20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDeținuții români din cea mai luxoasă închisoare norvegiană se plâng de discriminare

Deținuții români din cea mai luxoasă închisoare norvegiană se plâng de discriminare

Deținuții românii din închisoarea Halden din Norvegia afirmă că sunt discriminați de gardienii și conducerea penitenciarului, care i-ar trata mult mai bine pe norvegienii încarcerați. Românii se mai plâng și de faptul că aceeași atitudine de discriminare este întâlnită în societate și când se află în liberate.

Astfel, cei încarcerați la Halden, intervievați de către autorități, au o viziune comună. „Pe de o parte, declară că se confruntă cu discriminarea și rasismul în penitenciar, dar în același timp cred că Norvegia este o comunitate foarte bună pentru a trăi”, a precizat pentru presa norvegiană cercetător  Departamentului de Criminologie și Sociologie (IKRS) al Universității din Oslo, Dorina Damșa.

Acesta a mai precizat că o provocare majoră este limba și comunicarea cu gardienii. „Deținuții nu pricep regulile și nici ce le cer ofițerii să facă, lucru care poate genera conflicte între ei și gardieni. Acesta este motivul pentru care ei spun că sunt discriminați”, a menţionat cercetătoarea Dorina Damșa.

Închisoarea de 5 stele Halden

Plângerile românilor vin în condiţiile în care închisoarea Halden din Norvegia nu prea poate fi numit penitenciar. Asta din cauza luxului în care stau prizonierii vis-a-vis de  închisorile supraaglomerate din România.

Clădirea Halden a fost ridicată în 2010, cu o finanțare de 250 de milioane de dolari, aici fiind condiții de locuit și muncă de 5 stele, pentru că sistemul din Norvegia urmărește ca deținuții să fie îngrijiți și ajutați să se reintegreze în societate și nu să se mai întoarcă aici.

Un prânz în „prison style” constă în omletă cu legume și șuncă, chiftele cu sos, salată, suc de portocale și cafea. Și deținuții dar și gardienii mănâncă aceeași mâncare. Hrana vine în caserole care sunt încălzite în bucătăriile din fiecare corp de închisoare. Dacă nu le place mâncarea primită, locatarii de la Halden pot să-și cumpere produse de la supermarketul intern și pot să-și gătească singuri. Pot sta în livingul pus la dispoziție (câte unul la fiecare 10-12 celule) și să joace jocuri de societate sau să vizioneze filme educative. Toți spun la unison că Halden nu este un penitenciar, ci mai mult un experiment.

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă