul Parlamentului. Premierul guvernului local din Pristina, Aghim Ceku, a condamnat reactia violenta a fortelor din UNMIK (Misiunea Natiunilor Unite din Kosovo) si a cerut o ancheta. In paralel, ziarista Jeta Xharro, de la Reteaua Balcanica de Investigatii Media, a declarat ca, din informatiile ei, doar jandarmii romani au fost dotati cu gloante de cauciuc.
Informatia furnizata de jurnalista ne-a fost infirmata de surse din cadrul Jandarmeriei Romane. “Toate fortele ONU sunt dotate standard. In cazul de sambata s-a actionat gradual. In primul rand au fost folosite gaze lacrimogene. Atunci cand protestatarii au devenit violenti, aruncand cu pietre si obiecte contondente in fortele de ordine, au fost folosite gloantele de cauciuc. Este insa putin probabil ca etnicii albanezi sa moara astfel. Pentru a ucide pe cineva cu gloante de cauciuc trebuie ca tragerea sa aiba loc de la o distanta foarte mica, ceea ce nu s-a intamplat. Oricum noi am actionat la un ordin si doar in limita regulamentului stabilit”, ne-a precizat sursa noastra.
In editia sa electronica, New York Times publica faptul ca autopsiile efectuate marti in cazul celor doi albanezi ucisi au relevat ca acestia au murit din cauza ranilor provocate de gloantele de cauciuc. Acelasi cotidian consemneaza: “Se pare ca gloantele au fost trase de jandarmii romani”. Oficial insa, nici un militar din tarile implicate in misiune nu poate face declaratii publice. Singura persoana imputernicita este Neeraj Singh, purtatorul de cuvant al UNMIK.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă