20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialDe la un lux, trecerea la televiziunea digitala va deveni obligatorie

De la un lux, trecerea la televiziunea digitala va deveni obligatorie

In septembrie 2003 Comisia Europeana a publicat o “Comunicare” privind tranzitia de la transmisia analogica la transmisia digitala, in care se arata faptul ca pana in anul 2012 toate tarile membre ale UE trebuie sa definitiveze aceasta tranzitie. Saptamana trecuta, liderii industriei de cablu si televiziune europeni au fost convocati la o intalnire cu Comisariatul pentru telecomunicatii si transmisii audio-vizuale al Comisiei Europene (CE) in urma careia a fost emisa o noua directiva care va fi adoptata curand si care, in mare, stabileste aceeasi data-limita si obligativitatea acestei actiuni.

Romania, in grupul tarilor care mai au timp pana in 2012

Desi pare o actiune extrem de costisitoare, iar cei mai multi participanti la discutie si-au exprimat indoielile in legatura cu aceasta decizie, comisarul delegat a parut a fi de neinduplecat si a afirmat ca un interval de sapte ani este mai mult decat suficient pentru realizarea acestei cerinte. Ba mai mult, sfarsitul acestui an reprezinta data-limita pana la care acele state care inca nu si-au anuntat data de tranzitie trebuie sa prezinte modalitatile de trecere la transmisia digitala pana la inceputul anului 2012. Este vorba si despre Romania, o data ce va avea si ea statutul de tara membra.

Televiziunile nationale vor fi cele mai afectate de aceasta decizie

O parte din furnizorii de servicii de transmisie au trecut deja la transmisia digitala. Astfel, datorita cererilor de pe piata, Marea Britanie a atins o cota de 57% pentru transmisia digitala si se asteapta ca pana la inceputul anului 2010 in Europa sa existe predominant transmisie digitala. Cel mai usor este insa pentru operatorii prin cablu, in timp ce televiziunile clasice, mai ales cele nationale, nu privesc cu mare bucurie viitoarele investitii care vor trebui facute si care nu vor fi deloc mici.

Consumatorii: ori isi iau TV nou ori un adaptor de minimum 100 euro

Pentru consumator, televiziunea digitala va insemna imbunatatirea calitatii imaginilor, a sunetului, o receptie mobila performanta, mai multe canale TV si radio. Dar nu doar semnalul transmis de televiziuni, ci si cel care ajunge in casa abonatului trebuie sa fie digital. Astfel ca si televizoarele trebuie sa fie digitale – adica sa functioneze pe 100 MHz, nu pe 50 MHz – cum se cumpara inca, in prezent, majoritatea televizoarelor. Pentru cine nu doreste sau nu are posibilitatea sa-si schimbe aparatul TV analogic, acesta va putea fi racordat la un adaptor special, iar cel mai ieftin adaptor costa in jurul a 100 de euro.

Beneficiul economic general, baza acestei decizii

Cu toate acestea nu trebuie pierdut din vedere faptul ca aceasta varianta este mult mai eficienta decat cea analogica in utilizarea spectrului de frecvente radio, ceea ce va reprezenta un important beneficiu economic, prin reutilizarea unei parti importante a spectrului de frecvente radio pentru furnizarea unor servicii adiacente, prin combinatia telefoniei mobile cu emisia terestra. Si nu trebuie pierdut din vedere faptul ca aceasta tranzitie va stimula practic cresterea pietei de echipamente de telecomunicatii.

Cele mai citite

Generalul Coldea, fostul șef operativ al SRI, este audiat de procurori, după ce un om de afaceri l-a reclamat la DNA. Coldea ar putea...

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, este audiat de procurorii DNA, într-un dosar deschis pe baza reclamației pe care a...

În 2023, Lidl România a plătit la bugetul de stat peste 2,2 miliarde de lei, o sumă de 2 ori mai mare decât profitul...

Companiile Lidl din România (Lidl Discount SRL, Lidl România SCS, Lidl România SRL și Lidl Imobiliare România Management SCS) au încheiat anul calendaristic 2023...

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă