11 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Avraham Morgenstern, condamnat la opt ani de închisoare, pentru evaziune fiscală....

VIDEO. Avraham Morgenstern, condamnat la opt ani de închisoare, pentru evaziune fiscală. Polițistul de caz a raportat dispariția omului de afaceri, după două săptămâni. MAI anunță sancțiuni

UPDATE 21.10: Curtea de Apel București l-a condamnat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern la opt ani de închisoare, în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală pentru că nu ar fi înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi o firmă şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, informează Mediafax.

Totodată, el trebuie să plătească pejudiciul de 10 milioane de euro, informează Digi24. Decizia CAB e definitivă.

În acelaşi dosar, firma omului de afaceri – Shapir Structures – a primit o pedeapsă de 250 de zile-amendă, iar instanţa a stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, societatea urmând să plătească statului suma totală de 240.000 lei. La această pedeapsă, judecătorii au adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 80.000.

„Dispune punerea scrisorii de garanţie bancară în original în cuantum de 53.836.994,84 lei la camere de corpuri delicte, până la ridicarea acesteia de partea civilă ANAF”, conform sentinţei instanţei.

20.30: Deputatul liberal Ovidiu Raețchi afirmă că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ar trebui să demisioneze după ce subordonații săi l-au „pierdut" de sub supraveghere pe omul de afaceri Avraham Morgenstern.

„În orice stat unde exista responsabilitatea funcției publice, doamna Carmen Dan, ministrul de Interne, ar trebui să demisioneze după ce subordonații săi l-au <<pierdut>> de sub supraveghere pe omul de afaceri Avraham Morgenstern, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre, coleg apropiat — ce coincidență! — cu doamna Carmen Dan. Iresponsabilitatea dovedită de polițiștii care asigurau controlul judiciar — și care practic au facilitat fuga lui Morgenstern prin pasivitatea lor — implică un eșec al sistemului păstorit de Carmen Dan în ansamblu. În orice situație de gen, un ministru răspunde în solidar cu cei care au greșit — nu încearcă să scape mimând anchete și pedepse exemplare", a scris Raețchi, vineri, pe pagina sa de Facebook.

16.50: „Au fost constatate anumite deficiențe în legătură cu polițistul, astfel că au fost dispuse măsuri de natură disciplinară. Există și o sesizare la unitatea de Parchet, pentru a se stabili gradul de vinovăție al unui polițist sau altuia. Doi ofițeri de la secția 6 au fost trecuți pe funcții inferioare”, a declarat un reprezentant al IGPR, într-o conferință de presă.

16.30: Corpul de control al Ministerului de Interne a constatat că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a lui Morgenstern nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu, întrucât nu a sesizat instanța, astfel că este bănuit de favorizarea infractorului.

În luna iunie, Ministerul de Interne, IGPR și Poliția Capitalei au fost sesizate de către DNA, referitor la situația lui Avraham Morgenstern, în legătură cu modul în care s-a desfășurat programul de supraveghere judiciară dispusă de către instanța de judecată, ca urmare a înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. 

Astfel, Corpul de control al Ministerului de Interne a efectuat verificări și a constatat că punerea în aplicare a acestor măsuri aparținea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui polițist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare.

Din verificări a rezultat că în intervalul 9 decembrie 2016 – 8 mai 2017,  Avraham Morgenstern a respectat obligația de a se prezenta săptămânal la organul de poliție, ultima prezență la Poliție fiind la data de 8 mai 2017.

Totodată, s-a stabilit că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a acestuia nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu, nesesizând instanța despre încălcarea acestui program de către Morgenstern.

„Polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție. Înștiințarea instanței despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condițiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligației din programul de supraveghere. În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina polițistului existența unei suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcției Naționale Anticorupție”, precizează MAI.

Totodată, ofițerii Corpului de Control al MAI au verificat modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanța le-a dispus la data de 31 mai 2017, după constatarea neprezentării lui Avraham Morgenstern la termenul de judecată. Astfel, s-a stabilit că în aceeași zi a fost emis mandatul de dare în urmărire națională și consemn la frontieră, iar, ulterior, la data de 13  iunie 2017, Curtea de Apel București a emis mandat european de arestare pe numele lui Morgenstern, introdus în sistemul de informații Schengen.

În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6.

15,30: Poliţiştii români au anunţat instanţa de judecată abia după 15 zile de la dipariția lui Avraham Morgenstern, informează Mediafax citând un comunicat al DNA.

„La data de 15 iunie 2017, DNA a transmis către MAI, IGPR, DGPMB sesizări în vederea efectuării de verificări şi luării de măsuri cu privire la faptul că organele de poliţie au întârziat să notifice instanţa de judecată referitor la dispariţia lui Avraham Morgenstern, inculpat trimis în judecată pentru evaziune fiscală la data de 12 februarie 2015. Inculpatul Avraham Morgenstern fusese condamnat în primă instanţă la o pedeapsă privativă de libertate, iar în prezent se judecă apelul”, se arată într-un răspuns transmis de DNA.

Conform sursei citate, procurorii anticorupţie au sesizat faptul că omul de afaceri ar fi trebuit să se prezinte la Poliţie în 15 mai, potrivit programului stabilit în cadrul controlului judiciar. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar organele de poliţie au notificat instanţa competentă abia după 15 zile şi doar după ce judecătorii au observat lipsa lui Morgenstern, la un termen de judecată.


DNA a făcut plângere penală către Parchetul General și a transmis sesizări către Ministerul de Interne și către IGPR, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern ar fi dispărut din România. informează vineri Digi 24.

Omul de afaceri israelian este judecat de Curtea de Apel București pentru evaziune fiscală, care ar urma să emită, vineri, o sentință definitivă.

Decizia anterioară a Tribunalului București a fost de 12 ani de închisoare pentru Morgenstern.

Omul de afaceri nu s-a prezentat la ultimele patru termene ale procesului și ar fi trebuit să fie supravegheat, în această perioadă, de polițiști de la o secție din București, susțin procurorii.


”Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de nouă ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv trei ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 12 ani închisoare”, arată Tribunalul Bucureşti, în decizia din 5 ianuarie.

Avraham Morgenstern a fost  reţinut, în 18 noiembrie 2014, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, într-un dosar disjuns din dosarul de corupţie al primarului Constanţei, Radu Mazăre, privind construirea de locuinţe sociale.

În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 – 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte, încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa, şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.

Magistrații au decis, în mai 2015, ca omul de afaceri să fie plasat în arest la domiciliu.

Cele mai citite

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă