21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDeces suspect în Spitalul de Pediatrie Galaţi

Deces suspect în Spitalul de Pediatrie Galaţi

O  nouă acuzaţie de malpraxis zguduie lumea medicală gălăţeană după ce părinţii unui băieţel de doi ani care a decedat la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf Ioan” din Galaţi acuză medicii că i-au aplicat copilului lor un tratament greşit. Grigoriţa şi Florin Lazăr spun că micuţul lor a fost internat vinerea trecută, cu o stare febrilă, având temperatura de 38,5 grade Celsius şi o inflamaţie în gât, dar în rest copilul se simţea bine. La o oră de la internare copilul mergea pe picioarele lui.

I-a fost făcută o injecţie cu ampicilină, iar după două ore i-a fost făcută şi o injecţie cu fenobarbital, pentru că micuţul Sergiu Valentin devenise agitat. După câteva ore copilul a intrat ­într-o stare letargică, reuşind doar să îşi mişte ochii atunci când îi vorbea mama sa. La puţin timp după miezul nopţii, asistentele i-au făcut o injecţie cu vitamina K1 şi o injecţie pentru stomac. La ora 1 şi 30 de minute, la câteva ore de la internare, medicul de gardă le-a spus părinţilor că băiatul lor a murit. Familia Lazăr acuză medicii că au aplicat micuţului lor un tratament greşit, care ­i-a provocat decesul.

Medicina, neputincioasă

Medicii spun că băiatul suferea de meningo-encefalită, o afecţiune greu de diagnosticat. „Noi înţelegem şi deplângem tragedia părinţilor, însă sunt afecţiuni faţă de care medicina nu are ce face. Copilul a venit la spital cu o stare generală mediocră. Medicul curant i-a făcut internarea şi i-a aplicat tratamentul corespunzător. Cu toate acestea, copilul a făcut două stări convulsive, spre miezul nopţii, urmate de deces. Nu cred că se putea face mai mult în acest caz”, a explicat dr. Ginel Baciu, directorul medical al spitalului.

Un fapt inexplicabil în acest caz este întârzierea cu care s-a făcut autopsia, pe 6 martie, la trei zile de la înregistrarea decesului. Autopsia a confirmat diagnosticele de meningo-encefalită acută, pneumonie interstiţială, edem cerebral şi insuficienţă cardio-respiratorie acută. Secţia 2 de Poliţie Galaţi a deschis o anchetă, după ce o mătuşă a copilului a sesizat ­cazul la 112. „Se fac cercetări în acest caz. Vor fi verificate ­fişele de observaţie medicală”, a ­precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, scms Cristina ­Tatulici.

Fără 2.000 de lei, cazul va fi clasat

Interesant este faptul că din staful medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf Ioan”  face parte şi medicul Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi şi decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos care este şef al Secţiei Clinică Pediatrie II. Colegiul Medicilor condus de Aurel Nechita nu s-a autosesizat în acest caz. Potrivit directorului DSP Galaţi, Valentin Boldea, cazul va fi cercetat şi de Comisia Judeţeană de Analiză a Cazurilor de Malpraxis, care a fost sesizată de familia Lazăr. Aici apare însă o problemă de natură financiară. Pentru ca această comisie să se pronunţe, este necesar ca părinţii să achite 2.000 de lei pentru efectuarea unei expertize şi cum familia Lazăr este una modestă, e foarte posibil ca după cheltuielile pentru înmormântarea copilului să nu mai aibă bani şi pentru acea expertiză, iar în această situaţie cazul va fi clasat.

În ultimii ani au fost anchetate mai multe cazuri de malpraxis, ale căror victime au fost copiii. Mai mulţi medici de la Maternitatea Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi au fost sancţionaţi disciplinar după ce în timpul naşterii un nou născut a suferit o fractură de femur, inflamaţia fiind explicată ca o simplă intoleranţă la un vaccin. La Spitalul Clinic de Pediatrie Galaţi au mai fost semnalate în ultimii ani alte două cazuri de malpraxis, în care pacienţii minori au decedat. Valentina Ieremia, o fetiţă de 5 ani din comuna Cudalbi a murit pe masa de operaţie pe data de 31 martie 2007, în timp ce era operată de o banală apendicită. Acuzaţiile l-au vizat pe anestezistul Pantelie Nicolcescu, care i-ar fi administrat o supradoză de anestezic. Acelaşi anestezist a fost acuzat tot de administrarea unei doze greşite şi de părinţii lui  Mihnea Nicolau, un băieţel care murise tot pe masa de operaţie. Ambele cazuri au fost soluţionate cu NUP de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.  

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă