11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDe ce vin navele încărcate cu deşeuri în portul Constanţa?

De ce vin navele încărcate cu deşeuri în portul Constanţa?

Vasul Volgo Balt 219 a încercat să descarce 2.700 tone de gunoi menajer, dar manevra a fost dejucată de ANR.

Comandantul unei nave sub pavilion Saint Kitts and Nevis  a încercat să descarce, în portul Constanţa, o cantitate de 2.700 de tone de deşeuri menajere. Andrian Mihei, directorul general al Autorităţii Navale Române, a precizat că numele navei este Volgo Balt 219. Este o navă care poate realiza voiaje atât pe mare, cât şi pe uscat. Vaporul a fost construit în 1979, iar proprietarul este o companie înregistrată în Elveţia.

Manevra a fost descoperită la timp şi dejucată de către Autoritatea Navală Română. Andrian Mihei, directorul general al ANR, a precizat că reprezentanţii navei au încercat să ascundă tipul de încărcătură pe care îl au la bord. Comandantul a declarat că transportă RDF (refused derivated fuel). ”Este vorba despre un combustibil derivat din reziduuri, care se foloseşte în fabricile de ciment”, a declarat Andrian Mihei.

În urma verificărilor s-a constatat că marfa transportată este în realitate gunoi. ”Am descoperit că este vorba despre deşeu menajer selectat şi balotat”, a subliniat Mihei. Acesta a mai spus că Ordonanţa 195 din 2005 interzice explicit introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora. O echipă a ANR a ajuns la bordul navei şi a prelevat probe din marfă. În aceste zile se aşteaptă rezultatul analizelor. Până atunci, au fost sesizate autorităţile statului. Au fost sesizaţi inclusiv procurorii, care au întocmit un dosar de cercetare penală în acest caz.

Neoficial, în port se vorbeşte despre o adevărată filieră care falsifică acte şi aduce mii de tone de deşeuri menajere şi periculoase în Constanţa, cu ajutorul navelor. Amintim aici şi intenţia unor investitori italieni, sprijiniţi de politicieni din Constanţa, de a crea o groapă-mamut pentru deşeuri toxice, în Năvodari. Primarul de acolo, Nicolae Matei, aflat în arest preventiv de patru luni, nu a semnat autorizaţia de construcţie. 

MSC Flaminia e pe drum

Containerul MSC Flaminia, încărcat cu deşeuri  toxice, se îndreaptă spre portul Constanţa. Nava ar trebui să ajungă în danele societăţii UMEX în data de 28 martie. Mihei a declarat ieri însă că este posibil ca vasul să fie oprit la intrarea în strâmtoarea Dardanele, de teama unui eventual accident. Autorităţile se pregătesc însă. Şeful ISU, Viorel Jianu, a declarat că autospeciala de cercetare chimică, biologică şi nucleară se va afla în dana portului Constanţa, dacă nava va sosi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă