13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul Cristea si-a cumparat linistea cu cinci miliarde lei

Directorul Cristea si-a cumparat linistea cu cinci miliarde lei

O serie de acuzatii foarte grave se regasesc printre concluziile controlului fiscal efectuat la Loteria Romana de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Potrivit raportului, din 2000-2005, fostul sef al Loteriei Nationale a oferit cadouri costisitoare unor parlamentari, guvernanti sau inalti demnitari – combine audio, ceasuri si peste 60 de tablouri. Mai multe publicatii au primit publicitate si autoturisme, prin contracte considerate "secret de serviciu". Generozitatea lui Nicolae Cristea, pe banii institutiei, i-a asigurat prietenia autoritatilor si a presei. Implicit, Cristea si-a prelungit mandatul la conducerea Loteriei Nationale, institutie pe care a pastorit-o vreme de 13 ani, din 1992 pana in 2005. Raportul intocmit de inspectorii ANAF in "Dosarul Loteria" este o bomba cu ceas care va exploda probabil saptamana viitoare, cand va fi remis institutiei verificate si va deveni public. Potrivit unor surse confidentiale, fostul stapan al lozurilor a cheltuit sume importante de bani, oficial sau nu, pentru a-si asigura linistea si o imagine cat mai buna. Din totalul zecilor de miliarde de lei vechi alocate pentru aceasta liniste, inspectorii ANAF au descoperit ca aproximativ cinci miliarde au fost cheltuite fara acoperire legala. In exclusivitate, "Romania libera" va prezinta cateva din concluziile ANAF in "Dosarul Loteria".
Dupa aproape un an de cercetari, controlul fiscal al Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) a fost incheiat, in decembrie 2006, de catre inspectorii ANAF, dar raportul final a fost inchis, inexplicabil, intr-un seif al institutiei. In mod legal, ancheta ANAF putea sa dureze maximum sase luni, termen expirat in septembrie 2006. "Romania libera" a reusit sa afle cum s-au desfasurat cercetarile si ce au descoperit inspectorii lui Sebastian Bodu, debarcat intre timp de la ANAF. N-am aflat si de ce se intarzie, de doua luni, trimiterea procesului-verbal catre Loterie. Purtatorul de cuvant al ANAF, Dorin Tiganas, ne-a declarat in urma cu mai bine de o saptamana ca rezultatele anchetei vor fi trimise luni catre institutia verificata. Acest lucru nu s-a intamplat, desi au trecut trei zile de la termenul invocat de Tiganas. Liliana Ghervasuc, presedintele Consiliului de Administratie si actual director general al Loteriei Nationale, ne-a confirmat ca verificarea a fost finalizata in decembrie. "Am cerut procesul-verbal prin care primesc rezultatele finale ale acestui control, dar inca nu am primit nimic, in afara de promisiuni. Eu nu pot sa va spun ce contine pana cand nu se intampla acest lucru", ne-a declarat Ghervasuc.

Tablouri si ceasuri pentru parlamentari si guvernanti

Anul trecut, de la inceperea controlului financiar pe perioada 2003-2005, inspectorii au tras linie sub rezultatele adunate in sase dosare. Fiecare dintre acestea a tratat un capitol din domnia lui Nicolae Cristea la Loterie.
Printre altele, inspectorii au descoperit ca Nicolae Cristea nu s-a sfiit sa-si cumpere linistea din partea institutiilor cu atributii de control, a demnitarilor si a presei, oferind cadouri speciale si publicitate. O parte din sumele alocate acestor activitati nu au fost cheltuite conform legislatiei, spun inspectorii, ci nelegal. Iar o parte din cadouri/suveniruri nici nu au fost descarcate in gestiune. Astfel, Cristea a cumparat ceasuri de valoare, peste 60 de tablouri (multe dintre ele de la o microintreprindere falimentara), genti-diplomat, combine audio etc. Obiectele au fost impartite apoi unor demnitari si inalti functionari publici cu functii de decizie de la Palatul Parlamentului, Guvern, Ministerul Justitiei, Ministerul de Finante, Ministerul Administratiei si Internelor etc.
Fostul sef al Loteriei Romane a cumparat ultimul cadou in decembrie 2005, cand a dat din contul companiei de stat aproape 100 milioane de lei pentru un ceas. Nu se stie insa la cine a ajuns.

Sase! Vine presa sa ia publicitate!

Raportul a destramat misterul legendarei longevitati in functie a lui Nicolae Cristea. Nu i-a fost greu sa cumpere bunavointa autoritatilor cu tot soiul de atentii, mai ales ca banii nu erau ai lui, ci ai statului. Vina a fost a celor care s-au lasat "cadorisiti", dupa care n-au mai indraznit sa controleze Loteria. si probabil au fost multi si importanti de bine ce raportul ANAF este, inca, in sertare.
Presa ar fi ramas singura problema de pe agenda lui Cristea, dar prietenia ei a fost rezolvata printr-o operatiune simpla, de impartire a publicitatii. Popularele extrageri 6/49 sa traiasca!
Astfel, au primit mii de euro cotidienele Ziua, Gardianul, Jurnalul National, National, Libertatea, Gandul, Adevarul. si lista poate continua.
Dintre aceste contracte, cel putin doua sunt interesante. Cel cu Jurnalul National, care a primit 12 masini pentru publicitate, si cel cu trustul elvetian Ringier (editorul ziarelor Evenimentul zilei, Libertatea si Pro Sport). Daca la gazeta lui Voiculescu se cunosc sumele, in cazul trustului elvetian pretul este invaluit in mister. Inspectorii ANAF au observat doar ca in locul sumei apare mentiunea "secret de serviciu".

Sponsor pentru Stelian Tanase

Unul dintre beneficiarii nenumaratelor sponsorizari acordate de Loteria Romana in 2005 este Stelian Tanase, scriitor si vedeta la Realitatea TV.
Acesta a primit circa 600 milioane de lei vechi pentru editarea a sapte carti. Banii nu au venit direct in contul autorului, ci prin intermediul Fundatiei "Aqua Forte" a lui Gabriel Liiceanu. "Nu am auzit de fundatia asta. Habar nu am cine este in fundatia asta. Eu am contract doar cu Humanitas (n.r. – tot a lui Liiceanu)", a afirmat Tanase.

Concediu permanent pe banii statului

Plecarea lui Nicolae Cristea din functia de stapan absolut al Loteriei Nationale nu a insemnat si parasirea institutiei. Potrivit contractului semnat, Cristea a ramas la CNLR pe functia de consilier. Pozitie remunerata confidential. Din martie 2006, fostul director general este platit ca si cum ar lucra, dar acesta este vazut extrem de rar la birou. Motivul: s-a imbolnavit brusc cand a inceput ancheta DNA (n.r. – finalizata inaintea celei de la ANAF). Spitalizarea a fost una de lux, in cadrul Spitalului "Sf. Ioan", pe care ex-stapanul lozurilor l-a sponsorizat cu aproape doua miliarde de lei vechi.
Apoi, pacientul a avut nevoie de concediu de odihna. Intre timp, actualul sef al Loteriei, Liliana Ghervasuc, este obligat sa-l mentina pe functie pana cand se va termina procesul "Loteria", in care Cristea este judecat in calitate de complice al lui George Copos.

Bodu: "Nu am vazut dosarul final"

Aflat in lucru din martie 2006, dosarul "Loteria" nu a fost finalizat pentru ca a fost extinsa perioada de control, potrivit fostului sef al ANAF, Sebastian Bodu. "Am vrut sa fie un control financiar fiscal complet si de aceea am verificat din 2000 toate activitatile CNLR. Din pacate, eu nu am reusit sa vad finalizarea acestei anchete, pentru ca au fost evenimentele pe care le stiti (n.r. – schimbarea acestuia din functie)", ne-a explicat Bodu de ce s-a intarziat nepermis de mult cu inchiderea dosarului.

Chaim Stainberg: "Cristea si-a luat 200-250.000 de dolari"

Cumpararea a 38 de spatii comerciale de la George Copos, fost vicepremier din partea Partidului Conservator, a fost prima picatura la temelia soclului pe care si l-a ridicat Nicolae Cristea.
A urmat imediat acuzatia de evaziune fiscala prin neplata impozitului pe aceasta afacere, suma care a depasit cu putin un milion de euro. Cristea a fost acuzat de complicitate. Imediat dupa acest scandal, s-a aflat despre lefurile si sporurile de miliarde acordate celor din fruntea companiei de stat, iar Elena Udrea a dezvaluit ca firma ex-ministrului de Finante Florin Georgescu s-a ocupat de auditul Loteriei. Adica tocmai demnitarul pedeserist care l-a numit pe Nicolae Cristea sef la Loteria Romana. Un fost colaborator al lui Cristea, Chaim Stainberg, a declarat ca l-a mituit cu sute de mii de euro pe stapanul lozurilor. "Mi-a spus ca are obligatii fata de cei din Ministerul de Finante si din cadrul politicii. Domnul (n.r. – Cristea) si-a luat din partea mea 200-250.000 de dolari. Ma duceam la el cu geanta sa-i dau partea", a povestit Chaim Stainberg, cetatean roman, american si israelian care a vandut lozuri prin compania de stat. Acesta a mai dezvaluit ca Nicolae Cristea i-ar fi cerut sa-i fie aduse lozurile castigatoare, care, in mod normal, trebuiau sa fie puse in circulatie pentru jucatori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă