14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDIICOT: Elemente comune între ATENTATELE din Bucureşti Vitan şi Piatra Neamţ. Asasinul...

DIICOT: Elemente comune între ATENTATELE din Bucureşti Vitan şi Piatra Neamţ. Asasinul plătit a CONFUNDAT ţinta

Mai multe percheziţii DIICOT au loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în judeţul Neamţ. Potrivit procurorilor, există elemente comune între atentatele din Vitan şi Piatra Neamţ, se arată într-un comunicat al DIICOT remis marţi dimineaţă.

Cercetările efectuate până în prezent au relevat faptul că autorii atacului, arestaţi preventiv în această cauză, au acţionat cu intenţia de suprimare a vieţii părţii vătămate Mararu Bogdan, atentatul fiind comandat de către  învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, din Piatra Neamţ, lider al lumii interlope locale şi oponent al părţii vătămate Mararu Bogdan.

Citeşte şi ATACUL ARMAT din VITAN: Cum a încercat Vitalie Proca să scape de închisoare în 2008

Mai exact, este posibil ca mobilul atentatului din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat din zona Vitan. În 26 noiembrie, Vitalie Proca, cetăţean moldovean, a tras mai multe focuri de armă asupra unui cetăţean pe care l-ar fi confundat cu Ioan Dumitru Mironescu.

Citeşte şi ATAC cu BOMBĂ la Piatra Neamţ. Cei cinci suspecţi rămân în arest

Procurorii DIICOT fac percheziţii la domiciliile lui Mironesc Ioan Dumitru şi la membrii clanului Mararu. “La data de  12 februarie 2013, procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău efectuează o percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, la reşedinţa învinuitului Mironescu Ioan Dumitru, urmând ca după finalizarea acesteia, învinuitul să fie condus la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamt pentru cercetări.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat posibilitatea ca mobilul atentatului din municipiul Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat produs în seara de 26 noiembrie 2012, în zona Vitan din municipiul Bucureşti, ocazie cu care inculpatul Proca Vitalie, cetăţean modovean, a executat asupra părţii vătămate I.M., mai multe focuri de armă, intenţionând suprimarea vieţii acesteia“, potrivit DIICOT.

“În fapt, ca variantă de anchetă, procurorii D.I.I.C.O.T. iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de  faptul că atât partea vătămată I. M. cât şi învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelaşi tip de autoturism, având aceeaşi combinaţie literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminaţia MIR şi au acelaşi gen  de preocupări – practicanţi ai sporturilor de contact”, conform documentului citat.

Citeşte şi Primele arestări în cazul atentatului de la Piatra Neamţ

În acest context, spun procurorii DIICOT, “urmează a se aprecia cu privire la reunirea celor două cauze, în scopul conturării unei imagini complete a situaţiei de fapt, precum şi pentru a se acţiona în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracţionale coordonate de către Mironescu Ioan Dumitru şi Mararu Bogdan pe raza municipiului Piatra Neamţ”.

Reamintim că, la mijlocul lunii ianuarie, poliţiştii au reuşit să dejoace un atentat cu bombă la Piatra Neamţ.  Atunci, ofiţeri ai poliţiei judiciare au prins trei tineri, membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism. Conform DIICOT, sub coordonarea liderului grupării, în vârstă de 43 de ani, suspecţii au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autotu­rism, “în vederea suprimării vieţii părţii vătămate Bogdan Măraru”.

Citeşte şi Radiografia clanurilor interlope de la Neamţ

Zona respectivă era una cu trafic intens, aici avându-şi  sediul Direcţia de Finanţe, Spitalul Judeţean, două bise­rici şi o bancă. Locatarii din blocul în faţa căruia era parcată maşina au fost evacuaţi, zona fiind izolată şi evacuată timp de aproximativ 12 ore. Zona care a fost evacuată se întindea pe o suprafaţă de 2.00 de metri pătraţi, iar starea de alertă a fost semnalată la ora două dimineaţa. SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ “un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină”.

Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă