14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialDisputa de la Universitatea „Petre Andrei", tranşată ilegal de Ministerul Educaţiei?

Disputa de la Universitatea „Petre Andrei”, tranşată ilegal de Ministerul Educaţiei?

Gabriel Liviu Ispas – consilier al ministrului Educaţiei – este acuzat că ar fi întocmit un document în urma căruia a fost validată conducerea unei universităţi private pe care, ulterior, instanţa a declarat-o ilegală.

 

Conflictul vechi de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi a fost tranşat în mod suspect în favoarea uneia dintre părţile aflate în conflict de Gabriel Ispas, actualul consilier al ministrului Educaţiei. În 2009, pe când deţinea funcţia de director al Direcţiei juridice din acelaşi minister, Ispas a elaborat ordinul 4294, semnat de ministrul de atunci al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.  Acest document îl confirma pe Doru Tompea în calitate de rector, funcţie pe care o deţinuse până atunci Niculae Niculescu.  Acesta din urmă susţine că Ispas ar fi falsificat un document oficial introducând în structura Universităţii „Petre Andrei” trei facultăţi care, la acea dată, nu existau.

Susţinut de aceste trei entităţi, Doru Tompea a organizat alegeri separate la Universitatea „Petre Andrei”, l-a înlăturat din funcţia de rector pe Niculescu. În final, Tompea a obţinut validarea pe funcţie din partea Ministerului Educaţiei pe baza ordinului mai sus menţionat.  Ispas susţine, însă, că “din anul 2004 până în 2009, universitatea nu  a avut o conducere legal aleasă de aceea a apărut ordinul respectiv. Ordinul a fost emis de ministrul Andronescu întrucât universitatea nu avea nici un rector. Doru Tompea a fost numit rector interimar pe şase luni. “

Cum să nu respecţi o decizie irevocabilă

Contestând Ordinul nr.  4294/2009, validat de Ispas în calitatea sa de Director al departamentului juridic, Niculescu a făcut mai multe adrese şi susţine că departamentul de investigare a fraudelor i-a răspuns că „la arhiva Ministerului Educaţiei nu am identificat originalul Ordinului 4294.  În schimb, am identificat mai multe xerocopii care prezintă înscrisuri grafice diferite.” Ceea ce-l face pe Niculescu să se întrebe dacă un astfel de ordin chiar a existat cu adevărat. „Aripa” Niculescu s-a adresat instanţei, iar în ianuarie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – printr-o decizie irevocabilă – a anulat ordinul. Decizia consfinţeşte faptul că actuala conducere a Universităţii a fost instaurată ilegal.  Ispas ne-a precizat că orice decizie irevocabilă a instanţei trebuie acceptată, dar precizează că „în cazul «Petre Andrei» revenirea la situaţia anterioară, de dinaintea elaborării Ordinului 4294/2009, înseamnă revenirea la nimic.”

Exercitarea ilegală a profesiei

Niculescu mai susţine că Ispas nu putea reprezenta Ministerul Educaţiei în instanţă deoarece acesta nu avea calitatea de consilier juridic. „Persoana (Gabriel Ispas – n.red.) la care faceţi referire nu putea întreprinde acte de dispoziţie profesională ci doar acte de dispoziţie administrativă. Avem de-a face cu exerciţiul ilegal al profesiei reglementate de consilier juridic”,  se arată într-o adresă a Colegiului Consilierilor Juridici. Acelaşi for confirmă şi faptul că Ispas  nu este înscris în tabloul profesional actualizat anual al consilierilor juridici, iar actele semnate de persoane care nu sunt înscrise în acest tablou sunt lovite de nulitate.  Ispas spune că a participat la termenele din proces în calitate de director juridic în conformitate cu prevederile legale. „Eu am dat examen pe funcţia de director şi nu de consilier juridic”, spune actualul consilier al ministrului Educaţiei.  

Un termen de partea adversarilor

Ispas ne-a precizat că între 1 septembrie 2009 şi 15 mai 2012 (când a devenit consilierul ministrului Liviu Pop) nu a mai deţinut nici o funcţie în cadrul Ministerului Educaţiei. A mai fost parte, însă, în conflictul dintre universitate şi minister în luna martie a acestui an. Potrivit documentelor de la Uniunea Naţională a Barourilor, Liviu Ispas a reprezentat Universitatea „Petru Andrei” într-un proces în care instituţia de învăţământ îi cere Ministerului Educaţiei „să emită o rezoluţie pozitivă privind avizul favorabil asupra Cartei Universităţii «Petre Andrei»”. 

Altfel spus, solicită Ministerului să valideze statutul Universităţii „Petre Andrei” pe baza căreia pot avea loc (sau pot fi validate) alegerile.  Ispas ne-a precizat că la termenul respectiv nu deţinea nici o calitate oficială în cadrul ministerului. „La acel termen avocatul universităţii „Petre Andrei” nu a putut să participe şi m-a rugat să-l înlocuiesc. Nu am semnat nici un document.”

Au trecut, deja, şase luni de la pronunţarea deciziei irevocabile prin care tribunalul arăta că modul în care Ministerul Educaţiei a validat, în 2009, conducerea de la Petre Andrei este ilegal. Cu toate acestea, rectorul Tompea şi vechea conducere sunt încă în funcţie.  Text Box:  

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă