20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDecizia reorganizării este la autorităţile locale

Decizia reorganizării este la autorităţile locale

Potrivit responsabililor din sistem, în privinţa măsurilor de reorganizare, Ministerul Sănătăţii poate sfătui administraţiile locale, dar decizia le aparţine.

 

Încep să apară primele reacţii după ce Ministerul Sănătăţii a definitivat lista unităţilor sanitare care urmează a fi reorganizate. La Constanţa, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord va fi comasat cu Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. Sanatoriul Mangalia se va uni cu cel din Techirghiol, iar Spitalul de Pneumoftiziologie va deveni parte integrantă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. O soartă aparte o vor avea Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa, care vor deveni „cămine de bătrâni”. S-a hotărât şi desfiinţarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperări Medicale Eforie Sud şi reorganizarea acestuia ca secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Spitalul de Ftiziologie din Agigea. Comasarea celor două unităţi va aduce reclasificarea SCJU în spital de rang I. Referitor la deciziile ministerului, şeful DSP Constanţa, dr. Constantina Dina, spune că până acum nu s-a făcut altceva decât să se respecte propunerile către MS. În legătură cu comasarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperări Medicale Eforie Sud şi a Spitalului de Ftiziologie din Agigea, managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, spune că preluarea acestora va putea fi făcută doar cu aprobarea Consiliului Judeţean Constanţa. „Conform legii, ministerul nu poate decât să vină, să stea de vorbă cu autorităţile locale, să-i sfătuiască, să le explice şi să plece. Decizia aparţine preşedintelui CJ şi Consiliului de Administraţie. Ministerul poate doar să desfiinţeze şi să înfiinţeze spitale, la propunerea prefectului sau a preşedintelui CJ”, a precizat dr. Căpăţână.

Doar zvonuri?

În privinţa transformării Centrului de la Băneasa în „cămin”, managerul acestuia, Dan Mihai Niculescu, spune că toate aceste decizii postate pe site-ul MS sunt doar zvonuri. „Veţi vedea că Băneasa nu se va desfiinţa şi nu se va face nici un cămin de bătrâni. Nu asta a fost propunerea din decembrie a celor din cadrul DSP şi a Prefecturii”, a precizat el. Niculescu crede că la mijloc estre vorba despre o greşeală de comunicare. Mai mult decât atât, el nu a fost informat de această propunere, deci nu o ia în considerare.

La Galaţi şi Brăila – reorganizare, la Tulcea – nu

Dacă judeţul Tulcea a scăpat de reorganizarea spitalelor, la Galaţi, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase “Cuvioasa Parascheva” şi Spitalul de Psihiatrie “Elisabeta Doamna” vor fi incluse în Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ap. Andrei, iar Spitalul de Obstetrică-Ginecologie “Buna Vestire” – comasat cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. Spitalul de Boli Cronice de la Iveşti va deveni “cămin de bătrâni”. La Brăila, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie vor intra în componenţa Spitalului Judeţean.

Cele mai citite

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...
Ultima oră
Pe aceeași temă