17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDin celulă, la catedră. Cum a fost întâmpinat Apostu

Din celulă, la catedră. Cum a fost întâmpinat Apostu

Abia ieşit din închisoare, după aproape un an de arest preventiv, Sorin Apostu a început de ieri să predea la Universitatea de Medicină Veterinară. Printre studenţi şi cadre didactice, opiniile cu privire la revenirea acestuia sunt împărţite.

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, s-a întors la catedra de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, după aproape 11 luni petrecute în arest. El a ţinut primele cursuri ieri, iar mulţi dintre studenţii săi spun că au mers şi din curiozitate. “Parcă s-a mai îngrăşat puţin, în rest este exact aşa cum îl ştiam. Nu ne-a povestit prea multe, vă daţi seama că nu este un subiect prea plăcut pentru el”, susţine un student, care a participat la cursul de la ora 10.00. Alţi studenţi s-au declarat vehement împotriva revenirii la catedră a fostului primar al Clujului.

“Am depus cerere de îngheţare a anului. Nu pot să concep să fiu obligat să particip la astfel de cursuri. Nu pot să cred că învăţ la aşa o facultate. Am principii. Pentru asta învăţ! Mai bine încep de la zero, decât să fiu nevoit să înghit acest lucru – să respect, să stimez un hoţ notoriu! Colegilor le recomand să strângă cureaua de pe acuma – să pună la plic în fiecare zi banii de bere, de pizza, de troleu că vor avea nevoie de sumele respective la examene”, a spus Mihai, un student în anul trei.

Funar: „E şocant”

De asemenea, întoarcerea lui Sorin Apostu a fost întâmpinată cu sentimente diferite de actualii ori foştii colegi ai fostului primar de Cluj. “Nu ştiu decât că a venit la cursuri. Eu predau la Medicină Veterinară, iar el predă într-o altă clădire. Nu ne-am întâlnit, nu am vorbit. Eu sunt membru al Senatului, iar în acest for universitar nu am vorbit despre întoarcerea sa”, a spus un cadru didactic. Însă fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, care a fost cadru didactic al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, a criticat violent revenirea la catedră a lui Sorin Apostu.

“Cred că actuala conducere a universităţii s-a grăbit. Nu era cazul să accepte revenirea la catedră, pentru că procesele în care este implicat Sorin Apostu nu s-au finalizat. Dacă va fi condamnat între timp, printr-o sentinţă definitivă? Oricum, el ne-a făcut de ruşine atât în calitatea de primar al Clujului, cât şi în cea de profesor la Universitate”, susţine Funar. Fostul primar al Clujului a continuat atacurile la adresa lui Sorin Apostu. “La sfârşitul anului 1989, după Revoluţie, am fost ales, prin vot, în lipsa mea, şef al Ins-titutului Agronomic. Atunci, studenţii au venit la mine cu o cerere scrisă, ca să îl dau afară pe profesorul Stănescu, socrul lui Sorin Apostu. Într-o întrunire la care au participat sute de persoane, desfăşurată în aula universităţii, studenţii l-au acuzat pe profesorul Stănescu de fapte de corupţie, iar studentele că nu le trece examenele decât dacă se culcă cu el! Aşa că am fost nevoit să-i desfac contractul de muncă al socrului lui Sorin Apostu”, a spus Gheorghe Funar. El a mai declarat că “este şocant să îl aduci în faţa studenţilor pe cel supranumit fifty-fifty”. Sorin Apostu a avut ieri cursuri de la ora 10.00, apoi de la ora 12.00. El a refuzat să facă vreun comentariu.

La rândul său, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, profesorul Doru Pamfil, nu a răspuns la telefon. Purtătorul de cuvânt al universităţii clujene, Cristina Pocol, s-a rezumat să declare luni că Sorin Apostu a depus o cerere de revenire la catedră, iar aceasta i-a fost aprobată. Fostul primar al Clujului este judecat pentru fapte de corupţie. În noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, el a fost arestat preventiv de către judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, împreună cu omul de afaceri Călin Stoia. Acesta a fost eliberat după câteva luni de închisoare, însă Sorin Apostu a fost ţinut după gratii până în data de 28 septembrie. Procesul a fost strămutat între timp la Curtea de Apel Mureş. Sorin Apostu este absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti, iar în prezent este cadru didactic al universităţii clujene. 

Cele mai citite

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

La summitul de pace din Elveția au fost invitate 160 de țări. Rusia nu e pe listă

Război în Ucraina. Summitul de pace va avea loc în 15 şi 16 iunie în Elveţia. Vestea a fost confirmată de Volodimir Zelenski. Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă