12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDe unde vin delfinii de la Delfinariu?

De unde vin delfinii de la Delfinariu?

Un ONG din Germania acuză faptul că mamiferele din Delfinariul Constanța ar fi fost capturate în Japonia.Cei implicați în achiziționarea animalelor din China susțin că operațiunea a respectat convențiile internaționale.

Oraşul Taiji, provincia Wakayama, Japonia. Circa 200 de delfini sunt prinși de pescari anual. Unii sunt vânduți delfinariilor, alții sunt măcelăriți. Apa din micul golf devine roșie de la sângele lor. Vânatul mamiferelor este aici o tradiție care datează din 1675. Imaginile au fost prezentate într-un documentar, premiat cu Oscar. În luna ianuarie, un ONG din Germania, ProWal, a trimis o scrisoare Ministerului Mediului din România și Delfinariului, afirmând că delfinii de la Constanța nu ar fi fost cumpărați din China, așa cum au susținut autoritățile, ci ar fi fost capturați în Japonia. Dacă lucrurile stau așa, s-ar putea ajunge chiar la un incident diplomatic între România și China, țară care a dat asigurări că delfinii au fost născuți în captivitate. Germanii au cerut chiar și teste ADN pentru a afla adevărul. Persoana care s-a ocupat îndeaproape de achiziționarea delfinilor este Nicolae Papadopol, directorul științific al Delfinariului din Constanța. Acesta a explicat pentru „România liberă“ cum au ajuns mamiferele în România.

Din Turcia în Cuba – încercări eșuate

”Trăiam la Delfinariu, până în 2009, cu un singur delfin, Mark. Acesta face un stop cardiac și moare, pe 1 iulie 2009, după 21 de ani în captivitate. Noi
ne-am pregătit corespunzător pentru acest incident, pentru că nu putea să existe delfinariu fără delfini. Având în vedere interdicțiile pe care acordul ACCOBAMS le avea în Europa, privind comercializarea delfinilor, am făcut încercări de a găsi delfini de cumpărat în țări cu ieșire la Marea Neagră, cum sunt Rusia, Ucraina, Turcia, dar și în Cuba”, își aduce aminte Nicolae Papadopol. Relațiile cu Rusia erau destul de complicate, pentru că delfinariul din Moscova era în proces de privatizare. Cuba nu a răspuns, iar turcii au spus că ei nu pescuiesc delfini, deși surse neoficiale spun că o fac. S-a încercat și exemplul vecinilor bulgari. Acvariul Varna a cumpărat delfini din Cuba și Costa Rica, dar a făcut-o fiindcă acvariul de acolo are deaspura un holding spaniol, cu bune relații în America de Sud. În cele din urmă s-a ajuns la China, prin Consulatul Republicii Chineze, consulul fiind un mare prieten al României, traducător de literatură. S-a făcut rapid legătura cu delfinariul din Beijing, care a invitat partea română la sărbătorirea a zece ani de la fondarea sa, în 2009. Atunci se împlineau și 60 de ani de la recunoașterea Republicii Chineze de către România.

Condiția obligatorie

”Noi am fost foarte fermi de la început: România cumpără delfinii, dacă China ne asigură că se încadrează în prevederile convenției CITES din 1973, semnată la Washington”, spune Papadopol. Convenția spune că, în ceea ce privește specia tursiops, adică afalinul care trăiește în Marea Neagră, este obligatoriu ca tranzacțiile să se facă numai cu animale născute în captivitate. ”Noi, pentru siguranță, am cerut să fie cel puțin la generația a doua, la a doua naștere în captivitate”, a mai spus directorul științific al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Pe 30 mai 2010, cele trei exemplare de delfini au fost aduse de la Beijing, cu un Airbus 310-300F, cu dotări speciale, pe ruta Beijing – Otopeni – Mihail Kogălniceanu. Delfinii au fost însoțiți de doi antrenori din China, de un antrenor român și un medic veterinar, dar și de doi specialiști de la Universitatea din Osaka, specialiști în stresul animalelor, plătiți de către exportator. Pe Aeroportul Otopeni, ANSVA a efectuat un control CITES. Fără el, mamiferele nu ar fi putut intra în țară. Operațiunea a avut la bază certificatul CITES eliberat de partea chineză la 5 iulie 2010 și certificatul CITES eliberat de Ministerul Mediului din România. Importul a fost agreat și de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române. S-a solicitat părții chineze certificatul de sănătate și de origine al fiecărui exemplar, iar acesta conține anul și locul nașterii, numele părinților, dar și al bunicilor mamei și ai tatălui. Delfinii au costat 438.000 de euro, jumătate fiind transportul. Unul dintre ei a murit la circa trei ani după ce a fost adus în România.

Pe 7 ianuarie 2014, Delfinariul Constanța primește o scrisoare de la organizația ProWal, care ajunge și la Ministerul Mediului, direcția Biodiversitate; Ministerul, care a emis autorizație CITES. Aceștia spun că există suspiciuni că delfinii din Constanța ar fi mamifere care trăiau în liberatate, în apele Japoniei. Cer mai multe acte doveditoare autorităților. Ministerul Mediului, care a eliberat certficat CITES, se ocupă de răspuns. ”Primirea delegației Române la Beijing s-a făcut la nivele foarte înalte. La toate discuțiile au participat reprezentanții Ministerului Agriculturii, Departamentul de Pescuit. Dacă răscolim foarte mult această chestiune putem crea un conflict diplomatic. Să îi spun eu chinezului că mi-a dat acte false?”, spune Nicolae Papadopol.

Testare ADN

Șeful ONG-ului german, Andreas Morlok, a cerut autorităților române să efectueze teste ADN asupra delfinilor și să primească aceste rezultate. „Știm că lucrul acesta vă va crea neplăceri, dar insistăm să ne puneți la dispoziție aceste informații”, spune Morlok. ”Analizele ADN sunt extrem de costisitoare. Suntem nebuni să aruncăm puținii bani pe care îi avem pe așa ceva? Ce să facă? Să confirme că am făcut lucruri corecte?”, spune Nicolae Papadopol. Deputatul de Constanța Remus Cernea a anunțat, la începutul anului, că propune un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar deţinerea lor în captivitate să fie interzisă, el spunând că oamenii de ştiinţă au stabilit acest lucru în urmă cu patru ani. „Au fost cazuri în care delfini au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol”, a afirmat Cernea.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă