11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDirectorii serviciilor secrete americane, FBI şi NSA, au fost audiaţi în Congres....

Directorii serviciilor secrete americane, FBI şi NSA, au fost audiaţi în Congres. Şeful FBI: anchetăm relațiile dintre oamenii lui Trump și Rusia

Pentru prima dată, directorul FBI, James Comey, a confirmat, în cursul unei audieri în Congres, că Biroul efectuează o anchetă în cazul legăturilor între echipa lui Donald Trump din timpul campaniei prezidențiale şi oficiali ruşi. 

În octombrie 2016, Administraţia Obama a acuzat oficial Rusia privind o serie de atacuri cibernetice ce au vizat servere ale Partidului Democrat, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

Investigații complexe, de lungă durată

Președintele Donald Trump îl face direct răspunzător pe fostul președinte Barack Obama că ar fi dispus supravegherea și interceptarea sa și a oamenilor săi, pentru a-l discredita. În Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA, se arată că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

„Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp, de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de SUA. Activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare”, se arăta în raport.

Însă, în fața Congresului, directorul FBI, James Comey, nu a avut concluzii, ci doar o anchetă în curs de desfășurare. „Aceasta include investigarea caracterului legăturilor între persoane asociate campaniei lui Donald Trump şi Administraţia Rusiei şi dacă a existat vreo coordonare între campanie şi eforturile Rusiei de influență. Această muncă este foarte complexă şi nu pot, în niciun caz, să vă ofer un interval de timp când se va încheia”, a declarat James Comey în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Michael Flynn, unul dintre favoriții lui Donald Trump, a fost nevoit să demisioneze în februarie din funcţia de consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, după ce au apărut informaţii că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. Jess Sessions, secretarul american al Justiţiei, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruşi.

Preşedintele american, care este convins că toate aceste investigații au fost ordonate de Barack Obama, a scris pe Twitter, după audierea lui Comey, că acesta a refuzat să spună dacă l-a informat sau nu pe președinte în legătură cu contactele lui Michael Flynn cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. Comey a răspuns că nu va divulga nicio discuţie avută cu Obama. Trump a vrut să sugereze că Obama se află în spatele acțiunilor FBI și NSA. 

Replica de la Kremlin

În cursul audierii în Congres, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Mike Rogers, a negat orice implicare a serviciilor secrete britanice în spionarea preşedintelui Donald Trump, la cererea lui Barack Obama. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, avansase această „ipoteză”, bazată pe informațiile date de un analist Fox News, potrivit cărora GCHQ, agenţia britanică de spionaj electronic, l-a ajutat pe Obama să intercepteze comunicaţiile lui Trump. Serviciile britanice au respins acuzaţiile. Rogers, de asemenea. Preşedintele Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, republicanul Devin Nunes, a respins și el, în cursul audierii, aceste speculaţii. 

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat, după terminarea audierilor, că cei audiați au părut confuzi. „Ei încearcă să găsească niște confirmări în propriile concluzii, dar nu găsesc nicio dovadă și se învârt într-un cerc”, a spus Peskov.

Șeful campaniei lui Trump a luat bani de la Ianukovici

Un deputat ucrainean a dezvăluit că fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a primit 750.000 de dolari prin intermediul unei societăți offshore din partea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. Banii au fost transferați în contul lui Paul Manafort în Statul Virginia, printr-un cont din Kirghizstan al unei societăți offshore din Belize, Neocom Systems Limited. Oficial, banii corespund plății de către această companie pentru livrarea a 501 computere de către Manafort. „Acest contract nu a fost încheiat decât pentru a oferi o bază legală astfel încât Manafort să poată încasa banii”, declară deputatul ucrainean. Semnatura fostului director de campanie al lui Donald Trump figurează pe documentele, publicate de autoritățile ucrainene, ce detaliază plăți în valoare totală de 12,7 milioane de dolari către Paul Manafort, între 2007 și 2012, pe când acesta era consilier pentru relații publice al lui Ianukovici. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă