23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialDecizie istorică: SUA oferă femeilor acces în toate posturile din armată

Decizie istorică: SUA oferă femeilor acces în toate posturile din armată

Femeile vor avea acces, pentru prima dată în istoria SUA, la toate posturile de luptă din armată. Decizia istorică a fost luată de secretarul american al Apărării Ashton Carter, după un proces de revizuire de mai mulţi ani, informează Mediafax. 

"Atât timp cât se califică şi îndeplinesc standardele, femeile vor putea de-acum să contribuie la misiunile noastre în modalităţi în care nu au putut să o facă anterior", a anunțat Ashton Carter.

"Ele vor putea conduce tancuri, să lanseze moertiere şi să conducă infanterişti în luptă", a subliniat secretarul Apărării. "Vor putea servi în cadrul US Army, Army Rangers, Green Berets, Navy Seals, US Air Force şi în orice alte posturi în care anterior aveau acces doar bărbaţii", a insistat el.

Preşedintele Barack Obama a salutat "alt pas istoric". "În calitate de comandant suprem, ştiu că lucrurile se schimbă, iar la fel ca altele, anterior, acest lucru va face armata noastră şi mai puternică", a declarat şeful statului. "Forţele noastre armate vor beneficia de şi mai multe talente", a adăugat Obama.

Decizia reflectă nevoia de a atrage talente din rândul întregii populaţii, pentru a servi cel mai bine nevoile unei armate moderne, a subliniat şeful Pentagonului.

Femei au participat deja la misiuni de luptă în cadrul războaielor americane din Irak şi Afganistan, însă au continuat să fie excluse din anumite posturi, etichetate drept "roluri de luptă".

Armata are la dispoziţie 30 de zile să ofere acces la toate posturile şi să întocmească planuri în vederea includerii femeilor.

Carter s-a declarat încrezător în faptul că această politică poate fi implementată cu succes şi că fiecare membru al armatei va fi evaluat în funcţie de merite, ci nu în funcţie de gen. Nicio cotă nu va fi impusă după care femeile să servească în anumite roluri sau unităţi, a anunţat el.

Potrivit şefului Pentagonului, îngrijorările puşcaşilor, potrivit cărora accesul femeilor ar putea conduce la creşterea numărului pierderilor, ar putea fi abordate în cursul implementării acestei politici. În opinia sa, armata va fi servită mai bine prin integrarea tuturor serviciilor, fără excepţii.

Obiecţiile puşcaşilor au fost prezentate de către generalul Joseph Dunford, care a fost promovat, între timp, în funcţia de comandant al Statului Major Interarme, însă Carter a respins îngrijorări potrivit cărora Dunford ar putea să nu-i susţină decizia.

"Va fi alături de mine", a declarat Carter. Dunford "îmi înţelege decizia. Decizia mea este decizia mea", a adăugat el.

Această schimbare de politică a fost salutată de către o organizaţie a femeilor din armată.

"Este o decizie capitală în istoria armatei noastre şi va asigura ca forţele noastre armate să rămână cele mai puternice şi capabile, deoarece toţi membrii serviciilor (armate) – indiferent de gen – vor putea să concureze pentru toate posturile de luptă în 2016", a declarat Judy Patterson, şefa Service Women's Action Network.

Alţii, însă, au fost mai precauţi, ca preşedinţii republicani ai Comisiilor pentru Apărare din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, care au promis să revizuiască decizia.

"Decizia secretarului Carter de a oferi femeilor acces la posturi de luptă va avea un impact indirect asupra membrilor serviciului şi capabilităţilor de luptă ale armatei", au apreciat într-un comunicat comun senatorul John McCain şi reprezentantul Mac Thornberry.

Pentagonul a anunţat în 2013 că va oferi femilor acces în posturi de luptă, iar US Army, UF Navy, US Air Force şi US Marine Corps au prezentat planuri în vederea unor deschideri în infanterie, blindate şi operaţiuni speciale până în 2016.

Armata a oferit acces femeilor, în mod treptat, în numeroase posturi, inclusiv pe submarine aparţinând Marinei şi în unităţi ale Forţelor terestre.

Între timp, armata a studiat de asemenea cum să le ofere acces în unităţi de luptă de elită – precum Army Rangers şi Navy Seals – şi a anlizat dacă femeile să fie excluse în continuare din unele posturi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă