19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialDNA anchetează cazul "finii lui Buşoi"

DNA anchetează cazul “finii lui Buşoi”

HotNews.ro publică azi, în continuarea articolului “De unde are Cristian Buşoi milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea”, povestea detaliată a despăgubirilor acordate de ANRP finilor europarlamentarului PNL, candidat la primăria Capitalei. De la cine au cumpărat aceştia drepturile litigioase, cât au plătit pentru ele, cât au câştigat şi cum se face că la puţin timp după ce primesc acţiuni la Fondul Proprietatea ele apar şi în declaraţia de avere a lui Cristian Buşoi.

De notat că toti trei evită să spună dacă au vândut sau cumpărat unii de la ceilalţi acţiuni la Fondul Proprietatea. DNA susţine într-un răspuns oficial că anchetează acest caz, deşi primele acte au fost solicitate încă din februarie 2015, însă de peste un an nu s-a întâmplat nimic în dosar.

Potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul şef secţie, Gheorghe Popovici a cerut în cadrul anchetei mari de la ANRP (în care sunt vizaţi mai mulţi oficiali şi oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate. În februarie 2013, procurorul Popovici a primit răspunsurile solicitate, între care şi o serie de documente şi contracte vizând dosarul finilor lui Busoi ( 41988/CC), însă nu e clar în ce stadiu a ajuns ancheta începută în urmă cu un an. 

De la cine au cumparat finii drepturile litigioase

La sfârşitul anului 2008, doi cetăţeni cunoscuţi drept finii liberalului Cristian Buşoi (Marius Bogdan Militaru şi Daniel Groza) încasau 77,5 de milioane de lei de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP). Cei doi au preluat în august 2008 drepturile litigioase ale unei bătrâne din municipiul de pe Bega, Valeria Hilda Preda, care se chinuia din 2007 să intre în posesia despăgubirii pentru un teren de 2,5 hectare, situat pe Calea Aradului nr.34 din Timişoara. În decembrie 2008, cei doi apropiaţi ai lui Buşoi au obţinut cea de-a 18-a mare despăgubire de la ANRP, cele 77,5 de milioane de lei find acordate: 500.000 de euro în bani, restul în actiuni Proprietatea. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat  această despăgubire face obiectul unui dosar penal.

În declaraţia de avere din 2010, care se completează pentru anul precedent, pentru 2009, Cristian Buşoi declara un drept de creanţă asupra a 15.765.634 (cincsprezece milioane) acţiuni la Fondul Proprietatea. Acest drept de creanţă înseamnă că Buşoi avea promisiunea vânzării acestor acţiuni de la cineva. Într-o declaraţie de avere ulterioară, din 2012, Cristian Buşoi raportează “dividente” încasate din acţiuni la Fondul Proprietatea aferente anilor 2008-2009, respectiv 2010, şi declară de această dată vânzarea a 16.000.000 acţiuni la Fondul Proprietatea.

Din declaraţia de avere a lui Buşoi nu reiese că acesta avea acordate împrumuturi mai mari de 15.000 de euro şi 1.500 de lei. Contactat în decembrie, Cristian Buşoi a acceptat o întâlnire pentru a lămuri orice neclaritate. “Sunt la Strasbourg, vorbim vineri şi stabilim pentru sâmbătă întâlnirea”, a răspuns acesta inclusiv printr-un sms. După ce a aflat subiectul întâlnirii, acesta a refuzat să mai răspundă la orice fel de apel sau sms. Nu a dorit să explice cum au ajuns acţiunile lui Militaru şi Groza în posesia sa.

Familia lui Marius Militaru şi soţia lui Daniel Groza nu au negat că aceştia au cedat o parte din acţiunile primite la Fondul Proprietatea lui Cristian Buşoi. Finul lui Buşoi nu a vrut în niciun chip sî discute acest subiect. Sora lui a transmis însă că s-a mutat din ţară şi nu mai poate fi contactat. Acesta nu a negat însă că acţiunile Proprietatea au ajuns la Cristian Buşoi. “Nu pot spune eu acest lucru. Mihai ştie, dar nu poate fi contactat”. Şi Daniel Groza a evitat să spundă la întrebări. 

Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă