12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialDistrugerea „tunelelor terorii“ ale Hamas

Distrugerea „tunelelor terorii“ ale Hamas

 

În paralel cu intensificarea eforturilor diplomatice pentru obţinerea unei încetări a focului între Israel şi Hamas în Gaza, se intensifică şi operaţiunile israeliene în teritoriul palestinian. Peste 100.000 de palestinieni au fugit din Gaza, victimele în rândul civililor cresc, Hamas pune condiţii pentru încetarea atacurilor contra statului evreu, Israelul anunţă continuarea operaţiunii care are ca scop distrugerea „tunelelor terorii“ prin care militanţii islamişti trec din Gaza în teritoriul israelian.

Şapte palestinieni au fost ucişi marţi dimineaţă în raidurile aeriene israeliene efectuate asupra Fâşiei Gaza, unde au murit doi militari israelieni. Aceste ultime victime duc bilanţul morţilor la 583 de partea palestiniană şi peste 3.600 de răniţi în cea de a 15-a zi a ofensivei armatei israeliene asupra teritoriului palestinian de coastă. 

Armata israeliană a înregistrat cea mai mare pierdere de la conflictul din 2006 – 27 de morţi. Operaţiunea israeliană a fost declanşată în urma intensificării tirurilor de rachete lansate de Hamas contra Israelului. Numărul crescând al morţilor în rândul civililor din Gaza a determinat ONU, statele arabe şi occidentale să îşi intensifice eforturile pentru impunerea unei încetări imediate a focului între cele două părţi aflate într-un conflict din ce în ce mai sângeros. Marţi a sosit la Cairo pentru negocieri secretarul de Stat american, John Kerry. Dar orice efort de mediere se împiedică de obstacole. Dacă Israelul acceptă o încetare a focului, va trebui să abandoneze obiectivul de bază în Gaza – distrugerea reţelei de tunele ale Hamasului. Responsabilii israelieni susţin că s-a descoperit un număr mult mai mare de tunele decât s-a crezut şi necesită mai mult timp demolarea lor. Iar organizaţia islamistă Hamas a declarat că nu va fi de acord cu o încetare a focului cu Israelul până ce nu îi vor fi satisfăcute cererile, în timp ce Israelul a avertizat că incursiunile sale în Gaza ar putea continua zile sau săptămâni. Armata israeliană a împiedicat două tentative ale militanţilor Hamas să se infiltreze în Israel prin tunele din Gaza.

Şeful Hamas din enclava palestiniană, Ismail Haniyeh, a avertizat că „invadatorii” îşi vor găsi cimitirul în Gaza. Într-o emisiune televizată, Haniyeh a precizat că militanţii mişcării extremiste nu vor depune armele până când Israelul şi Egiptul nu se vor angaja să deschidă trecerile frontaliere. Circulaţia persoanelor şi a mărfurilor şi a membrilor Hamas a fost afectată după uciderea celor trei adolescenţi israelieni răpiţi de militanţii mişcării islamiste. „Condiţiile opririi atacurilor prevăd evitarea repetării unei astfel de operaţiuni, ridicarea integrală a blocadei şi apoi eliberarea deţinuţilor arestaţi recent în Cisiordania”. Nu putem reveni la o moarte lentă, a declarat Haniyeh, făcând referire la blocada impusă după 2006 Fâşiei Gaza, o mică bandă de pământ de 362 kmp, enclavă între Israel, Egipt şi Mediterana, unde trăiesc 1,8 milioane de oameni.

Obiectivul principal

Guvernul israelian a ordonat joia trecută o operaţiune terestră în Gaza cu scopul „neutralizării tunelelor” Hamasului. Decizia a fost luată câteva ore după tentativa unui grup de combatanţi islamişti, deghizaţi în militari israelieni, de a ieşi dintr-un tunel care ajungea pe solul israelian, în apropierea kibutzului Sufa. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că tunelele nu pot fi demolate doar prin raiduri aeriene.

La origine destinate contrabandei cu mărfuri de toate felurile, pentru a face faţă blocadei israeliene şi egiptene în 2006, tunelele au ajuns rapid să fie folosite de islamişti pentru a trece arme dincolo de frontiera cu Egiptul. În 2013, armata egipteană a decis inundarea tunelelor de contrabandă pentru a întări securitatea la frontiere.

În ultimii doi ani, descoperirea de numeroase tunele care ajung din Gaza în Israel a alertat armata israeliană şi distrugerea lor a devenit o necesitate pentru dejucarea infiltrării comandourilor Hamas pentru a comite atentate în localităţile şi bazele militare israeliene sau pentru a lua ostatici ca monedă de schimb contra eliberării deţinuţilor palestinieni. Operaţiunea la sol vizează în principal partea „ofensivă” a acestei infrastructuri – zeci de tunele ce penetrează solul israelian, adesea până în unele localităţi, permiţând islamiştilor să atace fără să fie detectaţi.  

Cele mai citite

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă