15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDe ce sunt elevii zilnic în pericol

De ce sunt elevii zilnic în pericol

Situație gravă în județul Constanța: numărul medicilor școlari este mult sub necesar, fapt care expune copiii unui pericol permanent. Normele legale în vigoare spun că trebuie să existe un astfel de medic școlar la 2.000 de elevi.

Aceleași norme prevăd un asistent la cel mult 500 de elevi. În practică însă, situația este gravă. La cei 79.466 de elevi din mediul urban există doar 18 cabinete medicale şcolare. Situația este cu adevărat dezastruoasă în mediul rural, unde învață 31.541 de elevi, dar unde numărul de medici școlari este zero. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), în Constanţa mai există şi 13 cabinete şcolare stomatologice, cu trei medici şi 15 asistente. Un calcul simplu arată că un medic ar trebui să aibă grijă de peste 4.600 de elevi, iar un asistent de peste 1.200, cu mult peste normativele prezentate mai sus.

Motivul principal: salariile mici

Medicii nu se înghesuie să lucreze în cabinetele școlare în primul rând din cauza salariilor mici. Veniturile lor sunt fixe, indiferent de numărul de elevi pe care îi are școala. Cum sunt unități școlare cu peste o mie de elevi, medicii spun că volumul de muncă este mult prea mare, mai ales că cei mici reclamă mai des decât adulții diferite probleme, de la dureri de burtă la julituri.

Al doilea motiv al crizei din domeniu este faptul că în facultățile de specialitate nu mai există această specializare,  medicină școlară. 

Mai bine să previi

Activitatea medicilor școlari e importantă, mai ales că ea are ca bază profilaxia. Atribuţiile cele mai importante ale personalului medico-sanitar şcolar vizează aprecierea dezvoltării somatice, depistarea unor afecţiuni cronicizabile în faze timpurii şi supravegherea medicală activă a elevilor bolnavi, prin dispensarizare. De asemenea, ei se mai ocupă de activităţile antiepidemice, îndeosebi vaccinări împotriva unor agenţi microbieni şi virali care pot cauza boli transmisibile severe, precum poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita virală acută.

 

 

Cele mai citite

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă