20.6 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialDeclaraţiile Angelei Merkel au înroşit bursele europene

Declaraţiile Angelei Merkel au înroşit bursele europene

“Lipsa regulilor şi limitelor poate transforma acţiunile pieţelor financiare conduse doar de nevoia de profit în acţiuni distructive şi astfel se poate ajunge la o provocare existenţială pentru stabilitatea financiară din Europa şi chiar din întreaga lume. Piaţa nu poate corecta aceste greşeli de una singură”, a declarat Merkel în faţa camerei inferioare a Parlamentului federal de la Berlin. Euro este în pericol şi Europa s-ar putea confrunta cu cea mai mare provocare de la înfiinţarea Uniunii Europene, cu consecinţe “incalculabile”, în cazul în care liderii europeni refuză să acţioneze, a mai spus Merkel.

Brokerii români consideră că protestul sindicatelor de la Bucureşti a avut un impact scăzut asupra bursei autohtone. În schimb, declaraţiile cancelarului german cu privire la interzicerea operaţiunilor de vânzare în lipsă şi speculaţiile pe obligaţiunile guvernamentale care au înroşit bursele europene au influenţat indirect şi piaţa bursieră românească. Cel mai mult au scăzut SIF-urile, cu aproape 3%. “În City of London toată lumea este îngrijorată de ce ar putea să se ascundă în spatele acestei măsuri drastice luate în Germania. Cât despre protestele din România, cred că au avut un impact foarte redus. Tot ce contează în acest moment este situaţia din zona euro”, a declarat pentru Mediafax directorul departamentului Pieţe de Capital al BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Daniel Pocorea.

Actiunile celor cinci SIF-uri au pierdut 2,74%

La Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborât cu 0,32%, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,11%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat cea mai amplă scădere, de 2,74%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a pierdut 0,54%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,85%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a înregistrat o scădere de 0,28%.

“Lichiditate în scădere pe o piaţă în uşoară scădere. După o deschidere pe un minus de 2% (5% în cazul BET-FI), indicii au urcat până la ora 11 când s-a atins maximul de miercuri la o variaţie aproape nulă a indicilor, scăzând ulterior până la ora 12 spre nivelul de la deschidere, crescând apoi până aproape de închidere şi închizând pe un minus relativ mic comparat cu evoluţia puternic negativă a burselor internaţionale”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

În topul lichidităţii s-au menţinut titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 11,22 milioane lei, cotaţia acestora coborând cu 5,52%, la 1,37 lei/acţiune. Evoluţie mixtă a avut loc în sectorul bancar, Erste Bank (EBS) a scăzut cu 2,45%, în timp ce BRD SocGen (BRD), Banca Comercială Carpatica (BCC) şi Banca Transilvania (TLV) au închis pe o variaţie nulă. Evoluţie mixtă s-a înregistrat şi în domeniul energetic, Transgaz (TGN) a căzut cu 1,82%, Transelectrica (TEL) a urcat cu 0,58%, iar OMV Petrom (SNP) a crescut cu 1,37%.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă