20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDNA a luat în vizor afacerile cu malul mării

DNA a luat în vizor afacerile cu malul mării

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral este cercetat penal, alături de un director de instituție și un om de afaceri care a concesionat o plajă.

Închirierea plajelor, o afacere de peste 40 de milioane de euro, din calculele noastre, a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii au anunțat începerea urmăririi penale pentru unul dintre cei mai discreți șefi de instituții din Constanța, Daniel George Papari, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese. Mai sunt urmăriți penal Otilia Maria Antonaru, director în cadrul ABADL, pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; Marwan Duhair, administrator al unei societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă, deturnare a licitaţiilor publice şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, pentru această din urmă infracțiune fiind anchetată și  Roxana Ioana Craioveanu .

Procurorii DNA arată, în ordo­nanţa de efectuare a urmăririi penale, că în cursul anului 2013, Daniel George Papari, în calitate de director al ABADL, ar fi închiriat unei societăţi comer­ciale administrate de tatăl său, un sector de plajă cu suprafaţa de 6.203 mp din staţiunea Mamaia. De asemenea, în perioada 2013-2015, ar fi încheiat trei acte adiţionale la acelaşi contract cu Aurel Papari, fondatorul primei universități private din Constanța. În iunie 2015, judecătorii au decis, definitiv, că acesta a fost colaborator al Securităţii în timpul regimului comunist. Aurel Papari este doctor în Ştiinţe Medicale, medic primar psihiatru, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, dar și revoluționar. A fost și rector al universității, funcție preluată acum patru ani de celălalt fiu, Adrian. Potrivit instanței, pe când lu­cra ca medic psihiatru,  Aurel Papari și-a turnat la Securitate colegii, dar și pacienții din ospiciu.

Presiuni și amenințări

Procurorii DNA mai spun că, în cursul lunii aprilie 2016, Da­niel George Papari şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de­ţi­nută şi a dispus constituirea unui nou subsector de plajă, care anterior fusese utilizat de instituţia menţionată ca şi culoar (1.086 m) destinat tranzitării uti­lajelor necesare întreţinerii pla­jelor. Apoi, acesta a dispus includerea suprafeţei în lista subsectoarelor libere de plajă, suprafaţă care a fost scoasă la licitaţia publică organizată de instituţie la data de 29 aprilie 2016.

În acelaşi context, suspec­­ta Antonaru Maria-Otilia, în calitate de funcţionar în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, la instigarea suspecţilor Duhair Marwan şi Craioveanu Ioana-Roxana, a folosit informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi a permis celor doi suspecţi accesul la informaţii legate de organizarea şi desfăşurarea lici­taţiei publice organizate de către instituţia menţionată la data de 29 aprilie 2016, în scopul obţinerii, de către aceştia, a unor foloase necuvenite reprezentate de sporirea şanselor de câş­tigare a licitaţiei prin utilizarea informaţiilor în detrimentul celorlalţi par­ticipanţi. În cursul lunii martie 2016, suspectul Duhair Marwan a pretins de la un administrator al unei societăţi comerciale foloase patrimoniale constând în încheierea unui contract de asociere sau închiriere între societăţile administrate de aceştia, care ar conduce la acordarea unui punctaj mai mare la licitaţia organizată la data de 29 aprilie 2016 privind subsectorul nou constituit, cel dintâi afirmând că are influenţă asupra suspectului Papari George Daniel şi că îl poate determina să asigure constituirea unui nou subsector de plajă, scoaterea la licitaţie şi obţinerea acestuia de către respectivul administrator.

Totodată, în cursul lunii aprilie 2016, suspectul Duhair Marwan l-a determinat, prin constrângere, pe un alt administrator de firmă să nu mai continue demersurile procedurale în care era angrenat pentru participarea la licitaţia publică organizată la data de 29 aprilie 2016 de ABADL privind închirierea subsectorului respectiv, îndepărtându-l de la această licitaţie, astfel încât câştigător să iasă administratorul cu care se înţelesese anterior.    

Duhair Marwan, originar din Palestina, controlează un club de pe litoral, dar și unul din București, prin firma Princess Summer Club SRL. Roxana Ioana Craioveanu este managerul acestei societăți. Este cunoscută după ce a pozat în reviste pentru adulți.

Filiera PSD

George Papari a fost consilier local PSD, calitate la care a renunțat după ce a fost numit director în cadrul ABADL. Numirea lui s-a făcut la scurt timp după preluarea Guvernului de către Victor Ponta, când PSD Constanța era condus de Radu Mazăre. Papari nu a răspuns niciodată concret acuzațiilor referitoare la modul cum sunt gestionate plajele din Constanța. În 2014, Papari a fost mandatat de consiliul local, controlat de PSD, drept reprezentant al său în Adunarea Generală a Acţionarilor a Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA.

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Datorie uriașă a Primăriei Capitalei la ELCEN. Nicușor Dan spune că a scos municipalitatea din faliment, dar s-au acumulat restanțe de un miliard

Compania Municipală Termoenergetica, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a ajuns la o datorie uriașă către Electrocentrale București (ELCEN) a transmis furnizorul de agent termic, în...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă