1.3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăSpecialFostul premier Adrian Năstase propune desființarea Guvernului

Fostul premier Adrian Năstase propune desființarea Guvernului

Fostul premier Adrian Năstase compară, pe blogul său, puieții de platani din Kiseleff care sunt ancorați de trei stâlpi ca să nu crească în direcția greșită, cu situația în care se află Guvernul în acest moment, propunând, în final, desființarea instituției. 

Astfel, fostul premier arată că Guvernul este ”ancorat” de FMI, Președinte și CSAT, dar și de noul Comitet de monitorizare macroeconomică, care va fi condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

”Puieţii de platani, din Şoseaua Kiseleff, sunt ancoraţi de trei stlpi că nu cumva să meargă într-o direcţie greşită. Pare că acelaşi lucru se întâmplă şi cu guvernul. O „ancora” o reprezintă FMI, împreună cu Comisia Europeană. O a două „ancora” este constituită de Preşedinţie şi de CSAT, prin Nouă Strategie de Apărare a ţării, care  extinde atribuţiile acestora în cele mai multe domenii guvernamentale. În fine, a treia „ancora” ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzură strategiile macro-economice ale guvernului. Aceste trei „ancore” vor realiza o adevărată tutelă a Executivului, care ar rămâne, între altele, cu rolul de ţap ispăşitor în faţă DNA pentru semnăturile de punere în aplicare”, a scris Năstase. 

În aceste condiții, Adrian Năstase a propus revizuirea Constituției pentru a se tăia câteva din atribuțiile Executivului. 

”Propun că la revizuirea Constituţiei, să fie eliminat textul art. 102, alin. 1, care prevede: „Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice”. S-ar putea renunţa şi la guvern, în ansamblu. În locul sau ar putea fi creat un secretariat care să aducă la îndeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă”, a conchis fostul premier social democrat. 

Cele mai citite

Sebastian Burduja, propunere legislativă după greva STB. Îi privește pe liderii de sindicat

Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunţat, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu...

Rusia cere retragerea trupelor și echipamentelor NATO din România și Bulgaria

Retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria se numără printre cerințele Rusiei - dacă Occidentul dorește stingerea conflictului ce mocnește la granița...
00:02:05

Marea Britanie pune presiune asupra Rusiei să se retragă

Marea Britanie a făcut presiuni vineri asupra Rusiei să se retragă de la granița Ucrainei, înainte de a face „o greșeală strategică masivă.” Vorbind...
Ultima oră
Pe aceeași temă